LLEGIR EN CASTELLÀ
“Rovira i Mazón, dimissió”, “El president, a la presó”, “Escoles sense fang”, “La llengua no és toca”, “Escola enfangada, Conselleria amagada”, “Carlos Mazón, a la presó” o “el president, a Picassent”, on hi ha la presó valenciana més coneguda, són alguns dels càntics que s'han tornat a escoltar aquest dissabte als carrers de València.
Just dues setmanes després que més de 130.000 persones es manifestaran a València per exigir la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la gestió de la DANA que va arrasar més de setanta localitats a la província de València, causant la mort de 221 persones, una nova marxa amb el lema 'Rovira i Mazón, dimissió ' ha tornat a omplir els carrers del centre de la capital valenciana per protestar contra l'actuació de la Conselleria d'Educació en la crisi provocada pel temporal i reclamar la dimissió del conseller José Antonio Rovira. La protesta s'ha produït el dia que s'ha conegut que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat per Compromís contra la llei de 'llibertat' educativa del Consell.
Convocats per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, els manifestants, alguns d'ells provinents dels col·legis ubicats a la 'zona zero' de la tragèdia, han portat cartells en què podia llegir-se 'Volem tornar a classe' , 'Per un col·le lliure de fang', 'Rovira go home. Mazón go home', 'Ara vos agranarem a vosaltres', 'Espereu a la fada padrina? Ja n'hi ha prou de contes', i s'han vist diverses senyeres amb un llaç negre en senyal de dol i assistents amb samarretes verdes amb el lema 'Estimem l'escola pública'.
En declaracions als mitjans abans d'arrencar la marxa, José Manuel Casermeiro, representant de Fampa Valencia, ha criticat el “desastre” i la “presa” de la Conselleria d'Educació per “donar l'ordre” d'obertura dels centres educatius afectats per la DANA mentre que “no ha posat els mitjans de neteja” ni tampoc de “desinfecció” per deixar en condicions les instal·lacions després del pas del temporal.
De fet, ha assegurat que han hagut de ser les mateixes famílies i els professors, a més dels voluntaris, els que s'han encarregat de la neteja dels centres i ha advertit: “No es pot tornar a un centre d'estudi si no s'ha desinfectat i si no s'ha fet un informe en què es confirme que les condicions en què s'obri siguin saludables i higièniques”.
Casermeiro ha insistit a reclamar la dimissió de Rovira i ha sostingut que la gestió de la DANA “el que ha fet és accentuar la seua dolentíssima gestió i la manca d'organització”. També ha denunciat “el tancament d'aules” i la manca de transport escolar. “És tot tan improvisat que sembla a consciència de com està de mal fet”, ha afirmat.
Els manifestants, entre els quals hi havia el síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, o el portaveu d'Educació del PSPV al parlament autonòmic, José Luis Lorenz, reclamen una tornada a l'escola “segura” després de la tragèdia i han volgut mostrar el “descomunal” malestar de la comunitat educativa. Consideren que el titular de la Conselleria està “incapacitat” per afrontar la crisi sobrevinguda, alhora que denuncien la “falta de criteri” per part d'Educació.
Conselleria sosté que ha oferit “diferents solucions”
El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, defensa la tasca que està desenvolupant “des del primer moment” la conselleria perquè l'alumnat de centres afectats per les inundacions provocades per la DANA “torne a les aules amb les màximes garanties de seguretat i salubritat”.
El departament que dirigeix José Antonio Rovira insisteix que han estat en contacte amb els ajuntaments, els centres educatius i les famílies “per escoltar les seues necessitats”: “Hem oferit diferents solucions que s'estan adoptant segons la situació particular de cada centre i cada municipi”.
Així, ressalten que s'ha posat en marxa el trasllat d'alumnat a altres municipis, entrades progressives i “fins i tot caldrà adoptar altres mesures als centres més devastats”, com ara la instal·lació d'aules prefabricades. Segons relaten, des de l'11 de novembre, uns 32.000 alumnes de municipis afectats pel temporal s'han reincorporat a les classes.
“S'estan duent a terme tasques de neteja extraordinàries als centres educatius a través de Tragsa i Vaersa. El conseller, directors generals, inspectors i tècnics de la Conselleria han estat a centres de les zones danyades en diverses visites. Però no hem anat a fer-nos la foto”, sosté McEvoy.
A més, el secretari autonòmic insisteix que s'han pres diferents mesures per facilitar l'educació de xiquets i joves, com és “l'acolliment extraordinari, les ajudes per reposar llibres de text i materials curriculars”. “En aquest moment tan delicat, no és el moment de la divisió. És el moment de la unitat de tota la comunitat educativa, de recolzar-nos i treballar plegats per tornar a la normalitat a les aules”, concloïa.