La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

El tercer sector posa el focus en la lluita contra l'exclusió a la vista de les eleccions municipals

La Taula d'Entitats del Tercer Sector ha elaborat el document Més esforços contra la pobresa i la desigualtat, on aplega en 60 propostes les seves reclamacions als partits i candidatures que es presenten a les properes eleccions municipals, el 24 de maig. “La lluita contra la pobresa i contra qualsevol tipus d’exclusió passen principalment per aquesta aliança entre les polítiques i l’actuació municipals, i el Tercer Sector i la ciutadania. I en els propers quatre anys aquest serà un dels reptes essencials de la societat catalana”, escriu la presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, en la presentació d’aquest document. La Taula agrupa 33 federacions i grans organitzacions del Tercer Sector Social de Catalunya, que representen a prop de 4.000 entitats socials no lucratives.

Les 60 propostes de la Taula d’Entitats del Tercer Sector estan repartides en vuit apartats, el primer dels quals està dedicat a la ‘Lluita contra la pobresa i l’exclusió’. La Taula considera que, malgrat els progressos en algunes magnituds macroeconòmiques, “la situació no millora per als col·lectius més vulnerables” i, per això, “la lluita contra les desigualtats ha de ser una prioritat per als governs locals”. Demana que es creï un Fons Local contra l’exclusió social i la pobresa, que disposi, com a mínim, d’un 5% del pressupost municipal, que es doni prioritat a les actuacions als barris amb més necessitats, que s’implanti un sistema estable d’ajudes o renda municipal per famílies amb infants sota el llindar de la pobresa, que s’asseguri que les beques menjador siguin suficients en quantia i cobertura, que es revisin els impostos i les taxes municipals perquè incorporin deduccions i exempcions per a les persones i famílies en situació més vulnerable i que es faciliti l’empadronament i l’accés a l’assistència sanitària de totes les persones nouvingudes.

El document de la Taula considera que el sistema públic de serveis socials ‘es basa en un model caduc que, a més, està sovint desbordat per l’increment i transformació de les necessitats dels ciutadans i la manca de recursos suficients’. Per això, demana canvis legislatius per ampliar les competències municipals en matèria de serveis socials i els recursos que s’hi destinen, la creació d’un nou model d’atenció que s’adapti millor a les característiques i necessitats de les persones i fomenti la seva participació i autonomia personal, la coordinació entre administracions, que es garanteixi el dret a viure i envellir dignament a casa, i a viure autònomament prioritzant el desenvolupament de la figura de l’assistent personal o la superació del model familiar d’atenció a la dependència.

Reclama que es doni prioritat a ‘evitar més pèrdues d’habitatge, facilitar habitatges de lloguer assequible i actuar contra la pobresa energètica’. En aquest capítol s’inclou l’exigència que s’evitin especialment els desnonaments de famílies amb fills a càrrec i que una família pateixi un segon desnonament, que es garanteixi el reallotjament temporal immediat de les persones i famílies que acabin sent desnonades minimitzant l’impacte en els infants, que s’ampliï el parc municipal d’habitatges de lloguer assequible, es regularitzi la situació de les persones que estan en pisos ocupats per insuficiència d’ingressos i que es promogui l’habitatge assistit per a gent gran i col·lectius amb necessitats especials.

El marc legal no atorga cap paper rellevant als governs locals en el foment de l’ocupació però, tot i així, han anat assumint funcions en les polítiques actives de creació de llocs de treball, sobretot adreçades a col·lectius amb dificultats d’inserció laboral. La Taula creu que s’ha d’insistir en aquestes polítiques, sobretot en benefici dels joves, adults amb fills a càrrec, persones amb discapacitat i/o trastorn mental, majors de 50 anys i persones aturades de molt llarga durada.

Pel que fa a l’accessibilitat, reclama que se li dediqui un Pla integral i que, entre d’altres mesures, s’impulsi un programa que la fomenti al petit comerç, que s’incrementi el control i, si s’escau, les sancions per l’ús inadequat de les places d’aparcament reservades a les persones amb mobilitat reduïda i que s’ampliï el transport especial porta a porta.

Les quatre propostes incloses en el capítol de ‘Educació amb qualitat i equitat’ reclamen que es reforcin i diversifiquin els serveis municipals per als infants de 0 a 3 anys, especialment als barris amb més necessitats socials, que es disposin projectes educatius de segona oportunitat pels adolescents que hagin abandonat el sistema educatiu, que s’eviti la segregació escolar i els guetos i que s’asseguri l’accés dels nens i nenes a un mínim d’activitats de lleure educatiu.

En els dos darrers apartats d’aquest document, la Taula proposa que els ajuntaments contribueixin a construir una democràcia de més qualitat, que garanteixi el respecte dels drets humans i que es millori la col·laboració entre governs locals i entitats socials.

La Taula ha anat presentant les seves reivindicacions als diferents partits i aquests les han acollit de forma favorable. Com en d’altres qüestions, caldrà veure si les bones paraules a l’hora d’assumir les propostes es converteixen en realitats després de l’accés d’alguns d’aquests partits i opcions electorals al govern dels municipis. Segons Àngels Guiteras, “està en joc el nostre futur col·lectiu”.