Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Reino Unido vota para acabar con la era 'tory' tras 14 años de recortes y Brexit
La baja competencia fiscal del PP embarra el debate sobre la financiación autonómica
Opinión - El caos se apodera de ERC. Por Neus Tomàs

Mapa de l’esquerra alternativa a València

Jordi Peris, María Oliver i Roberto Jaramillo, regidors de València en Comú.

Moisés Pérez

A l’esquerra del PSPV-PSOE i competint en el mateix terreny que Compromís, hi ha Esquerra Unida i Podem. Dues formacions amb menys visibilitat mediàtica a la ciutat –una pels seus resultats electorals roïns i l’altra pel fet de no anar amb la seua marca a les passades municipals i donar suport a València en Comú (VeC)–, però que ara volen guanyar protagonisme. Es dibuixa així un mapa alternatiu d’esquerres a València amb un nexe en comú: participar en un futur en VeC o no.

Esquerra Unida va quedar sense representació en l’Ajuntament, ja que va perdre 9.065 vots respecte dels comicis del 2011, després de presentar-se amb la seua pròpia marca, en compte de concórrer amb VeC. Després dels resultats tan roïns, el seu líder anterior, Amadeu Sanchis, va dimitir. Marco Fornés el va substituir fins a l’arribada a la coordinació general a la ciutat fa poc més de 15 dies de Rosa Albert, del mateix sector que Sanchis.

“Volem enfortir internament l’organització i visualitzar el nostre treball al carrer i en els moviments socials”, afirma Albert, que nega divisió en EUPV. “La situació és semblant a la de Castelló amb el sector crític: amb EU de la ciutat per una banda i EU del Grau per l’altra”, comenten fonts de l’organització. “Com es va veure en les primàries abans de les eleccions, hi ha una divisió de 60% oficialistes –representats per Sanchis, i ara Albert– i 40% crítics –liderats per Manolo Colomer–”, apunten les mateixes fonts. Unes diferències internes que es produeixen per un debat que transcendeix allò local: apostar per la confluència amb Podem o no.

Tant és així que una part del sector crític d’EUPV participa en VeC, membre del govern de coalició de Joan Ribó (Compromís) amb tres regidors. Un fet que a quatre d’ells va estar a punt de costar-los l’expulsió d’EUPV. “La nostra aposta és la confluència, i per això treballem per València en Comú a títol individual”, afirma Colomer, que en l’horitzó electoral s’identifica amb la plataforma davant d’“el futur incert d’EUPV”. Albert, per la seua banda, assegura: “confluir-hi o no, ho haurà de decidir democràticament l’assemblea, però encara és prompte”.

Dels tres regidors de VeC –Jordi Peris, Roberto Jaramillo i María Oliver–- només Oliver “s’identifica, ret comptes i es coordina amb Podem”, segons fonts de la direcció. Una plataforma que ja va superar les seues diferències respecte de l’excedent del sou d’assessors i d’edils. “El nostre suport a VeC és simbòlic, però no orgànic. Encara que el nostre Consell Ciutadà Local i la seua direcció intercanviem informació puntualment”, precisa el secretari general de Podem a València, Jaime Paulino.

Amb 16 cercles i 8.700 inscrits, el partit amb implantació destacada a la ciutat va patir diverses dimissions en la seua cúpula local “per distints motius personals que se solucionaran una vegada hi haja govern a Espanya”, precisen les mateixes fonts. “No veu competint Podem i VeC separadament”. Al seu torn, Colomer conclou que “seria llançar per la borda el treball conjunt” si la formació dels cercles anara separada de VeC a les pròximes eleccions.

Etiquetas
stats