La Fiscalia Anticorrupció sol·licita la retirada del passaport per a l’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar i el seu fill artista, Rafael Blasco Císcar (Rablaci) per presumptes irregularitats que s’estan investigant en el museu en l’època de gestió de l’exresponsable de la institució cultural.
El fiscal ha fet esta petició en una vista que s’ha celebrat este dimecres en el Jutjat d’Instrucció número 21 de València, que investiga presumptes irregularitats en el museu durant l’etapa de Císcar. Al costat de la petició de la retirada de passaport, ha reclamat a més que se’ls prohibisca a tots dos eixir del territori Schengen.
A l’eixida de la seua compareixença, Consuelo Císcar ha manifestat als mitjans de comunicació que esperaven la porta de la seu judicial que és “optimista per naturalesa” encara que ha declinat fer qualsevol altra valoració sobre el procediment.
Esta compareixença, a la qual han assistit Ciscar i Rablaci –fill també de l’exconseller popular Rafael Blasco actualment a la presó pel desviament de fons de cooperació–, es va convocar després que s’incorporara a la causa un informe policial que desvetlava que l’exdirectora de l’IVAM va utilitzar quatre treballadors del museu per promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista.
La Policia contempla que van ser quatre les persones que es van encarregar de la promoció artística de Rablaci “seguint una estructura piramidal organitzada” en la qual els ordres partien de Consuelo Ciscar. Es tracta de Norberto Martínez, María Ángeles Valiente, Jorge García i Raquel Gutiérrez.
“Grup organitzat”
Cadascuna d’estes persones “tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s’organitzava una nova exposició en l’estranger”. Davant estos fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar “hauria dirigit este grup organitzat de persones que, a l’empara de l’IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill”.
En esta causa hi ha 10 investigats: Ciscar; el seu fill; els que van ser subdirectors d’Administració i Finances del centre d’art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l’administrador de Valsatrans i Logística de l’Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d’acció exterior; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l’IVAM.