Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

Els valencians, els pitjor finançats en 2019, amb 987 euros menys per habitant que els càntabres i 343 menys que la mitjana

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el president valencià Ximo Puig.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

La Comunitat Valenciana ha resultat un any més l'autonomia pitjor finançada, segons les últimes dades facilitades per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic referents a l'any 2019.

La Generalitat Valenciana va rebre l'any passat 10.555 milions d'euros de l'administració central per a finançar els serveis bàsics (sanitat, educació i serveis socials), la qual cosa significa que cada valencià va obtindre de mitjana 2.111 euros, la quantitat més baixa de tot l'Estat.

En comparació amb la comunitat millor finançada que és Cantàbria, amb 3.098 euros per habitant, cada valencià va obtindre 987 euros menys, i 343 euros menys que el finançament mitjà estatal que va ascendir a 2.454 euros.

Després de Cantàbria, les comunitats amb millor finançament per habitant són La Rioja, amb 3.081 euros, Extremadura, amb 2.873 euros, i Galícia, amb 2.773 euros. Catalunya està com vuitena autonomia millor finançada amb 2.631 euros per habitant, 177 més que la mitjana estatal, i Madrid, al costat de Múrcia, són la tercera i segona pitjor finançades, amb 2.267 i 2.220 euros respectivament.

Percentualment, la quantitat per habitant que obté la Comunitat Valenciana és un 86% de la mitjana espanyola, un 68% del que rep cada càntabre o un 76% del que rep cada gallec.

Recentment, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, va assenyalar davant el secretari general de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri d'Hisenda, Diego Martínez, que “la reforma del finançament autonòmic és inajornable i imprescindible, i ha d'abordar-se per a millorar el funcionament general de l'Estat del Benestar a Espanya, sota criteris d'equitat, solidaritat i justícia social en un estat compost”.

Segons Soler, “les dades demostren que és imprescindible escometre un procés d'harmonització cap a un sistema de finançament autonòmic eficient i just, un nou model que permeta la planificació i assegure la seua sostenibilitat en tots els territoris de l'Estat”.

Etiquetas
stats