Uns 200 músics, 150 ballarins i 200 patges formaran part dels fastos que acompanyaran Melcior, Gaspar i Baltasar en la tradicional Cavalcada de Reis que se celebrarà a València diumenge 5 de gener. En total, seran més de 1.200 les persones que participaran en aquesta celebració i en la comitiva destacarà la presència d’empreses i col·lectius de les zones i les pedanies afectades per la DANA que va assotar la ciutat el 29 d’octubre passat. Tal com ha denunciat Compromís, en aquesta edició tampoc participaran els personatges valencians que es van introduir en les cavalcades organitzades pel partit valencianista, en els seus anys de Govern amb el PSPV.
Així doncs, la Unió Musical Santa Cecilia de Castellar-l’Oliveral i la Banda de Música de l’Associació Musical la Torre acompanyaran en el seu recorregut el festeig reial, que estrena nou emplaçament en la seua arribada a València. Concretament, el vaixell que portarà Melcior, Gaspar i Baltasar, amb els patges reials, atracarà a les 16.30 a la plaça de l’Aigua de la Marina, “amb la finalitat que un nombre més gran de xiquets valencians puguen gaudir de la recepció en zona portuària a la seua arribada a València”, ha detallat la regidora de Festes i Tradicions de Vox, Mónica Gil.
En la plaça de l’Aigua esmentada, els Reis Mags dirigiran unes paraules al públic congregat abans de desplaçar-se al Palau de l’Exposició, on començarà oficialment la Cavalcada, a les 17.30. Des d’ací, s’iniciarà la desfilada oficial, fins a la plaça de l’Ajuntament, pel pont de les Flors - Alcaldessa Rita Barberá, els carrers de Navarro Reverter, la Porta de la Mar, General Palanca, General Tovar, la Pau, la plaça de la Reina i Sant Vicent Màrtir.
Així mateix, l’edil ha detallat una altra de les novetats de l’esdeveniment: l’adoració dels Reis Mags adquireix un protagonisme especial. Per a fer-ho, i amb la finalitat de millorar la visibilitat d’aquest moment cim de la Cavalcada, les figures centrals del betlem municipal de la plaça de l’Ajuntament se situaran enlaire, sobre una tarima situada a les portes del consistori per a oferir més visibilitat de l’escena. Una vegada arriben a la plaça de l’Ajuntament i ses majestats siguen rebuts per les autoritats de la ciutat, l’alcaldessa de València, M. José Catalá, la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, i la fallera major infantil de València, Lucía García, Melcihor, Gaspar i Baltasar pujaran les escales per a dur a terme l’adoració, que adquirirà protagonisme gràcies a la música i a la disparada de focs artificials que Pirotecnia Valenciana durà a terme des del terrat del consistori.
Ja el dilluns 6 de gener, els Reis Mags visitaran les tres pedanies del sud de València afectades per la DANA que el 29 d’octubre passat va provocar inundacions en aquests tres nuclis de població i en altres localitats de la província. Melcior, Gaspar i Baltasar han garantit que no sols faran parada a la ciutat, sinó que també visitaran els xiquets i xiquetes que resideixen en les zones afectades per a donar-los regals.
Abans de tornar a Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar passaran el matí d’aquesta jornada visitant les tres pedanies. A les 10 del matí està previst que arriben a Castellar-l’Oliveral. Una hora més tard, a les 11.00, faran presència al Forn d’Alcedo. Finalment, a les 12.00 del migdia, la comitiva arribarà a la Torre.
Compromís va celebrar que s’haja tingut en compte la proposta que van presentar relativa al fet que els Reis Mags visitaren les zones de la ciutat afectades per la DANA: “A pesar que la nostra moció en la comissió municipal de Cultura de desembre era molt més extensa i proposava que ses majestats feren la primera parada a la ciutat el dia 5, precisament als pobles del sud i entrant pel pont de la Solidaritat com a homenatge al voluntariat, celebrem que el treball d’oposició constructiva i amb propostes també faça fruit”, va dir l’edil Pere Fuset.
