Mapa de l’esquerra alternativa a València
A l’esquerra del PSPV-PSOE i competint en el mateix terreny que Compromís, hi ha Esquerra Unida i Podem. Dues formacions amb menys visibilitat mediàtica a la ciutat –una pels seus resultats electorals roïns i l’altra pel fet de no anar amb la seua marca a les passades municipals i donar suport a València en Comú (VeC)–, però que ara volen guanyar protagonisme. Es dibuixa així un mapa alternatiu d’esquerres a València amb un nexe en comú: participar en un futur en VeC o no.
Esquerra Unida va quedar sense representació en l’Ajuntament, ja que va perdre 9.065 vots respecte dels comicis del 2011, després de presentar-se amb la seua pròpia marca, en compte de concórrer amb VeC. Després dels resultats tan roïns, el seu líder anterior, Amadeu Sanchis, va dimitir. Marco Fornés el va substituir fins a l’arribada a la coordinació general a la ciutat fa poc més de 15 dies de Rosa Albert, del mateix sector que Sanchis.
“Volem enfortir internament l’organització i visualitzar el nostre treball al carrer i en els moviments socials”, afirma Albert, que nega divisió en EUPV. “La situació és semblant a la de Castelló amb el sector crític: amb EU de la ciutat per una banda i EU del Grau per l’altra”, comenten fonts de l’organització. “Com es va veure en les primàries abans de les eleccions, hi ha una divisió de 60% oficialistes –representats per Sanchis, i ara Albert– i 40% crítics –liderats per Manolo Colomer–”, apunten les mateixes fonts. Unes diferències internes que es produeixen per un debat que transcendeix allò local: apostar per la confluència amb Podem o no.
Tant és així que una part del sector crític d’EUPV participa en VeC, membre del govern de coalició de Joan Ribó (Compromís) amb tres regidors. Un fet que a quatre d’ells va estar a punt de costar-los l’expulsió d’EUPV. “La nostra aposta és la confluència, i per això treballem per València en Comú a títol individual”, afirma Colomer, que en l’horitzó electoral s’identifica amb la plataforma davant d’“el futur incert d’EUPV”. Albert, per la seua banda, assegura: “confluir-hi o no, ho haurà de decidir democràticament l’assemblea, però encara és prompte”.
Dels tres regidors de VeC –Jordi Peris, Roberto Jaramillo i María Oliver–- només Oliver “s’identifica, ret comptes i es coordina amb Podem”, segons fonts de la direcció. Una plataforma que ja va superar les seues diferències respecte de l’excedent del sou d’assessors i d’edils. “El nostre suport a VeC és simbòlic, però no orgànic. Encara que el nostre Consell Ciutadà Local i la seua direcció intercanviem informació puntualment”, precisa el secretari general de Podem a València, Jaime Paulino.
Amb 16 cercles i 8.700 inscrits, el partit amb implantació destacada a la ciutat va patir diverses dimissions en la seua cúpula local “per distints motius personals que se solucionaran una vegada hi haja govern a Espanya”, precisen les mateixes fonts. “No veu competint Podem i VeC separadament”. Al seu torn, Colomer conclou que “seria llançar per la borda el treball conjunt” si la formació dels cercles anara separada de VeC a les pròximes eleccions.