Estic molt il·lusionada de poder córrer aquesta marató en companyia del meu marit, perquè possiblement siga l’última que puga córrer pels meus problemes d’esquena“.
Aquest és el testimoni de María Ángeles Blasco, una de les 16.533 persones que aquest diumenge, a partir de les 9.00 hores, participaran en la Marató València Trinidad Alfonso.
María Ángeles (48 anys) viu amb el seu marit, Ismael Tarí (49 anys), a Elx. Com cada corredor, té la seua història particular. Una història que parla de lluita i de superació.
Ella va iniciar la seua afició pel running fa set anys, quan li van diagnosticar fibromiàlgia: “El metge em va dir que començara a caminar, i fins i tot a córrer, i la veritat és que em va anar molt bé, perquè el fet de moure tot el cos fa que no se m’engarroten els músculs i es redueixen les molèsties”.
Així, va començar a participar en curses populars, i va aconseguir fins i tot “algun pòdium i un trofeu” dins de la seua categoria.
Ambdós van córrer en l’edició passada de la Marató València, encara que l’experiència, per desgràcia, no va ser positiva: “Vaig córrer lesionada, tenia tres pinçaments en l’esquena i vaig acabar molt malament, va ser un error participar-hi així”.
De fet, tot just arribar a la línia de meta, va decidir que no tornaria a córrer una altra marató. No obstant això, amb el temps i gràcies al suport i els ànims del seu marit i del seu entrenador, Pedro Antonio Esteso, va passar d’aquell estat d’ànim a plantejar-se el repte de tornar a participar-hi.
Segons explica, el seu marit va tornar a apuntar-se i ella cada vegada s’anava “trobant millor”, així que va decidir que volia llevar-se “l’espineta” que li va quedar clavada “després de la mala experiència de l’any passat”.
D’aquesta manera, després de quatre mesos de preparació intensa, afronta la prova “amb moltíssima il·lusió”, ja que potser aquesta siga la seua última cursa de llarga distància pels problemes que arrossega l’esquena: “Tinc moltes ganes de gaudir de la cursa i llevar-me el mal record de l’any passat”.
Sobre l’experiència de córrer pels carrers de València, ha explicat que és “molt emocionant, perquè la ciutat sencera es bolca amb la prova i anima els corredors en tots els carrers i això, la veritat, és que dóna molta energia per a seguir fins a la meta”.
La ciutat acull 80.000 visitants
La Marató València Trinidad Alfonso ha esdevingut en un referent tant nacional com internacional. El seu creixement els últims anys ha estat proporcional al boom que ha experimentat en la ciutat el running com a esport popular.
Així, per exemple, la prova ha passat dels 6.732 inscrits que va tenir el 2011 als 16.533 que té en aquesta edició (un 25% estrangers), és a dir, en quatre anys quasi s’ha triplicat el nombre de participants. La seua germana menuda, la 10K que se celebra paral·lelament, ha passat en el mateix període de 5.100 corredors a 8.500.
L’any passat, l’esdeveniment va generar un impacte econòmic en la ciutat de 10 milions d’euros, segons un estudi de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques.
En aquesta edició, es preveu un impacte més gran, ja que entre les dues carreres hi haurà un 20% més de participants. D’aquesta manera, l’organització espera que entre atletes i familiars la ciutat rebrà aquest cap de setmana al voltant de 80.000 visitants.
El tret d’eixida d’ambdues curses tindrà lloc aquest diumenge a partir de les 9.00 hores al pont de Montolivet.