La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

Veïns de Ciutat Vella i Poble-sec reivindiquen els barris per als seus habitants

“Volem barquets. Volem barcos petits, no ports de luxe”, deia una veïna de la Bareloneta aquest dissabte davant del Palau de Mar mentre enganxaven petits vaixells de paper a les baranes que separen el port del passeig. El paisatge, rodejat i en obres, és, per Gala Pin, una de les veïnes que protestava, “una mostra més de que vivim en una democràcia segrestada”. “Estan construint un port de luxe per iots amb més de 100 metres d'eslora en un dels barris més humils de la ciutat”, afegia.

“Volem denunciar el procés de gentrificació, d'elització dels nostres barris”, explicava Hibai Arbide, de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella. “Volem un barri on es pugui viure”, afegia. Amb aquest objectiu prop de 300 persones van recórrer els carrers de la Barceloneta fins al Palau de Mar i després es van dirigir a la plaça Sant Jaume. La protesta tenia tres motius principals, segons Arbide: La reforma del Port Vell, el Pla Paral.lel i el Pla d'Usos de Ciutat Vella.

Aquest veí explica que la reforma del Port Vell, que fa molt que té mobilitzats els veïns de la Barceloneta, “ni l'hem demanat ni la necessitem”. Assegura que el port de luxe només beneficiarà als milionaris, i afectarà molt als veïns i veïnes del barri. “Immobiliàries internacionals ja venen pisos a la Barceloneta a preus desorbitats dient que això es convertirà en una de les marines de luxe més importants del món”, afegeix Pin.

Pel que fa al Pla d'Usos del districte, Arbide remarca que “s'ha fet sense cap mena de participació veïnal”. “Amb el PSC la participació era una farsa, però ara CiU no s'ha preocupat ni en aparentar-ho”, assegura. Segons aquest veí de la Barceloneta, “el pla desregula totalment la construcció de nous hotels i els apartaments turístics”, cosa que a la llarga compartaria l'expulsió de molts veïns del barri per l'especulació immobiliària. “No sabem a què respon, però imaginem que als interessos del lobby hoteler i turístic”, afegeix. Una de les veïnes assegurava, megàfon en mà, que “aquest no és el nostre pla, el nostre pla és poder seguir vivint com a veïns”.

Els veïns del Poble-sec s'han afegit a la protesta de Ciutat Vella per denunciar el Pla Paral.lel, que pretén fer de l'avinguda un eix turístic entre les Drassanes i la Fira de Montjuïc. Marc Serra, membre de l'assemblea del barri, explica que l'Ajuntament es planteja aquesta alternativa davant l'ampliació del port de creuers perquè la Rambla està saturada. No obstant, remarca que “no cobreix cap de les mancances en equipaments del barri ni cap dels dèficits dels serveis existents”.

Aquest veí denuncia que el pla “respon a les iniciatives de la fundació FEM, formada bàsicament per empreses del món del teatre i de la restauració”. “És un pla dictat, i l'únic que fa és transformar el Paral.lel en un pretès Broadway”, assegura. “No volem que es converteixi el Paral.lel en una nova Rambla i el Poble-sec en un nou Born”, conclou.