L’Ajuntament de València denuncia l’Autoritat Portuària davant la Fiscalia per un delicte contra el medi ambient

L’Ajuntament de València considera l’Autoritat Portuària presumpta responsable d’un delicte contra el medi ambient pels abocaments de gas sulfhídric a la xarxa municipal de sanejament. L’edil socialista Elisa Valía, responsable del Cicle Integral de l’Aigua, ha sol·licitat a la Fiscalia Provincial de València que òbriga diligències després d’haver confirmat que els abocaments que afecten la xarxa pública procedeixen de les instal·lacions portuàries gestionades per l’organisme que presideix Aurelio Martínez.

L’escrit, a què ha tingut accés elDiario.es, repassa els advertiments del consistori a l’Autoritat Portuària de València (APV) sobre els alts nivells de gas sulfhídric a conseqüència dels abocaments del port a la xarxa municipal de sanejament. A l’octubre del 2021, dos treballadors de l’edifici de la Unitat d’Anàlisi de Sanitat Animal de la Conselleria d’Agricultura, localitzat a tocar del recinte portuari, van formular queixes per les olors de gas a l’entorn de l’immoble, que els van provocar mal de cap i irritació.

Dos mesos després, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret va presentar un escrit que ressenyava les queixes sobre l’olor de gas. A més, el 25 de novembre es va desallotjar l’edifici de la Unitat d’Anàlisi de Sanitat Animal (UASA), en l’avinguda de l’Enginyer Manuel Soto, “davant la toxicitat del gas sulfhídric detectat”.

Així doncs, un informe de la Secció de Control de Medi Ambient i Abocaments del Servei del Cicle Integral de l’Aigua va concloure que els “alts nivells” de gas sulfhídric són conseqüència dels abocaments del port a la xarxa municipal de sanejament. Després d’haver entregat l’informe a l’APV, l’organisme dirigit per Aurelio Martínez va comunicar que “mitjançant diferents actuacions, s’havia resolt l’anomalia d’alts nivells” de gas.

No obstant això, el 28 de febrer i 2 de març passats, diversos treballadors de l’edifici de la UASA van formular noves queixes sobre les molèsties a conseqüència del gas. Després d’una reunió entre tècnics de l’ajuntament, de la conselleria i de l’APV i “atés el temps transcorregut” sense que s’adoptaren mesures correctores, el consistori va alçar una acta d’inspecció i, posteriorment, arran dels resultats de les analítiques, una acta d’infracció contra el port per fer abocaments a la xarxa municipal que superen els límits establits en l’ordenança municipal.

Mesures “insuficients” de l’APV

Després de noves emissions –“fet que evidencia que les mesures adoptades per l’APV són insuficients”–, el consistori va dictar una resolució per a l’adopció de l’ordre de cessament immediat d’abocament. La resolució adverteix l’APV que l’incompliment suposa una infracció molt greu i proposa la retenció d’aigües negres en les cànteres de bombament i el transport mitjançant cisternes a depuració. A més, també suggereix la instal·lació d’una depuradora en les instal·lacions portuàries que evite la necessitat del recinte d’utilitzar el sanejament municipal.

El mes de juny passat, la Federació d’Associacions de Veïns de València i l’Associació Cultural Ciutat Saludable van sol·licitar al consistori que formulara una denúncia penal contra l’APV com a responsable d’un presumpte delicte contra el medi ambient.