Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Europa contiene la respiración ante la amenaza de una victoria de Le Pen
Feijóo se acomoda en el rincón de la extrema derecha, por Esther Palomera
OPINIÓN | 'Cómo confiar en estos jueces', por Marco Schwartz

El Consell dóna llum verda a la llei que aposta per la gestió pública i per universalitzar l'atenció sanitària

Els consellers Carmen Montón i Manuel Alcaraz en la roda de premsa posterior al ple del Consell

elDiariocv

València —

El Consell ha aprovat l'avantprojecte de llei de modificació de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de Salut de la Comunitat Valenciana. Els canvis introduïts tenen com a objectiu acomodar la sanitat pública valenciana als reptes actuals i de futur. L'avantprojecte de llei arreplega com a novetat la recuperació de la universalitat de l'atenció sanitària.

Ho fa a través de dos preceptes. El primer (art. 11 bis) relacionat amb la garantia d'universalitat i accessibilitat en el sistema: “La Generalitat establirà els mecanismes necessaris per a garantir les prestacions sanitàries i de salut pública en tota la població, assegurant l'accessibilitat i universalitat de tots els serveis i recursos públics per a la salut en tota la població”.

El segon (art. 11 ter.), vinculat a la garantia d'equitat i no discriminació: “La Generalitat establirà els mecanismes necessaris per a garantir les prestacions sanitàries i de salut pública en tota la població, establint les mesures necessàries per a evitar qualsevol tipus de discriminació per raons de gènere, edat, orientació sexual, discapacitat, cultura, ètnia, classe social, lloc de residència o país d'origen, i reforçant activament les intervencions necessàries per a reduir les desigualtats en salut per qualsevol d'aquestes raons”.

Una altra de les novetats està relacionada amb l'aposta per la gestió pública directa. Així, l'article 7.3 indica que “la gestió i administració dels centres, serveis i establiments sanitaris de protecció de la salut o d'atenció sanitària o sociosanitària del Sistema Valencià de Salut, es durà a terme preferentment mitjançant la fórmula de gestió directa, de caràcter públic”.

Amb açò no s'exclou la col·laboració amb el sector privat com a complement del sector públic, però si s'opta per donar preferència a la gestió directa, per considerar aquesta fórmula la que ofereix major garantia d'igualtat d'accés de la ciutadania als serveis i actuacions sanitàries i de salut pública.

Salut mental

Un altre dels aspectes nous és la incorporació de la salut mental a la llei. La reforma de la norma aborda aspectes relatius a la coordinació entre les conselleries amb competències en matèria de Sanitat i en matèria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a proporcionar una atenció integral a la salut mental, mitjançant el desenvolupament de programes transversals i interdisciplinaris que garantisquen la continuïtat de cures i disminuïsquen la variabilitat entre els departaments de salut.

L'objectiu de totes les actuacions en salut mental s'orienta cap a la recuperació, inclusió social i participació activa de les persones amb trastorns mentals.

A més, la nova norma s'inclou un capítol nou sobre la “Atenció fàrmaco-terapèutica integral” amb la finalitat que totes les persones reben atenció farmacèutica de forma contínua, òptima, de qualitat, segura i eficient en tots els àmbits assistencials i en totes les etapes del procés fàrmaco-terapéutico.

Es tracta de garantir l'accés al tractament, especialment, en situacions de vulnerabilitat.

Donació i trasplantaments d'òrgans i cèl·lules mare

La modificació de la llei incorpora també un article relacionat amb la donació, els trasplantaments d'òrgans i les cèl·lules mare dirigit a promoure les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules, incloent cèl·lules progenitores hematopoyètiques de sang perifèrica, cordó umbilical o medul·la òssia d'eficàcia científica demostrada.

L'avantprojecte permet l'ordenació de la xarxa pública en un nou àmbit territorial funcional i organitzatiu: les àrees supradepartamentals de salut, que serien compatibles amb la divisió en departaments i permet una millor cobertura assistencial de la població, un millor aprofitament de recursos públics generant aliances entre els departaments, afavorir el treball en xarxa, així com acostar i integrar els diferents nivells d'atenció al pacient.

A més, respecte a la investigació biomèdica i sanitària, es potencia l'estructura dels centres d'investigació amb la possibilitat agrupar-los en un consorci que permeta establir aliances per a sumar recursos i poder així obtenir més fons en ajudes competitives.

També s'introdueixen canvis en adequar la relació laboral a la durada dels projectes per a fidelitzar el talent.

A açò s'afig la creació de l'Observatori Valencià de Salut, una plataforma d'accés públic que inclourà informació rellevant sobre resultats i determinants en salut per a la població de la Comunitat Valenciana.

Etiquetas
stats