La família de Zaplana impulsa la pilota urbanística més gran de Benidorm

Més de mig milió de metres quadrats i una vintena d’hotels. És la pilota urbanística que impulsa la família d’Eduardo Zaplana, l’expresident valencià que s’asseu aquestes setmanes en el banc dels acusats en el judici del cas Erial, juntament amb el seu successor en el Palau de la Generalitat, José Luis Olivas. El ple de l’Ajuntament de Benidorm, governat pel popular Toni Pérez, va aprovar el 27 de març passat, amb els vots del PP en solitari, l’últim tràmit del Pla Parcial Eixample Llevant, el gran sector pendent d’urbanitzar de la ciutat turística i un dels més grans de la Comunitat Valenciana, amb 575.371 metres quadrats de sòl i la previsió de construir-hi més de 3.000 pisos –la meitat, habitatges turístics– i 20 hotels.

En l’Agrupació d’Interés Urbanístic (AIU) que impulsa el projecte figura la família de l’expresident de la Generalitat Valenciana, coneguts empresaris a Benidorm. L’AIU té el domicili social a l’Hotel Les Dunes de la localitat, segons la documentació a què ha tingut accés elDiario.es. Es tracta de la joia de la corona dels sogres de Zaplana, empresaris hotelers de Benidorm.

El mític hotel de quatre estreles va passar a les mans de María Dolores Martorell Llorca, viuda de l’empresari Miguel Barceló, després de la defunció d’aquest últim el 2018. L’empresari hoteler, pare de Rosa Barceló, va ser senador del PP per la província d’Alacant entre el 1986 i el 2008 i es va erigir en un dels principals impulsors de la carrera política del seu gendre, Eduardo Zaplana. També va apadrinar la trajectòria política del seu nebot, Francisco Murcia Barceló, diputat en el Congrés durant cinc legislatures, i del seu net, Agustín Almodóbar Barceló, successor en l’escó de l’empresari del Senat.

Promociones Les Dunes SL, la societat que controla l’icònic hotel situat en primera línia de platja, va ampliar fa un quart de segle el seu objecte social per a incloure-hi la tinença i l’adquisició de tota mena de solars i terrenys, l’execució de tota mena d’obres d’edificació, agrupació, segregació i compravenda de solars, d’habitatges i de locals comercials, segons les dades que consten en el Registre Mercantil.

L’expansió de Benidorm

El sector Eixample Llevant arrossega una tramitació complexa i té sòl urbanitzable programat des del 1990. La seua “vocació” és “construir l’expansió de Benidorm durant les dècades de 2020 i 2030”, segons indica la documentació del projecte aportada al consistori. Diversos constructors de primera línia de la costa alacantina, com l’empresari Enrique Ortiz (condemnat per finançar il·legalment el PP) o el promotor Andrés Ballester, tenen sòl en la zona.

La versió final del Pla Parcial Eixample Llevant va ser aprovada pel PP en solitari, amb l’abstenció de Vox i el vot en contra dels edils del PSPV-PSOE. El portaveu adjunt socialista, Sergi Castillo, va aportar un informe jurídic que assenyala deficiències del projecte. Castillo va lamentar que, amb el canvi d’ús respecte del pla general del 1990, en compte de ser un sector “residencial-hoteler” passa a ser “terciari-hoteler”, amb una “presència aclaparadora d’habitatges turístics i hotels”.

D’altra banda, l’autor del projecte és l’enginyer José Ramón García Pastor, fill de l’exconseller zaplanista José Ramón García Antón i de l’expresidenta de la Diputació d’Alacant, Luisa Pastor Lillo.

José Ramón García Pastor, al capdavant de l’empresa Cainur, a més d’altres treballs a Alacant per a empreses públiques, ha aterrat a Benidorm des que Toni Pérez n’és l’alcalde. L’enginyer va firmar un informe pel qual se sol·licitava un modificat en les obres de construcció d’una rotonda, que ascendien a 2,5 milions d’euros més respecte del que es preveia inicialment.

A més, Cainur també és la responsable d’alguns dels projectes que desenvolupa la promotora TM en la zona de Ponent, un altre dels grans fronts urbanístics de Benidorm.