Dara Dia (39 anys) va deixar dona i una filla nounada i el seu treball de costurer a Dakar (Senegal) per a buscar el “somni” europeu. Va ser en 2006, durant l'anomenada crisi de les piragües, quan uns amics li van parlar d'arribar a Espanya, un país on podria guanyar diners per a donar una millor vida a la seua família.
Ara, en 2018, Dara Dia és conegut en tota Espanya com Lory Money, el creador de l'Ola k ase que té signats contractes musicals amb Universal i publicitaris amb Cien Montaditos o Worten. És uns dels pocs casos d'èxit dels milers de joves dels països en vies de desenvolupament que volen tirar avant en un mal anomenat “primer món” que cada vegada alça més barreres.
La consecució d'aqueix somni per a Dara Dia va ser una travessia pel desert de la insolidaritat i la persecució a l'estranger, però també hi ha hagut molta “gent bona” i “molta sort”, perquè com recorda Dara, “molts com jo es van quedar pel camí” o continuen en el top manta.
El viatge entre Dakar i Canàries li va costar mil euros i va anar en una piragua al costat de huitanta persones. “Havia de costar-nos tres dies i va durar huit, just quan se'ns va acabar l'aigua, la gasolina i el menjar”, explica Dara, que afirma que els va salvar Creu Roja en albirar la seua embarcació a la deriva.
Una vegada rescatats, Dara i els altres immigrants van passar per diversos CIE a Tenerife i Las Palmas. Aquest jove, que ara té 39 anys però que comptava amb 27 quan va decidir abandonar el seu país, afirma que va arribar a pensar que “ens anaven a matar a tots”. Després del seu periple en els centres d'internament de l'arxipèlag va passar a Madrid fins a aconseguir la seua llibertat.
Gràcies a una ONG va poder aconseguir un bitllet d'autobús i “40 euros” per a viatjar a València, on vivia un familiar. Primer va treballar un any reparant vaixells, fins que l'empresa va tancar i va anar llavors quan va començar en el top manta, els ingressos del qual li van permetre menjar durant anys. Va dormir al carrer i en parcs i encara s'emociona quan relata com “els que menys tenen, els rodamons”, li van donar recer entre els seus cartons.
Hui dia Dara té papers i una vida dedicada a la música. És una vertadera estrela de les xarxes amb vídeos que aconsegueixen el milió de reproduccions en YouTube. A la fi de 2018 va tornar a Dakar per a visitar a la seua família. Per primera vegada en 12 anys.