Mig miler de persones han respost aquest dissabte a la crida de la Plataforma Tots i Totes i l'Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments per reivindicar sostre, treball, papers i dignitat a la plaça Sant Jaume de Barcelona. El col·lectiu que dóna suport a les persones que van ser desallotjades de les naus on vivien i treballaven al barri del Poblenou va convocar una protesta que engloba reivindicacions del conjunt de les persones migrants.
La concentració a Sant Jaume s'ha convertit en una gran reivindicació dels drets dels “éssers humans anomenats immigrants en aquesta part del món”, com es definia el col·lectiu en el manifest llegit a la plaça. Entre l'Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat, la multitud ha saltat al crit de “Tots i totes som catalans, tots i totes som immigrants”.
“Tenim les nostres vides instal·lades a Barcelona, a Catalunya i a l'Estat espanyol, i hem establert relacions que perduren en el temps”, ha dit Martha Trujillo, de la Federació Panafricanista de Catalunya. “Volem que la Constitució protegeixi el nostre sentiment de pertinença”, ha afegit. Un dels habitants de les naus del Poblenou s'ha expressat de manera semblant: “Vivim marginats per la Constitució espanyola, que no ens permet votar ni contribuir”, ha dit. També ha mostrat l'oposició del col·lectiu al programa de retorn voluntari impulsat per l'Ajuntament: “Vam venir aquí i aquí ens volem quedar”, sentencia.
Les intervencions han carregat contra la llei d'estrangeria, els CIEs i la repressió, però sobretot s'han centrat en l'afectació de tot això en el dia a dia de les persones migrants. “Els éssers humans porten segles viatjant i ara nosaltres patim por a sortir al carrer per la policia”, han dit en una de les intervencions. En un altre nivell, una altra persona ha afegit que “encara que tinguem el permís de residència no tenim els mateixos drets que els demés”.
La situació dels desallotjats
Norma Falconi, de Papers i Drets per Tothom, s'ha encarregat de explicar la situació actual de les persones que van ser desallotjades el passat juliol. Falconi assegura que l'Ajuntament, la Generalitat i la Delegació del Govern central han incomplert els seus acords. El que més els preocupa és que, tot i el compromís de les tres administracions a treballar per tal de concedir el permís de residència a tots els habitants de les naus, només se n'estan tramitant una vintena, mentre 150 han estat rebutjats.
“Aquesta lentitud és per que les persones immigrades s'avorreixin i dispersin, les tres administracions esperen el cansament i la desesperació”, opina Falconi. L'activista ha reivindicat, però, la importància de la perseverança: “Fa 12 anys estàvem en aquesta mateixa plaça celebrant el triomf de les tancades, amb les que vam aconseguir treball, drets i habitatge”, ha recordat.
Els parlaments, que han tingut lloc a una plaça abillada per la festa major de Barcelona, han estat interromputs per una cobla que ha començat a tocar seguint la programació. Els crits d'indignació dels concentrats han silenciat el concert tot i la megafonia, però donat que havien reunit un grup considerable de gent, han optat per abandonar la plaça i pujar en manifestació per les Rambles fins a la plaça de Catalunya.