Doble vara de mesurar en una denúncia per presumpte assetjament a Alzira: sense protocol per a polítics i blindatge per ser regidor

L’Ajuntament d’Alzira està sumit en una tensió política complexa per un presumpte cas d’assetjament laboral per motiu de gènere, un cas en què es contamina la situació de governabilitat de la capital de la Ribera Alta, i per la qual s’intercanvien els papers la dreta i l’esquerra de defensar o actuar contra l’assenyalat per assetjament.

Els fets es van desencadenar el 29 de novembre passat quan l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez (Compromís), anunciava la retirada de les competències de la regidora Mar Chordá (UCiN) i, per tant, la seua eixida del govern municipal. L’argument donat va ser que Chordá, dos dies abans, va votar en contra d’una moció que demanava la dimissió de Carlos Mazón per la seua gestió de la DANA. El vot de Chordá complia les directrius de la seua formació, però trencava la disciplina de vot de l’executiu local (conformat per Compromís, el PSPV i UCiN); però també la va trencar dins del seu propi partit el seu únic company en el ple, Enrique Montalvá, que es va abstindre i així va permetre que l’empat el decantara el vot de qualitat de l’alcalde.

Aquesta situació mostrava les clivelles de l’agrupació local d’UCiN, una crisi interna de la formació que s’obria en canal definitivament el 3 de desembre, dia en què Chordá va denunciar que havia patit assetjament des del principi de la legislatura per part del seu company de partit i de ple, Enrique Montalvá, a qui assenyalava d’“assetjament laboral i sexual amb tècniques de violència verbal i vexacions”. Sobre això, Chordá lamentava la falta de suport de l’equip de govern i assegura que va informar d’aquests fets l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, i la portaveu del PSPV, Gemma Alós.

La raó és que aquesta crisi d’UCiN posa en la corda fluixa l’estabilitat del govern municipal, amb 10 regidors (6 Compromís i 4 el PSPV) i la necessitat, almenys, d’un regidor dels dos d’UCiN davant dels 9 de l’oposició (6 el PP, 2 Vox i 1 Cs). Així doncs, Chordá va lamentar que l’alcalde optara pel suport a Montalvá, ja que aquest li va dir que, davant el que qualificava de “desacords personals”, qui mantenia la “lleialtat amb el govern” era el regidor, tenint en compte el capítol del vot en contra en el ple.

Just després d’aquestes acusacions, la junta directiva nacional d’UCiN va suspendre cautelarment l’agrupació d’Alzira i va crear una gestora per una qüestió de processos interns de la formació en la convocatòria d’assemblees i nomenament de càrrecs. Al mateix temps confirmaven com a portaveu municipal Enrique Montalvá i també ratificaven el pacte de govern amb Compromís i el PSPV. Pel que fa a la denúncia de Mar Chordá, afirmaven que respectaven escrupolosament tots els drets i els procediments jurídics i no adoptaven cap resolució fins que no haja finalitzat el procés judicial. Davant aquesta situació, prop de 40 afiliats i simpatitzants d’UCiN a Alzira van sol·licitar una convocatòria urgent d’una assemblea general extraordinària, i també exigien explicacions a Enrique Montalvá sobre la denúncia de Chordá.

Protocol d’actuació

Després de destapar-se la denúncia de Mar Chordá, sota les sigles d’UCiN, va presentar en el ple de l’Ajuntament d’Alzira una moció per a sol·licitar l’adopció del Protocol d’Actuació davant l’Assetjament Sexual, per Raó de Sexe i Assetjament Discriminatori, aprovat per la Diputació de València. Aquest protocol, de compliment obligat, inclou els membres de la corporació municipal dins del seu àmbit d’aplicació, no obstant això, el protocol municipal d’Alzira exclou les regidores i regidors, i les deixa desemparades davant possibles situacions d’assetjament.

Atesa aquesta situació, l’edil assenyalava que suposava “una vulneració del dret a un entorn laboral lliure d’assetjament, especialment en un context en què el feminisme i la protecció de la dignitat han de ser principis fonamentals en qualsevol institució pública”. En paraules de Chordá: “És urgent que l’Ajuntament d’Alzira deixe de mirar cap a una altra banda i adopte el protocol de la Diputació de València, que sí que protegeix les regidores”.

El dia del ple, el 26 de desembre, Chordá va presentar la moció, i el PP també ho va fer en una altra d’anàloga. El PP, Vox i Ciutadans van defensar els protocols de protecció a les víctimes d’assetjament i retreien a Compromís i el PSPV la seua negativa a aplicar el protocol reclamat. L’alcalde Alfons Domínguez va afirmar que era impossible aplicar aquests protocols en el consistori i per a això esgrimia dos informes de Serveis Socials i Funció Pública, en què ens diuen que “l’activació de protocols a càrrecs electes –com són els regidors– és difícil d’aplicar, ja que no tenen el mateix règim sancionador que els empleats públics”, i afegia que “aquesta mena de protocols han de ser fruit de la negociació dels representants de les persones treballadores, no dels membres de la corporació”.

Davant aquesta situació, es va proposar als proponents deixar damunt de la taula les mocions “per a estudiar-les detingudament amb els departaments implicats i els representants sindicals”. Però després de votar en contra tant Chordá com el PP, Domínguez va afirmar que les forces polítiques que conformen l’equip de govern d’Alzira “conseqüentment” votaven en contra.

“No representen els valors del feminisme”

Mar Chordá, en declaracions a elDiario.es, ha afirmat que “ara mateix sent decepció amb tots dos partits (Compromis i el PSPV), però perquè no representen els valors del feminisme que sempre han defensat. M’han aïllat per governar, per una butaca. El primer són les persones i després, la política, i més quan vaig anar a demanar-los ajuda abans de ser destituïda”.

Aquesta situació també ha arribat a la Diputació de València, així doncs, la vicepresidenta i responsable d’Igualtat, Natàlia Enguix, es va entrevistar amb Chordá. Enguix, la formació de la qual Ens Uneix es troba sota el mateix paraigua que UCiN dins de la Unió Municipalista, ha afirmat que la Diputació convocarà la Comissió d’Igualtat per a donar empara a la regidora d’Alzira. “He d’agrair a Natalia Enguix i el seu equip, perquè han actuat com hauria d’haver-ho fet el meu propi Ajuntament. Una telefonada, una simple escolta activa a una víctima… Gràcies a ells, no em sent tan sola i aïllada com pretén l’equip de govern d’Alzira”.

Actualment, el cas està en els tribunals. “Encara que amb molta por de més represàlies, vaig interposar la denúncia”, explica Chordá, que assenyala que el tema està a l’espera que s’admeta la denúncia a tràmit en el jutjat. D’altra banda, assenyala que, després de presentar la sol·licitud al consistori perquè activaren el protocol davant l’assetjament, va saber a través de mitjans de comunicació que també s’ha posat en coneixement de la Fiscalia “per no poder actuar”. “M’hauria agradat, que m’hagueren telefonat per a comunicar-m’ho abans d’assabentar-me per la premsa, encara que em deixa més tranquil·la que algú puga ajudar-me, pel fet que aquest equip de govern només es mou per interessos polítics”, conclou.