Nascut a La Pobla de Vallbona (Camp de Túria) el 1982, he treballat els últims set anys al periòdic Levante-El Mercantil Valenciano, on vaig coordinar les seccions de Política i Economia. Fundador del diari digitall'Informatiu i també redactor en Las Provincias i a l'agència de notícies Colpisa. Vaig ser també president de la Unió de Periodistes Valencians. Sóc periodista sense adjectius.
La importància de l’abans. Com pot ajudar-te la fisioteràpia abans de començar a preparar-te per a una carrera?
Bon dia, corredors! Espere que us haja agradat la publicació anterior. Hi vam veure una mica les raons per les quals la fisioteràpia és una cosa essencial a l’hora de preparar-te i participar en una carrera, i també els seus objectius.
Hui anem ens centrarem en la manera com actua la fisioteràpia en el moment inicial, és a dir, abans de començar amb l’entrenament fort i l’esdeveniment esportiu en si.
Per a començar, cal saber que la teua primera sessió de fisioteràpia convé fer-la almenys set setmanes abans de la carrera. Et preguntaràs, “tanta antelació, per què?”. La prevenció és vital per a prevenir complicacions i futures possibles lesions.
En què consisteix la primera sessió?
En aquesta primera sessió, els fisioterapeutes detectem mitjançant una valoració exhaustiva si hi ha cap tipus d’anomalia, alteració en la teua postura, desequilibris, els quals ens porten a les compensacions. Això passa quan se sol·licita a un grup muscular i articular determinat més esforç per a suplir la carència o el dèficit d’un altre grup adjacent o contralateral. Un bon exemple n’és una rigidesa en un genoll, que impedeix fer l’amplitud completa. La compensació pot ser des d’una mobilitat excessiva en el genoll contrari fins una mobilitat molt més gran del que és normal en el turmell i el maluc de la mateixa cama. Un altre exemple en seria un avançament de la pelvis en flexionar el tronc cap avant quan hi ha una rigidesa o bloqueig lumbar.
També avaluem els bloquejos i dèficits de suport (molts de nosaltres recolzem més una cama que l’altra, distribuïm malament el pes del cos), els quals poden ser perfectament la causa d’una infinitat de lesions tant en les cames com en el tronc.
Una vegada feta la valoració, ensenyem els corredors hàbits de prevenció, i detectem lesions incipients, no instaurades encara, però “a punt de caramel” (per exemple les tendinitis de la pota d’oca o el genoll del corredor) i aconsellem per a corregir-ho si s’esdevé.
I quines tècniques es duen a terme?
Som amants del massatge terapèutic. Amb aquest, millorem l’estat fisiològic, eliminem adherències, oxigenem el teixit i afavorim l’eliminació de substàncies de rebuig. En fem bàsicament tres tipus: el descontracturant, per a “ablanir” aqueixes contractures que soleu anomenar “nucs”, que se us solen assentar en les cames, els glutis i l’esquena; el circulatori suau per a millorar la circulació i el retorn venós; i el transvers profund per a flexibilitzar i tractar tendons i lligaments.
També som molt defensors de les estirades de cadenes musculars en cames i esquena, i de la cinesiteràpia o mobilització per a flexibilitzar, enfortir i desbloquejar articulacions, músculs i tendons.
Amb totes aquestes tècniques minimitzem el risc de patir lesions, com poden ser les tendinitis, les ruptures de fibres o les distensions.
Si no tens cap lesió o el fisio no t’ha detectat cap anomalia, fantàstic! Però això no vol dir que no hages d’anar al fisioterapeuta, ja que els teus músculs, tendons, lligaments i articulacions s’enfronten a les activitats del teu dia a dia i als teus entrenaments, i per descomptat, t’ho agrairan. Tan important és entrenar-se fort com recuperar-se fort ;)
Nickolas Folgueras Fende és fisioterapeuta col·legiat 5576. UrbanFisio
Bon dia, corredors! Espere que us haja agradat la publicació anterior. Hi vam veure una mica les raons per les quals la fisioteràpia és una cosa essencial a l’hora de preparar-te i participar en una carrera, i també els seus objectius.
Hui anem ens centrarem en la manera com actua la fisioteràpia en el moment inicial, és a dir, abans de començar amb l’entrenament fort i l’esdeveniment esportiu en si.