2.500 cadires entre Navarro Reverter i la plaça de l’Ajuntament
Durant tot el trajecte es llançaran quatre tones de caramels sense gluten i des del carrer Navarro Reverter fins a l’entrada de la plaça de l’Ajuntament es disposaran 2.500 cadires, que es podran llogar al preu de 4 euros, a partir de les 12.30 del mateix dia 5 de gener, tasca que durà a terme personal de l’empresa responsable degudament identificat.
Enguany s’habilitaran 2 espais destinats a persones amb mobilitat reduïda. L’un a la Porta de la Mar (en la confluència de Navarro Reverter i Gravador Esteve) i l’altre a la plaça de l’Ajuntament (en l’accés per carrer de la Sang).
El públic en general podrà seguir el recorregut des de les xarxes socials municipals (Festes de València i Ajuntament de València), i a través de dues pantalles gegants instal·lades en la façana del consistori i en un senyal pool de televisió que serà distribuït als mitjans de comunicació.
Dispositiu de trànsit
L’Ajuntament habilitarà passos per als vianants en tres punts de l’itinerari que recorreran els Reis Mags en la Cavalcada que se celebrarà a València diumenge a partir de les 17.30. Amb motiu d’aquesta celebració, el Servei de Mobilitat també ha organitzat un dispositiu especial, que comporta el reforç del servei de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), amb un total de 33 línies que permetran desplaçaments de la ciutadania per a presenciar la desfilada des de diferents barris i pedanies, i afeccions al trànsit rodat. La Policia Local també ha mobilitzat 200 agents per a regular la circulació viària i garantir la seguretat.
Durant l’itinerari descrit anteriorment, s’habilitaran tres passos per als vianants: dos estaran al carrer de la Pau, l’un a l’altura de la plaça d’Alfons el Magnànim i l’altre en el tram que coincideix amb la plaça de la Reina. El tercer pas per a vianants estarà en el tram del carrer Sant Vicent confrontant amb la plaça de l’Ajuntament.
Per part seua, l’EMT de València ha planificat nous itineraris des de les 17.30, aproximadament. Un total de 33 línies reforçaran el servei públic de transport per a acostar les persones usuàries a les seues destinacions. Aquestes línies recorreran punts molt pròxims al recorregut dels Reis Mags com la Gran Via de les Germanies i la del Marqués del Túria, el passeig de l’Albereda, la plaça de Saragossa, la plaça d’Espanya i Xàtiva. Les noves rutes poden consultar-se en la pàgina web d’EMT i els seus canals de difusió habituals.
Compromís critica l’absència dels personatges valencians
El regidor de Compromís per València, Pere Fuset, ha valorat el canvi d’empresa responsable de la Cavalcada de Reis de València després de les polèmiques de l’any passat en la primera desfilada del govern de PP i Vox que van acabar convertides en denúncies en Antifrau. Fuset assenyala que, “si bé saludem aquest canvi després d’una cavalcada tronada protagonitzada pels unflables de personatges manxecs que estaven lluny del que València mereix, continuem lamentant que Catalá impose la censura a tots els elements valencians de la Cavalcada perfectament compatibles amb la tradició dels Reis i que li donava identitat pròpia”.
En aquest sentit, els valencianistes consideren que “censurar el valencià i les cançons d’una banda sonora composta específicament per a la Cavalcada; vetar la participació de personatges propis consolidats com la Missatgera Caterina o el Sr. Carbó i excloure carrosses de propietat municipal és una decisió sectària del PP i Vox que només pensa a esborrar un patrimoni cultural propi totalment compatible amb la tradició”.
Així doncs, el que també va ser responsable de Cultura Festiva en els governs progressistes, lamenta que “cal ser molt sectari i cínic per a censurar que participen els cabuts de Concha Piquer o Vicent Andrés Estellés amb l’excusa que no són bíblics i després posar Malèfica o Voldemort a unes passes d’un Herodes que, òbviament, mai va deixar d’estar present amb Compromís”.
Des de la formació valencianista adverteixen que estaran vigilants perquè “almenys no es mantinga impune l’antiestatutària marginació al valencià de l’any passat o l’igualment incomprensible menyspreu a les bandes de música que de 8 o 9 d’anys anteriors van passar a ser-ne només 3 en la primera Cavalcada de Catalá”.