El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera que és “inaudit” el funcionament actual del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. Ribó no entén l’opacitat sobre què passa al seu interior i la impunitat de l’acció de les forces de seguretat que hi actuen a causa d’aquesta manca d’accés al què hi succeeix. El Síndic ha dit que en l’única ocasió en què hi va entrar, es va concentrar tots els interns al pati del CIE, la qual cosa, al seu entendre, contradiu tota lògica de control democràtic. Aquestes afirmacions les ha fet en la seva compareixença al grup parlamentari de treball de Revisió del Model dels Centres d’Internament.
A més, ha afirmat que se sent “lligat de mans arbitràriament” per constatar la veracitat de les denúncies que ha rebut en relació a aquest centre. Entre aquestes denúncies ha esmentat la de la vaga de fam d’una cinquantena de persones, de la qual no en va poder fer el seguiment adequat, l’expulsió d’una persona que portava 31 dies en vaga de fam, o la mort d’un ciutadà armeni, cas en el qual d’altres interns van afirmar que havia estat colpejat per vigilants del centre poques hores abans de morir.
El portaveu del PP, Sergio Santamaría, s’ha enfrontat amb el Síndic, després que aquest es referís a la imputació de 16 guàrdies civils per la mort de 15 immigrants, el 6 de febrer de 2014, en intentar accedir nadant a Ceuta. Mentre la resta de portaveus han aplaudit la tasca de la Sindicatura de Greuges, Santamaría li ha demanat més propostes de solucions per un problema que, al seu entendre, no és només espanyol sinó també europeu. El portaveu del PP ha justificat el control als CIE en base a les informacions recents que atribueixen a màfies de tràfic d’immigrants el retorn de jihadistes que han participat en accions terroristes a Síria o l’Iraq.
Sense dret a acomiadar-se dels familiars
A la sessió d’avui també ha intervingut l’advocat del col·lectiu Arrels i membre de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, Andrés García Berrio, que ha denunciat l’angoixa de persones que després de viure vuit o deu anys a Catalunya han estat detingudes, traslladades al CIE i expulsades. Ha explicat que ha portat una desena de casos de denúncies de tortures en aquest centre. Ha lamentat que, sovint, es troba amb què es nega a les persones expulsades el dret a acomiadar-se o abraçar els familiars i amics que es queden a Catalunya i que se les expulsa sense cap judici previ. D’altra banda, ha atribuït les millores en determinats aspectes de les condicions de vida en el centre a la pressió dels moviments socials.
Andrés García Berrio ha demanat que es tanquin centres com el de la Zona Franca. Al seu entendre, “demà es podrien tancar sense deixar de respectar la legislació europea vigent” i ha instat als parlamentaris presents a treballar en aquesta direcció. També ha demanat sancions contra els membres de les forces de seguretat que retenen persones i les identifiquen només per la seva aparença racial i que no es recorri a processos d’extradició-exprés sense avisar els advocats de les persones afectades. Per ell, no es tracta només de tancar els CIES sinó de replantejar les polítiques migratòries des d’una perspectiva no discriminatòria ni racista.
Membres de la plataforma Tanquem els CIEs han assistit a la sessió d’aquest grup de treball. Mireia Vehí, membre de la Plataforma, ha demanat que el Govern de la Generalitat s’impliqui en la lluita contra les irregularitats denunciades al centre de la Zona Franca, ja que, tot i no tenir-hi competències directes, sí que està obligada a defensar els drets humans del conjunt de la ciutadania.