Una segon focus del bacteri que amenaça les oliveres, ametlers, vinya i altres cultius llenyosos, ha sigut detectat a un quilòmetre del primer que es va trobar en la península. La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrián, ha comunicat al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient l'aparició d'un segon focus de Xylella fastidiosa, detectat en la mateixa zona de contenció on ja s'està actuant pel primer brot, en la comarca alacantina de la Marina Baixa.
El nou positiu ha sigut confirmat per l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) en tres mostres d'ametler analitzades en el municipi de Benimantell. L'IVIA és el laboratori nacional de referència per a bacteris. El primer brot es va confirmar el 29 de juny en una parcel·la de Castell de Guadalest. La infecció per aquest bacteri, de la qual és vector de transmissió un insecte, ha obligat a arrancar milers d'oliveres a Itàlia i està considerada d'especial gravetat.
La nova detecció reforça la pertinència de les mesures de control i eradicació adoptades, recorda la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, amb la finalitat de contenir l'expansió de la malaltia.
El segon brot ha sigut detectat a una distància aproximada d'un quilòmetre del primer. Tal com es va fer amb l'anterior brot, es declararà una demarcació de 10 quilòmetres a la redona considerada com a zona tampó de seguretat, explica l'administració autonòmica a través d'un comunicat.
La direcció general d'Agricultura de la conselleria ha preparat una nova resolució per la qual es declara el segon focus a la Comunitat Valenciana i en la qual s'estableix que la subespècie del bacteri és l'anomenada multiplex; es redefineix la zona demarcada a partir dels nous esdeveniments, i s'estableix l'obligatorietat de compliment de les mesures fitosanitàries a adoptar.
109 mostres analitzades
De moment, totes les mostres que han donat positiu en el laboratori corresponen a Prunus dulcis (ametler). En la zona també hi ha altres plantacions d'ametler i oliveres. En el mostreig de la segona parcel·la també es van prendre vuit mostres d'olivera i una de noguera amb resultat negatiu. En conjunt, de les 109 mostres analitzades de les quals s'han obtingut ja resultats, només són ametlers els que han donat positiu.
Amb les dades conegudes, la infecció es limita al Prunus Dulcis, encara que es desconeix la seua extensió exacta. Es dóna el cas, fins i tot, d'ametlers que han donat negatiu, detalla la conselleria.
A més, en les prospeccions efectuades als voltants de les àrees afectades s'han pres mostres de baladre, alvocat, garrofera, cirerer, figuera, romaní i salze amb resultats igualment negatius.
Proposta de finançament
En els pròxims dies, la conselleria remetrà el Pla d'Acció que requereix la Comissió Europea, i les mesures de la qual, de fet, ja estan en marxa. A més, enviarà al Ministeri una proposta de finançament per al repartiment de fons el 2017, de manera que siga tractada en la pròxima Conferència Sectorial d'Agricultura.
El Consell pretén que la major aportació que el ministeri té prevista per a afrontar la malaltia de la Xylella a la Comunitat Valenciana no siga a costa del finançament per a altres plagues, com la Ceratitis capitata, sinó que es contemple una dotació addicional específica. “No volem un transvasament de fons d'una malaltia a una altra, sinó un increment de finançament net per a la lluita contra plagues”, ha assenyalat la consellera.
Finalment, l'Executiu valencià recorda que s'ha habilitat un telèfon d'atenció al ciutadà (900 532 000) i un email: xylella@gva.es per a atendre totes les consultes i avisos que puguen sorgir.