Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Supremo se contradice para intentar tumbar la amnistía
CRÓNICA | Sánchez abona las deudas pendientes para amarrar el apoyo de ERC a Illa
OPINIÓN | Estese a lo acordado, por Elisa Beni

“Protesten contra els turistes? Contra mi?”

Un turista demana foc a un grup de veïnes de la Barceloneta / ENRIC CATALÀ

João França

Barcelona —

A la Barceloneta de les protestes contra els pisos turístics també segueix la vida de barri, acostumada a conviure amb els visitants. Mentre aquest dilluns tres guàrdies urbans i tres inspectors municipals han recorregut el barri en parelles per inspeccionar un centenar de pisos, al carrer dels Pescadors, un grup de senyores retallen cartrons de llet per fer el decorat de la festa major. Algunes comenten que no tenen constància de les inspeccions, però d'altres sí que els han vist. “Han anat a casa d'una noia de per aquí i li han preguntat si tenia contracte i tot en regla, però ella és local”, explica una.

Tenen clar que el problema amb els pisos turístics que ara està sobre la taula no ve d'ara, i són de les que porten anys mobilitzant-se –“i aquests dies he vist molta gent que no havia vingut mai a una manifestació”, remarca una. “El que passa és que quan tens una tos i no te la cures s'acaba convertint en bronquitis”, diu Pepa Picas, de l'Associació de Veïns de L'Òstia.

La comissió de festes del carrer dels Pescadors, l'únic que encara es guarneix per festa major, és dels elements que conserven la vida de barri, però expliquen que això també s'acaba. “Aquest és l'últim any que ho fem, abans hi havia més carrers, però ara ja només ho fem nosaltres i ens hem fet totes grans”, expliquen. “És una llàstima, després de 25 anys”, afegeix Picas, però no hi ha hagut relleu generacional. “Ara als pisos ja no volen gent d'aquí, volen fer negoci”, afegeix una altra veïna.

Mentre parlen de la Barceloneta,irrompen al carrer dos nois nord-americans amb patinets elèctrics i demanen fer-se una foto amb elles. Tot i la seva contundència en defensar que el barri no és una atracció turística, posen per davant la simpatia i fan broma amb els visitants. Estan allotjats a l'Hotel Vela –contra el que tant s'han manifestat al barri– i no es van assabentar de la protesta veïnal de dissabte. “Protesten contra els turistes? Contra mi?”, els hi pregunta un dels joves. Quan se li explica que protesten contra els apartaments turístics, que fan pujar els preus i expulsen els veïns del barri, assegura que ell també protestaria.

“M'ha sabut greu per les franceses, però no pot ser”

Ahir, però, van ser els veïns qui van fer fora els turistes. No anaven pas contra ells, però no van dubtar en plantar cara a les irregularitats. “Aquest matí han arribat unes noies franceses i ens han preguntat quin era el pis que es llogava, i els ho he dit, però també els hi he dit que potser no podrien gaudir de les vacances perquè això era il·legal i avisaríem a la policia”, explica May, veïna del carrer Mediterrània.

Mentre les turistes esperaven la persona que els hi llogava el pis –que no és la propietària sinó una llogatera que el relloga–, la May esperava la Guàrdia Urbana. Quan ha arribat, la persona que les havia de rebre ha assegurat que no els hi llogava el pis sinó que eren amigues seves. “Llavors tens amigues a tot el món, perquè aquí no deixa de passar gent”, ha rebatut la May. Finalment els policies han pogut arribar a una conclusió ràpida, ja que no sabia el nom de les seves suposades amigues.

Davant la falta d'allotjament, les franceses, que havien pagat 200 euros per quatre nits a través d'una plataforma web, van decidir tornar al seu país i posar una denúncia per estafa. “M'ha sabut realment greu per elles, perquè semblaven bona gent, però és que això no pot ser”, lamenta la May.

Al seu voltant critiquen que fins ara l'Ajuntament no hagi pres mesures com les d'aquest dilluns, quan han vingut a actuar d'ofici davant els pisos turístics. “El que ens ha dit la regidora és que farà complir la llei, però això ho hauria d'haver fet fa molt”, diu un. “L'alcalde Trias haurà de vigilar que no li passi com amb Can Vies, perquè nosaltres no volem, però si no posen solució tampoc pararem”, apunta un altre.

“Pel caràcter que tenim, estem sent molt tranquils”

Després d'explicar els esdeveniments del matí, es dirigeixen cap al club de futbol, a aprofitar les últimes hores de la tarda a la terrassa del bar. Pel camí van assenyalant pisos turístics que tenen localitzats en diversos edificis. El bar del club de futbol va ser el lloc que van trobar per fer la primera reunió que va posar en marxa les protestes dels últims dies –la propera serà el dimecres. Allà hi treballa la Sònia, també veïna del barri.

Al seu edifici també hi ha un pis turístic, que segons explica la Sònia, gestiona una agència. “Ara està més tranquilet, però hem tingut molts merders, perquè a més és un pis doble”, cosa que a la Barceloneta vol dir que té uns 80 metres quadrats. Ha trucat a la policia en diverses ocasions i assegura que actuen quan hi ha festes o estan fent molt soroll, però que el pis ha seguit acollint turistes.

La Sònia s'indigna per tot el temps sense resposta a aquest problema i està convençuda que és perquè hi ha qui se'n beneficia. “Jo curro tot el mes per cobrar 600 euros i en canvi aquests de les agències s'embutxaquen 1.500 euros al dia”, exclama.

“Pel caràcter que tenim aquí a la Barceloneta, estem sent molt tranquils i pacífics”, explica, però remarca que el problema no és només del barri. “Vam estar parlant amb gent d'altres barris a la manifestació de dissabte i ja els hi hem dit que han de venir i aprofitar la nostra lluita”, diu.

Etiquetas
stats