Ja és oficial. Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega aniran a judici per la consulta sobiranista del 9-N. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha publicat aquest dijous la interlocutòria d'obertura de judici oral contra l'expresident i les exconselleres pels possibles delictes de desobediència i prevaricació. El magistrat José Francisco Valls ha rebutjat jutjar els tres exalts càrrecs per un delicte de malversació, cosa que sí que veien les acusacions populars, de manera que els tres polítics se salven de la possibilitat d'entrar a la presó.
Ara seran les defenses les que presentin els seus escrits i posteriorment la sala civil i penal del TSJC ha de fixar la data del judici. La Fiscalia demana deu anys d'inhabilitació per a Mas i nou per Rigau i Ortega.
La clau de la interlocutòria era saber si el magistrat accedia a fer seure al banc dels acusats a Mas, Rigau i Ortega per malversació i obria així la porta al fet que acabessin a la presó, tal com demanaven els sindicats policials, Manos Limpias i les altres acusacions populars. El jutge ho ha rebutjat ja que els contractes amb empreses privades pel suport informàtic de la consulta o els sobres de votació es van formalitzar abans de la suspensió del 9-N que el Constitucional va decretar cinc dies abans de la votació. En total, el cost del 9-N va ascendir a 4,17 milions d'euros.
Amb tot, el magistrat del TSJC ha tornat a rebutjar de ple els arguments esgrimits per Mas i les defenses, especialment el que un cop el TC va suspendre la consulta, la seva organització va quedar en mans de voluntaris. “De forma intencionada i sense altre empara que la seva mera voluntat –conclou el TSJC sobre Mas– va desatendre el mandat del Constitucional i va incomplir l'obligació de deixar sense efecte l'acte de convocatòria [del 9-N]”.