El Parlament aprova crear 21 comissions, inclosa la de Procés Constituent

EUROPA PRESS

Barcelona —

El Parlament ha aprovat aquest dimecres per unanimitat crear 20 comissions -15 legislatives, 4 de seguiment i una d'estudi- i també la d'estudi sobre Procés Constituent, però aquesta s'ha de constituir amb els vots favorables de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí Que es Pot i el rebuig de Ciutadans, PSC i PP.

Les 15 legislatives són d'Afers Institucionals; Economia i Hisenda; Acció Exterior i Cooperació; Relacions Institucionals i Transparència; Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Ensenyament; Salut; Interior; Territori; Cultura; Justícia; Ocupació; Assumptes Socials i Família; Empresa i Coneixement; i Medi Ambient, Sostenibilitat, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Hi ha quatre comissions de seguiment -Igualtat de les Persones, Infància, Polítiques de Joventut i Seguretat viària-, i dues d'estudi: la de Regeneració Democràtica i Lluita contra la Corrupció i la de Procés Constituent -que es va plantejar com legislativa i es va rebaixar a comissió d'estudi per aconseguir el suport de SíQueEsPot-.

Les comissions legislatives poden tramitar qualsevol iniciativa parlamentària i són les úniques que poden dictaminar sobre projectes i proposicions de llei, mentre que les d'estudi analitzen qualsevol assumpte que afecti la societat, poden incorporar especialistes i han d'elaborar un informe i conclusions que es publiquen en el Butlletí Oficial del Parlament (BOPC), i que es lliuren a la Mesa de la cambra, que pot decidir si en dóna tramitació específica.

Discrepàncies sobre la comissió de Procés Constituent

La diputada Marta Rovira (JxSí) ha demanat paciència i que ningú pateixi sobre la comissió de Procés Constituent, perquè considera que hi ha un mandat, i volen arribar fins al final i “obrir les portes al fet que siguin molts més els que decideixin en quin país volen viure”.

Eulàlia Reguant (CUP) ha reconegut que els canvis sobre aquesta comissió -perquè ha canviat el seu nom i serà finalment d'estudi, no legislativa- respon a la necessitat de sumar al projecte a SíQueEsPot, als quals ha qualificat com aquells que pensen que el canvi a Espanya és possible, s'ha preguntat fins quan van a esperar per veure aquest canvi, i ha advertit: “El compromís per crear tres projectes de lleis segueix en peu i els terminis són”.

Joan Coscubiela (SiQueEsPot) considera que la comissió obre la possibilitat de debatre sobre el procés independentista, i ha dit ser conscient que s'arrisquen a “lectures esbiaixades que els poden situar en un o altre bloc”, i ha cridat el PSC a participar de la comissió.

El PSC és l'únic grup que ha anunciat que no participarà de cap sessió perquè no comparteix que de les eleccions catalanes sortís un mandat per crear una “constitució catalana”, que considera que és l'objecte de la comissió.

El popular Enric Millo l'ha titllat de “comissió de la ruptura”, ha afirmat que qui la dóna suport està a favor de la ruptura, i ha revelat que tindrà lloc tots els divendres, però augura que se li dedicarà més temps que a comissions com la de salut, educació i ocupació.

Carlos Carrizosa (C 's) ha explicat que acudiran puntualment a la comissió encara discrepa de la seva creació perquè s'està imposant la voluntat de la minoria enfront del 52% dels catalans, i ha recordat que es va convenir que, per modificar l'Estatut, es requerien dues terceres parts de la Cambra: “I ells pretenen saltar-se'l”.