I Raimon va eixir del silenci del que venia. Xàtiva es va posar als peus del cantautor reconeixent la seua obra i la seua estima a la ciutat declarant-li Fill Predilecte.
Van estar tots, des de les màximes autoritats com el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; o representants del Consell Valencià de Cultura i de la Acadèmia Valenciana de la Llengua. Però també els sentiments més propers, amb l’artista xativí Artur Heras o la seua banda de música ‘La Nova’ de Xàtiva.
I com a bon referent de la Nova Cançó i la música protesta, Raimon proteste, entre ironies, sobre aquest reconeixement. D’aquesta manera es va mostrar “perplex i preocupat” pel suport inicial del PP a aquesta distinció, “tan vell em veuen?” s’alarmava (Raimon complirà al desembre 75 anys). No obstant açò la seua ironia es va tranquil·litzar recordant que al final el PP va votar en contra, la qual cosa “ha fet que tot haja tornat a la normalitat i m’hagen fet rejovenir”. cal recordar que aquest mateix partit va vetar durant els seus 20 anys de govern en la ciutat els homenatges al cantautor, però no es va quedar sense retret en recordar el seu marasme de corrupció que ha acabat amb membres en la càrcel i uns altres “en llista d’espera”.
Raimon d’altra banda també va tenir paraules per a l’altre partit reticent, Ciutadans, per a concloure la seua intervenció, així afirmava que “no sé si sóc Fill Predilecte de Xàtiva, però el que sí sé és que sóc fill de Xàtiva i Xàtiva és predilecta en el meu cor, i açò no m’ho podran llevar ni el PP ni el Ciutadà ni el sursum corda”.
La música de Raimon estava present en tot moment, tant com les referències a Xàtiva en les seues cançons. Entre les quals van sonar van estar les més intimistes com ‘He deixat ma mare’ o ‘Molt lluny’, o la màxima referència, ‘Al Vent’.
Entre les intervencions oficials l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, es va dirigir a Raimon afirmant que “hui saldem un deute de gratitud amb tu”, un agraïment perquè “sempre has fet gala de ser xativí siga on siga que hages actuat. Les teues cançons sempre han estat presents en la ciutat i ho continuaran estant en el futur, ja que formen part de la nostra història col·lectiva i del nostre sentiment com a poble”. De la mateixa manera va recordar els homenatges que va rebre el cantautor fora de la ciutat i la negativa en ella, però Cerdà destacava que “amb aquest acte simbolitzem que la societat d’avui és diferent, que hi ha hagut un canvi significatiu i que les persones que estem al capdavant de les institucions avui estem per a esforçar-nos al màxim i que tenim clar quins són les nostres arrels, d’on venim i cap on anem”.
Però especialment l’alcalde de Xàtiva va destacar que el treball de Raimon “va ser clau per a la dignificació de la nostra llengua. Podem dir que les teues cançons van iniciar aquella recuperació i si ara la música en valencià gaudeix d’un moment esplèndid és, en bona part, gràcies a que ens has marcat el camí”.
Per la seua banda el President de la Generalitat, Ximo Puig, va qualificar a Raimon de “valencià universal”, destacant que amb el seu treball ha col·laborat a divulgar el patrimoni literari de la llengua pròpia de poetes com Ausias March o Salvador Espriu. Però especialment Puig va destacar que les cançons de Raimon “ens han ajudat a resistir en la llarga nit del Franquisme i hem sentit com a pròpies les seues experiències vitals”.
Actes
Els actes d’homenatge a Raimon continuen aquest divendres i dissabte amb sengles recitals en el Gran Teatre de Xàtiva per als quals ja s’ha penjat el cartell d’entrades esgotades.
Però l’art vinculat a Raimon també es podrà conèixer amb l’exposició organitzada en el Museu de Belles Arts de Xàtiva en la qual s’exposa l’obra de l’artista Andreu Alfaro vinculada al cantautor, amb dibuixos per a portades dels seus llibres o l’escultura ‘La veu d’un poble’ dedicada a Raimon i que aquest ha donat a la galeria de la ciutat.