Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La UPV mapeja la inundació de la DANA a l'Horta Sud: la catàstrofe carrer a carrer

Mapa de la inundació de la DANA en l'Horta Sud.

Toni Cuquerella

València —

0

Un mapa carrer per carrer de totes les localitats de l'Horta Sud que van ser assotades per la DANA el 29 d'octubre de 2024. Aquest és el treball que ha realitzat un equip d'investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de València (UPV), i que pretén aportar informació útil per a les poblacions afectades, comprendre millor la naturalesa del succés i proporcionar una eina clau per a la gestió de futures inundacions.

Els investigadors pertanyen al Grup de Cartografia GeoAmbiental i Teledetecció (CGAT) del Departament d'Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria (DICGF), juntament amb l'Escola Tècnica Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica, (ETSIGCyT), i en el seu desenvolupament han col·laborat també estudiants de la ETSI Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la UPV.

“El treball parteix de les mesures preses en camp durant els mesos de novembre i desembre de 2024 i gener de 2025 i el que ara es presenta és un resultat preliminar; continuem treballant per a acabar de cartografiar totes les zones inundades”, explica Josep E. Marró, del Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la UPV.

L'equip de la UPV va desenvolupar aquest estudi en tres fases: una primera d'alçament de camp; en la segona es van centrar en la generació dels models de làmina d'aigua i de calats màxims; i finalment van generar el visor en el qual es pot consultar el mapa d'inundació carrer a carrer.

Alçament de camp i altura de la làmina d'aigua

En la primera fase del projecte, van registrar un total de 5.097 punts de tota la zona afectada. “Per a això, utilitzem una mira topogràfica recolzada en la paret on estava el senyal i mesurem la profunditat aconseguida per l'aigua en eixe lloc”, explica Marró.

Per a la localització de les posicions van emprar el sensor GNSS (GPS) dels dispositius mòbils, la base cartogràfica Open Street Maps (OSM) i ortofotografies de l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV). En la segona fase, l'equip de la UPV va generar els models de làmina d'aigua i calats màxims de la inundació. Amb aquestes dades, és possible consultar fins a quina altura va arribar l'aigua.

Generació del visor

El resultat final de treball realitzat per l'equip de la UPV és un visor interactiu, accessible per a qualsevol persona, que permet visualitzar la profunditat màxima aconseguida en cada punt dels municipis de l'Horta Sud.

“El visor disposa d'una capa activa que permet reconéixer el nomenclátor i l'ortofoto de l'ICV prèvia a la inundació (2024) i també les dades de llistes de carrers (Open Street Maps). La informació de calats està representada per una gamma de colors: més freds indiquen menys profunditat i més càlids, major calat. Clicant damunt de la part acolorida el sistema aporta la profunditat màxima que va aconseguir l'aigua en eixa posició”, explica Marró.

L'investigador de la UPV afig que el mapa dels calats o profunditats aconseguides pretén registrar com va anar realment la riuada i podrà servir com a contrast enfront de les modelitzacions teòriques que es realitzen. “El nostre treball ajudarà a millorar els models que pronostiquen com es mou realment l'aigua durant les inundacions, la qual cosa ha de servir per a proposar solucions més eficients i segures enfront d'inundacions futures”, conclou Josep E. Marró.

Es pot accedir a aquesta informació en el següent link https://dana2024.upvusig.car.upv.es

Etiquetas
He visto un error
stats