Qui és qui a les primàries de Podem Catalunya?

Després de gairebé un any sense direcció, des de la dimissió de Gemma Ubasart poc després de les eleccions catalanes, Podem Catalunya celebrarà entre els dies 22 i 24 d'aquest mes un procés de primàries en què s'escollirà la composició del Consell Ciutadà i la persona que ocupi la secretaria general, que es coneixerà el dia 26. A una setmana per a l'elecció dels 35 membres del Consell Ciutadà català, aquestes són les principals cares que protagonitzaran la contesa a dirigir la formació estatge a Catalunya.

Els candidats

Albano Dante Fachin

El diputat al Parlament Albano Dante Fachin va ser el primer a anunciar la seva intenció de convertir-se en el nou secretari general de Podem. La seva candidatura, “Ho Podem Tot”, rep a més el suport d'un altre diputat al Parlament, Joan Giner, i està vinculada a Revolta Global, la marca catalana d'Izquierda Anticapitalista que s'ha constituït com a corrent intern de Podem. Així, Fachin estaria emparentant amb la família política de la qual forma part la líder de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, o l'eurodiputat Miguel Urban.

Els de Fachin aposten per articular la seva força en l'extensió territorial, i asseguren comptar amb la lleialtat de diversos cercles. El seu projecte per a Podem és d'independència respecte a Podem estatal, mentre que és un dels candidats més entusiastes pel que fa a la formació del nou partit de Colau. El diputat ha retret a la direcció de Podem haver ajornat les primàries prop de mig any. No és irrellevant que la seva parella, Marta Sibina, va ser número dos per Barcelona i u per Girona, respectivament, a la llista d'En Comú Podem.

Raimundo Viejo

El diputat d'En Comú Podem al Congrés va ser el segon en postular-se com a candidat, i el seu moviment va ser llegit en alguns cercles com l'intent de la direcció madrilenya per presentar oposició a la candidatura de Fachin. La intenció manifesta de Viejo va ser fer una candidatura d'unitat, i en el seu moment va comptar amb els suports d'altres sectors, com el que ara lidera Óscar Guardingo al costat de les regidores Ana Aroca i Sandra Daza, de Molins i Prat, que posteriorment han constituït una altra candidatura.

La proposta política de Viejo és que Podem lideri la confluència catalana i que compti amb personalitat jurídica pròpia. Malgrat haver estat regidor en el govern de Barcelona amb BComú, les relacions amb el nucli central dels comuns estan deteriorades i el candidat s'ha mostrat crític amb com s'han dut a terme les confluències d'En Comú Podem, en la qual participava, o Catalunya Sí que es Pot. Viejo proposa a més claredat a l'hora d'afrontar el debat territorial, apostant per la plurinacionalitat i desmarcant-se de l'independentisme.

Jéssica Albiach

Albiach va ser considerada durant bona part del període d'interinitat com la successora natural de l'executiva d'Ubasart. No és irrellevant que la seva candidatura hagi rebut el suport de persones com el secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu, o la regidora de Feminismes i LGTBI de Barcelona, Laura Pérez. Jéssica Albiach ha estat a més la interlocutora de l'organització catalana amb la direcció estatal de Podem i té bones relacions amb els diferents components del seu grup al Parlament.

La diputada catalana porta per bandera una direcció de Podem amb més presència femenina i resumeix la seva posició respecte a la confluència catalana com “confluència si, dissolució no”. La candidatura de Albiach no posa l'accent en constituir Podem com a partit diferent a Podem, encara que la candidata sí que ha considerat que “les decisions de Catalunya s'han de prendre a Catalunya”.

Óscar Guardingo

El senador d'En Comú Podem s'explicava al principi com a part de la candidatura de Viejo, però finalment presentarà una altra llista al costat de les dues regidores del Baix Llobregat. Provinent del món sindical i d'EUiA, forma part de l'ala més esquerrana de Podem, en la qual ara Pablo Iglesias es recolza després de l'aliança amb Alberto Garzón i IU contra el sector liderat per Iñigo Errejón.

Guardingo, que es recolza en part de la direcció anterior del partit, proposa un Podem constituït com a partit independent de Podemos i amb marc clar de relacions entre tots dos. Respecte a la confluència a Catalunya en Comú, igual que Albiach o Viejo, el senador posa l'accent en què Podem es mantingui com a actor reconeixible ja que considera que interpel·la actors socials diferents. Aposta pel “catalanisme popular” com a eix vertebrador d'un nou projecte polític per a Catalunya.

Rafael García

Aquest exactivista de la PAH –s'ha donat de baixa abans de presentar la seva candidatura– és considerat un pota negra dels cercles territorials. Se'l comptava entre els principals suports d'Albano Dante Fachin, però finalment ha decidit presentar-se en solitari a la secretaria general, sense una llista per al consell ciutadà. García, que és portaveu del cercle d'habitatge de Podem, afirma que va donar el pas al no sentir-se representat per cap de les candidatures que es presenten.

Ha proposat una forma d'elecció del consell ciutadà com un “caucus” en què qualsevol participant en els cercles sigui elegible, i no estalvia crítiques contra l'anterior direcció. Sobre la confluència en el partit que impulsa Colau és partidari de preguntar a les bases.

Altres noms influents

Ada Colau

La omnipotent alcaldessa de Barcelona i el seu nou projecte polític per a les esquerres catalanes són un assumpte de pes en aquestes primàries, malgrat que el cercle proper a Colau assegura que no té intenció d'exercir cap influència en un espai com el de Podem, al qual consideren autònom. No obstant això un dels debats que divideix els candidats és com posicionar-se davant la nova confluència, que per part d'En Comú té vocació de ser permanent.

No hi ha cap candidat que s'oposi obertament a la confluència, però els matisos sobre com ha de participar-hi Podem marcaran la campanya.

Iñigo Errejón

El número dos de Podem s'ha construït molt del seu actual poder intern recolzant-se en la construcció del partit arreu del territori estatal. La disputa interna entre sectors a Podem, tot i que està centrada principalment a Madrid, comença a tenir ecos en les primàries catalanes, començant per l'anàlisi dels resultats del 26-J que fa cada candidat.

A més, Iñigo Errejón és una peça clau en les relacions entre les confluències de Galícia, País Valencià i Catalunya i la direcció estatal de Units Podem. El pes del portaveu del grup parlamentari es deixarà sentir també en el debat de Podem respecte a quin paper adoptar en la confluència de Colau.

Pablo Echenique

El secretari d'organització de Podem intenta mantenir un paper neutral i de pacificació entre els sectors. Echenique ha mantingut reunions amb les candidatures en les que sobretot ha recalcat la necessitat de no entrar en lluites fratricides que debilitin l'organització catalana. Des de la direcció d'organització es garanteix a més neutralitat dels primers espases de la formació, cosa que, per exemple, no va passar en les primàries basques, en què Errejón es va posicionar en favor d'una llista. La direcció estatal espera poder evitar ara que passi alguna cosa similar.