La manifestació convocada aquest dimarts per la PAH de Sabadell per exigir al BBVA la retirada dels avals a 10 famílies afectades es va convertir en una gran celebració. A falta de posar per escrit els acords amb el banc, el col·lectiu assegura que en cap dels deu casos l'habitatge dels familiars de les persones afectades està en risc.
La PAH va ocupar durant 17 dies la seu de l'entitat a Sabadell, i només van aixecar l'ocupació quan el banc els va tenir tancats durant 34 hores a l'interior. No obstant, van sortir anunciant que reforçarien la campanya contra el BBVA i així ho han fet. La campanya va prendre dimensió estatal i el dilluns una trentena de Plataformes d'Afectats per la Hipoteca van dur a terme accions de bloqueig i boicot en oficines de tot l'Estat.
“Ens han volgut separar i buscar solucions individuals, i per això s'han gastat diners en notaris, segurates, treure pintura de les oficines... però no ho han aconseguit”, remarca Pau Llonch, un dels portaveus de la PAH de Sabadell. Lamenten que el banc no hagi tingut interlocució amb la Plataforma i hagin de rebre la informació a través de la premsa o l'ajuntament. “El banc volia negociar individualment per evitar mostrar que lluitant ho podem tot”, deia Deborah Serrano, també portaveu.
Tot i això, la PAH ha valorat positivament la proposta del banc, ja que consideren que deixa fora de risc els habitatges de tots els avalistes. “Ho acceptem perquè és una millora substancial en relació a com estàvem”, explica Llonch. L'entitat s'ha mostrat disposada a retirar els avals hipotecaris en cinc dels deu casos quan disposin d'un informe de l'Ajuntament que acrediti el risc d'exclusió que pesa sobre les famílies.
Pel que fa als altres cinc casos, el BBVA assegura que no retirarà els avals perquè no són crèdits hipotecaris, sinó que inclouen refinançaments o el finançament d'altres deutes, i, tot i que asseguren que no tenen intenció de quedar-se els habitatges dels avalistes, remarquen que segueixen sent garantia del deute.
No obstant, des de la PAH expliquen que les condicions que ha acabat oferint l'entitat a les persones afectades els deixa un deute prou petit perquè no estigui en risc l'habitatge. “Per un deute de 15.000 euros el banc et pot classificar com a morós, però no quedar-se casa teva”, explica Elvi Mármol.
Una lluita col·lectiva
En un comunicat, la PAH de Sabadell remarca que “una victòria per a aquests casos és una victòria per a tot el moviment” i en aquest sentit, remarquen que durant aquests dies el BBVA ha cedit amb casos d'altres localitats. “És una mena d'efecte 'bola de neu'”, explica Albert Jiménez, “hauran volgut desencallar casos que es podien sol·lucionar en altres llocs amb por a que augmentés la pressió”.
És el cas de la Rosa, de la PAH de Barcelona, que a la concentració-celebració de Sabadell va prendre el micròfon per compartir la seva alegria: “Jo també sóc afectada del BBVA i m'han donat la bona notícia avui”, ha dit abans de perdre les paraules, emocionada. “Tincs els meus pares, que em van avalar, molt malalts, i tot i que fins ara el banc s'hi havia negat, em donen la dació i un lloguer social, que era el que demanava”, celebra.
L'Anette, una de les deu afectades de Sabadell, remarca el paper de la PAH per possibilitar les negociacions. “Abans d'estar a la PAH el banc no volia ni parlar amb mi, i gràcies a la PAH hem aconseguit el que hem aconseguit avui, gràcies a estar tots junts, perquè junts ho podem tot”, va declarar.
Andrés Ucendo, fill d'una de les altres famílies afectades, va prendre el micròfon per agrair la lluita als seus pares i, sobretot, el suport que han rebut aquestes deu famílies, tant a l'ocupació com per part de PAHs i altres col·lectius de tot l'Estat. “Cap de nosaltres s'havia sentit tan estimat abans en tota la nostra vida”, assegurava.
“Els únics límits a la nostra lluita els hem de posar nosaltres i les nostres profundes conviccions de justícia. El límit és el cel!”, assegurava Deborah Serrano després d'anunciar la resolució del conflicte, i la plaça va esclatar en càntics, balls i abraçades emocionades amb les famílies.