Artur Mas ha esquivat, de nou el denominat Cas Pujol en la seva compareixença per valorar l'acció de govern. Concretament ha circumscrit la situació l'àmbit privat, familiar i personal. Sobre Pujol ha remarcat que “fa 10 anys que no prenía decisions a nivell de formació política”.
Tot està a punt per la consulta del 9 de novembre i la recuperació econòmica té accent català. Aquests són els dos missatges que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut transmetre en la seva darrera compareixença pública abans de les vacances. Mas ha fet balanç avui dels set primers mesos de l'any després del Consell Executiu i ho ha fet marcat per la intensitat de les darreres setmanes amb la dimissió de Duran i Lleida com a número 2 de CiU, la confessió de Jordi Pujol, la reunió amb Mariano Rajoy i la dimissió d'Oriol Pujol. Ell mateix ha definit aquest curs polític com a “especialment intens”.
“Hem fet tots els deures”, ha clarificat Mas, que ha assegurat que “estem preparats per culminar aquesta fase amb la votació del 9N”. Una consulta que serà possible gràcies a “una llei catalana, perquè no ens han donat entrada a les de l'estat espanyol”, segons Mas. El president ha deixat clar que “la consulta serà legal perquè hi haurà una llei - la de consultes - i si ells entorpeixen aquesta norma convertiran el referèndum en il·legal” perquè “aquest pla que és votar s'ha de dur a terme sota tres paràmetres: la democràcia, les lleis i el diàleg”. Davant d'aquest escenari, el president ha demanat que “Catalunya demostri la seva fortalesa psicològica perquè de desafiaments i proves en tindrem molts els propers mesos”.
Primer pas per sortir de la crisi
Mas també ha fet balanç de la crisi i en aquest sentit ha assegurat que “la recuperació econòmica espanyola té accent català” i ho ha justificat perquè “el 50% dels llocs de treball que s'han creat en el darrer any a Espanya han estat a Catalunya”. El president de la Generalitat ha remarcat que “portem 13 mesos disminuint l'atur registrat i en l'últim any, una cinquena part de les afiliacions a la Seguretat Social en l'últim any han estat a Catalunya”. Tot i així, encara hi ha més d'un 20% d'atur a Catalunya. Mas ha reivindicat l'impuls econòmic català perquè “el territori lidera les exportacions amb un 25% i la captació de turisme estranger”.
Mas ha recordat que “hem avisat a Madrid que hem fet més que ningú i que ho estem fent tot per no haver de fer noves retallades”. Catalunya ha retallat en un 20% el seu pressupost anual, un fet que va lligat a l'aturada de noves inversions, l'augment de la pressió fiscal, la disminució dels sous públics i la venda i concessió de patrimoni a l'àmbit privat.
Educació i salut, temes bàsics
En el balanç del curs polític, Mas també ha volgut valorar molt positivament els avenços i millores en els camps de la salut i l'educació. Segons el president, “l'abandonament escolar ha disminuït del 33 al 24% en sis anys” i s'han equiparat els nivells d'alumnat entre Formació Professional (40%) i Universitat (60%). Pel que fa a la sanitat, Mas ha explicat que segons les enquestes, “9 de cada 10 catalans estan satisfets amb el servei sanitari” i ha volgut deixar clar que “estem defensant amb ungles i dents el model, mai abans el pressupost en sanitat havia estat tan gran”.
“Periodistes vigilats”
Mas no només ha esquivat les preguntes sobre el cas Pujol, sinó també una qüestió relacionada amb l'espionatge. Un dels periodistes ha preguntat per la vigilància i seguretat del president de la Generalitat, que segons ha assegurat, hauria augmentat els últims dies per possible espionatge. Mas no ha volgut aclarir si se sent espiat i ha afirmat que “no li consta” que els periodistes estiguin sent vigilats, tal com ha afirmat el periodista.