El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, s'ha reunit amb l'alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent, per conéixer de primera mà l'avanç dels treballs de retirada de fang que coordina la institució provincial, i anunciar “la incorporació de nous efectius d'emergència per a accelerar el ritme de neteja, els quals provenen d'altres zones on els treballs estan més avançats”.
En este sentit, Mompó que “la labor de la Diputació, com a coordinadora del dispositiu d'emergència, és precisament la d'analitzar en temps real l'avanç de les intervencions per a anar distribuint els recursos, de manera que complim l'objectiu que el 31 de gener hagen culminat els treballs en els soterranis i garatges tots els municipis afectats”.
Després de l’encontre de treball, en el qual ha participat també personal tècnic, el president Mompó ha recordat que “el desplegament d'efectius de neteja i desinfecció inclou, a més de les empreses contractades per la Diputació, bombers del Consorci Provincial i membres de la UME”, als qui ha agraït “el seu incansable treball durant estes intenses setmanes”.
Així, en el cas de Catarroja, el personal tècnic del dispositiu d'emergència ha dividit el municipi en tres zones d'actuació, per a abordar la neteja dels 33 baixos afectats. D'esta xifra, ja s'han iniciat o finalitzat els treballs en la mitat de soterranis i garatges, i en els pròxims dies s'abordaran els que resten.
En la reunió, el president de la Diputació i l'alcaldessa de Catarroja han acordat també “fer un front comú per a instar les empreses de manteniment que assignen més personal tècnic per a reparar els ascensors, ja que es tracta d'un assumpte de vital importància, especialment la població de més edat o amb problemes de mobilitat”.
Avanços a Picanya i Alfafar
Picanya i Alfafar, dos dels municipis amb més baixos afectats en la coneguda com a ‘zona zero’ de la dana, ja han finalitzat o tenen en execució les labors en tots els soterranis i garatges inclosos en el pla de treball d'extracció de fang; mentres que s'ha finalitzat ja a Llocnou de la Corona.
En total, entre les dos poblacions sumen 49 actuacions programades, de les quals han finalitzat 26; i les 23 restants es troben ja en execució, per la qual cosa s'espera que en les pròximes setmanes vagen completant-se gradualment fins a finalitzar la totalitat de baixos.
De manera paral·lela, els efectius del dispositiu coordinat per la Diputació, treballen a Aldaia, Paiporta, Benetússer, Sedaví, Massanassa, Albal, Catarroja, Algemesí, Alaquàs, i la pedania valenciana de La Torre.
El protocol d'actuació dissenyat pels tècnics conté dos fases. En la primera, es procedix a la retirada de fang, cotxes i objectes personals dels baixos; mentres que en la segona es neteja i desinfecta cada zona.