Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sara Aagesen: "Las causas del apagón son enormemente complejas"
El Sodalicio intentó desacreditar a Prevost y evitar que fuera Papa
OPINIÓN | 'Impuestos y civilización', por Enric González

Els missatges que evidencien el caos en la DANA: “col·lapse” en barrancs, mentre es retiraven els bombers de Poio

Bombers forestals de la Generalitat Valenciana controlant un cabal.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

La relació de missatges de WhatsApp detallats en l’informe pericial, a què ha tingut accés elDiario.es, que la defensa de l’ex-secretari autonòmic d’Emergències, Emilio Argüeso, ha remés a la jutgessa de la DANA, evidencia el caos complet i la desorganització que va imperar en el Govern valencià que presideix Carlos Mazón durant la gestió de les hores crítiques de la DANA, el 29 d’octubre passat.

Així doncs, quasi al mateix temps que se sol·licitaven dotacions de bombers forestals per a mesurar els barrancs i es parlava de “col·lapse” en les rambles, s’ordenava la retirada de la unitat que controlava el barranc de Poio, una situació que està entre les claus de la reacció tardana dels responsables d’Emergències a l’hora d’enviar el missatge d’alerta als mòbils dels ciutadans.

Tal com ha informat elDiario.es, segons aquests missatges, Argüeso va informar el 29 d’octubre passat a la consellera Salomé Pradas de la situació en el barranc de Poio. A les 12.58, l’alt càrrec va escriure a la consellera: “Se sol·licita a BCV [Bombers Consorci València] mobilització de Bombers Forestals per alerta hidrològica en zones: riu Magre, àrea (sic) pont de Carlet i barranc Poio, àrees (sic) Torrent, Picanya, Paiporta. Confirmen mobilització, pendent que confirmen unitats assignades”.

Les unitats es van desplegar, però en el cas del barranc de Poio, inexplicablement, poc abans de les 15.00 els efectius van rebre l’ordre de tornar a la base i, d’allí, van ser enviats a casa al voltant de les 19.30. Els mateixos bombers acabaven de comprar menjar en un supermercat de Xiva en la creença que estarien durant tota la jornada controlant un cabal que havia registrat pics alts durant el matí, si bé és cert que al migdia havia descendit.

Pràcticament a la mateixa hora, en concret a les 14.44, Argüeso trasllada al grup de la Conselleria d’Igualtat (la seua destinació anterior) que “plou amb gran intensitat i amb molt d’aparell elèctric”, i agrega: “Els barrancs estan a punt de col·lapsar”.

Preguntat per aquest diari l’exalt càrrec d’Emergències per la retirada d’aquesta unitat de bombers tenint en compte la situació que relatava, que, encara que no es corresponia amb la zona del barranc de Poio, sí que podia aconsellar mantindre els recursos per una qüestió de prevenció, ha assegurat que a ell ningú el va avisar de l’ordre de retirada de la unitat de bombers forestals d’aquesta rambla i que se’n va assabentar més tard per la premsa.

Fa poc, l’excap del Cos Provincial de Bombers, José Miguel Basset, va assegurar que “la retirada d’efectius el dia 29 d’octubre, en aquest punt concret, va respondre exclusivament a criteris tècnics. Va ser una decisió operativa presa, perquè, en aquest moment, el cabal no representava un risc important i la tendència era clarament descendent”. No obstant això, no va concretar qui va donar l’ordre i tampoc va explicar per què no va tornar aquesta unitat o una altra a fer seguiment una vegada les pluges es van reactivar amb tal intensitat que Xiva va començar a inundar-se a les 17.

“Demà ve el dia més desfavorable”

Una de les qüestions que continua sense entendre’s i sobre la qual la jutgessa de Catarroja que investiga la causa ha posat la lupa és el retard en la convocatòria del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi). En aquest sentit, malgrat elevar-se a roig l’avís per pluges torrencials de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a les 7.36 del matí i d’haver-se registrat a les 13.00 85 avisos de persones incomunicades que sol·licitaven rescats, el Cecopi es va convocar a les 17.00. El president Mazón va mantindre la seua agenda, se’n va anar de dinar a El Ventorro i va aparéixer pel Centre d’Emergències a les 20.28 hores, sense que fins ara haja donat una explicació coherent de què va fer aquella vesprada.

El cas és que, segons es desprén dels missatges d’Argüeso, un dia abans els tècnics d’emergències ja tenien clar que el pitjor estava per arribar, tal com havia pronosticat l’Aemet. De fet, el 28 d’octubre a la nit començava a aflorar la preocupació arran de les primeres notícies de suspensions de classes en alguns col·legis. En una conversa amb la cap d’Emergències, Inmaculada Piles, aquesta ja adverteix a les 22.16: “Sí, demà ve el dia més desfavorable, sobretot a l’interior de València, per pluges i tempestes”. Una afirmació que encara fa més inexplicable el retard generalitzat en la resposta a l’emergència.

El dia 29, en una entrevista en À Punt a les 10.00 del matí, Peris ja va advertir que anaven intensificant-se les precipitacions a la província de València, “en la meitat nord i el litoral sud, però fonamentalment a les comarques de l’interior d’aquests litorals, i estan produint-se precipitacions intenses i les conseqüències esperables en aquestes situacions, del nivell del riu que va apujant, els barrancs que van apujant, baixos que estan inundats i vehicles que estan atrapats, fonamentalment en la zona que comentàvem”.

Posteriorment, en una altra entrevista en À Punt el dia de la DANA, el subdirector d’Emergències, Jorge Suárez, va afirmar: “Ara estem fent seguiment de tots els barrancs, que ja hem fet tots els del riu Magre com també el barranc de Poio. És molt important insistir, és una situació greu en què hem d’evitar qualsevol trànsit i evitar qualsevol zona pròxima a un barranc”, va dir.

Etiquetas
He visto un error
stats