Trias simula un intent de mantenir l'alcaldia per fer callar les crítiques internes
L'alcalde de Barcelona en funcions, Xavier Trias, va reconèixer la mateixa nit electoral la derrota davant Ada Colau i els seus, i es va mostrar resignat a quedar-se a l'oposició. Els resultats li permetien poc marge de maniobra, ja que per mantenir l'alcaldia necessitava els vots a favor de, almenys, tres formacions. Tot i la dificultat matemàtica, en els últims dies Trias ha rebut crítiques d'un part de l'entorn del seu partit, que l'acusa d'haver tirat la tovallola massa aviat, per la qual cosa l'alcalde ha reaccionat aquest dijous obrint la possibilitat a un possible pacte de govern amb ERC i PSC, al qual segons els seus càlculs es sumaria el suport del PP en la investidura.
Els retrets que s'han sentit en el si de CiU des de diumenge van saltar als mitjans dimecres per boca de Pilar Rahola, al programa 8aldia. La tertuliana, propera a Artur Mas i assessora de Presidència, va recollir el malestar d'un sector del partit en assegurar que Trias havia donat per perduda l'alcaldia massa ràpid i que havia de seguir lluitant per conservar el seu lloc. “Jo no em nego a que em facin alcalde”, ha negat l'encara alcalde en una entrevista a TV3, mirant de sufocar el foc amic.
La pèrdua de l'alcaldia de Barcelona ha estat un cop dur per a CiU. La coalició està trastocada des de diumenge passat, després de constatar el declivi electoral. La capital és un símbol del que ha passat a la resta del territori: Una baixada de 6 punts que obligu als nacionalistes a reaccionar i llançar-se a una refundació exprés. Dilluns, el president Artur Mas va llançar incertesa sobre el 27-S anunciant que “posposava el debat” sobre la pertinència de celebrar eleccions autonòmiques en aquesta data, un reconeixement implícit que en la formació hi ha posicions oposades sobre el full de ruta. Per si això fos poc, els seus socis d'Unió es troben en plena discussió sobre la seva presa de partit per la independència, i un sector dels democristians reclama més claredat a la cúpula sobre la seva posició nacional.
ERC, PSC i PP rebutgen la fórmula proposada per Trias
En vista de la maror interna, Trias finalment ha decidit obrir-se a un possible pacte de govern, en un intent desesperat per apagar l'enèsim incendi. No obstant això, poques hores després del tempteig televisiu, ERC ha negat la possibilitat d'entrar en un govern municipal de la mà de CiU. “Un pacte per tombar qui ha guanyat les eleccions i un acord amb el PP i Ciutadans és absolutament contradictori”, ha remarcat Alfred Bosch. Des de les files republicanes es van comprometre a l'inici de la campanya a no bloquejar l'alcaldia al guanyador de les eleccions i, necessitant els vots del PP o Ciutadans, les coses es compliquen encara més per als independentistes. Des d'ERC s'interpreta el moviment de Trias com un intent per posar-los pressió per pactar en altres ciutats i, en última instància, com una fórmula per responsabilitzar ERC de la pèrdua de l'alcaldia per part del sobiranisme.
En una tessitura similar es troba el PSC. Jaume Collboni observa que “totes les possibilitats estan sobre la taula”, però es nega a entrar en un govern que necessiti el suport del PP. Pel socialista, la idea de Trias és “inconcebible”, i es mostra obert a entrar en un govern de Colau amb l'objectiu de “propiciar un canvi” i portar a terme “polítiques d'esquerres”. Collboni havia negat durant la campanya que donés suport a Trias o Colau, però aquest dijous ha reculat i ha deixat la seva posició oberta a les negociacions. Barcelona en Comú va marcar el PSC com un dels partits amb qui parlaria per formar govern.
Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz, líder del PP, s'inclina per fer alcalde Trias, encara que no a qualsevol preu. El cap de llista dels populars contempla majories alternatives a Barcelona en Comú, però també tanca la porta a la fórmula proposada per CiU, negant-se a donar suport a un govern amb ERC. Les línies vermelles del PP són que Barcelona “no sigui la capital dels antisistema ni la capital dels independentistes”. Així doncs, l'oferiment del candidat del PP només seria factible canviant dels 5 vots d'ERC pels mateixos de Ciutadans, un autèntic maldecap per a CiU, que ha de mostrar la seva cara més nacionalista en la recta final cap a unes eleccions autonòmiques que vol revestir de plebiscitàries.
Relleu tranquil de Trias a Colau
Mentre que amb una mà l'alcalde fa sumes extravagants per calmar els ànims en el seu partit, amb l'altra reconeix que la sort està decidida prometent un relleu tranquil al poder. Colau i Trias s'han reunit aquest dijous per parlar-ne, i l'alcalde sortint ha ofert a la guanyadora de les eleccions estar present en la signatura de la proposta de Barcelona a la GSMA, l'associació d'operadores i companyies telefòniques, perquè la capital catalana segueixi sent seu del Congrés Mundial de Mòbils fins 2023. Aquesta oferta de les empreses barcelonines als gegant del mòbil és l'última de les gestions importants que li queda a Trias per fer, i és vista amb bons ulls tant per la líder de Barcelona en Comú com per la resta de forces del consistori.
Després de la reunió, Colau ha afirmat que Trias dóna per fet que ella serà la nova alcaldessa de Barcelona. No obstant això l'equip de CiU ha sortit a desmentir-la, mirant de mantenir el dubte sobre les intencions de l'alcalde. Segons el govern municipal, Trias no s'ha rendit encara en la seva recerca d'una majoria favorable, i manté oberta la possibilitat de governar si Colau no és capaç d'aconseguir suports suficients. No obstant això, tant ERC com PSC tenen la mà estesa cap a Barcelona en Comú, per la qual cosa l'alcaldia de Colau es dóna per feta a la confluència.