Les escoltes de l’Operació Infausto a un narco i al cap de la Policia Local de Bétera: “No et vendré en la vida”

“T’ho jure, Toño, que no et vendré en la vida”. Així es dirigia un presumpte narcotraficant, en una conversa telefònica a les 16.00 del 29 d’abril passat, al cap de la Policia Local de Bétera, l’inspector en cap Juan Antonio Segura. L’interlocutor, C. M. S., àlies Burbu, va demanar al policia informació sobre els autors del robatori de peces i d’un vehicle en el taller i llavador que té a Bétera: “Toño, entre tu i jo, per favor, no li ho diré a ningú. Em pots dir qui són? Per favor t’ho demane”. El cap de la Policia Local li va respondre indicant el carrer on residien els presumptes autors del robatori, “que són uns pintarres”. “Demà passe jo i t’ho explique (...) per no parlar per telèfon”, li va dir el policia. Burbu tenia el telèfon intervingut per la Unitat de Droga i Crim Organitzat (Udyco) de la Policia Nacional, que ja estava mesos investigant, després d’una delació anònima en el marc de l’operació Infausto, una presumpta xarxa de distribució de cocaïna i altres substàncies estupefaents en la localitat de la comarca del Camp de Túria.

Aquell mateix dia, en una conversa amb la seua dona, el presumpte narco es va referir a “uns quants noms de gent relacionada amb les forces de seguretat, que, pel que sembla, són amistats i li han pogut facilitar algun tipus de dada sobre els possibles autors: [l’inspector en cap de Bétera] Toño n’és un, amb qui aquell dia i l’endemà manté una conversa”, segons diu un informe policial de la Udyco a què ha tingut accés elDiario.es.

El cap de la Policia Local de Bétera figura com a imputat en una causa paral·lela a l’operació Infausto’, segons ha avançat El País. La titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Llíria investiga Juan Antonio Segura i un altre agent per un presumpte delicte de revelació de secrets, segons han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Es tracta d’un veterà uniformat condecorat l’any passat, juntament amb cinc agents més, per l’alcaldessa de la localitat, la popular Elia Verdevío, en reconeixement a la seua “trajectòria professional” i a la seua “gran faena” en el cos durant un quart de segle.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Manuel Pérez, s’ha negat a confirmar si l’inspector cap ha sigut destituït o continua en el seu lloc: “No et puc atendre”, ha dit. L’alcaldessa del PP tampoc ha contestat ni els missatges ni les telefonades d’aquest mitjà. Per part seua, el policia investigat també ha declinat aportar la seua versió dels fets. Sorprés pel fet que aquest diari li telefonara, ha manifestat abans de penjar el telèfon: “Li diria, per favor, que no em moleste, ho ha entés?”.

El mateix dia de la conversa amb el policia, el presumpte narcotraficant va contar a la seua dona que havia quedat amb una altra persona “per a anar a solucionar l’assumpte” del robatori a les braves. En un altre diàleg posterior, va relatar a un tercer: “Vaig anar [al barri de la] Coma, vaig agafar dos amiguets, doncs imagina’t el que va passar”. “I el vas rebentar?”, li va preguntar el seu interlocutor. “Li vaig posar una pistola al coll i no li vaig pegar un tir de miracle, i li vaig dir, pels meus morts que et lleve la vida fill de puta”. El presumpte narco, amb diversos antecedents penals i en llibertat condicional en aquells moments, va resumir així l’escena: “La llei per la meua mà”.

En una altra conversa telefònica punxada per la Policia, l’home va relatar a un altre membre de la presumpta xarxa de narcos la seua trobada amb els “quatre ionquis” que l’havien robat i que les càmeres de seguretat del seu taller havien gravat en plena faena. “Em vaig tornar boig, vaig agafar els quatre ionquis i van cantar, clar que van cantar, a més que els tenia gravats, i fins a les quatre de la matinada els vaig segrestar, els vaig pujar al cotxe, me’ls vaig emportar, em van traure totes les peces, que les tenien amagades per ací, totes”.

L’informe policial conclou que el presumpte narco es va agafar “la justícia per la seua mà” i destaca que “no es té constància” que el cap de la Policia Local de Bétera “haja procedit a la persecució d’aquest fet, que ha de considerar-se contrari a l’ordenament jurídic”.

En una interlocutòria a què també ha tingut accés aquest diari, la jutgessa instructora recorda que l’investigat “es va vanar” del segrest dels presumptes autors del robatori i “fins i tot ho va dir” al cap de la Policia Local de Bétera, “que no va perseguir aquesta activitat”. La interlocutòria afirma que el propietari del taller de cotxes negociava amb substàncies estupefaents, encara que “no a la menuda, sinó en quantitats més grans”, aclareix la jutgessa.

Narcos “invulnerables al seu poble”

Els investigadors de la Udyco de Brigada Provincial de Policia Judicial de València van seguir, després d’una informació anònima, la pista de la presumpta xarxa de narcos, que incloïa tres tipus d’escala: “gran, mitjana i a la menuda”. Els agents, que van indagar en fonts obertes en els comptes de Facebook i Instagram dels sospitosos, van concloure que uns quants dels membres de la presumpta xarxa mantenien un servei de “telecoca” repartida a domicili, en alguns casos, amb patinet elèctric, cosa que dificultava la tasca policial en matèria de seguiments, en una zona en què gairebé tothom es coneix.

L’informe policial fins i tot sosté que els presumptes narcos se sentien “invulnerables al seu poble” pel fet de conéixer el personal uniformat de la Guàrdia Civil que té encarregada la demarcació d’aquesta zona.

J. B. E. L., àlies Xuano, presumpte “capo” de la xarxa, mantenia un “sorprenent” i “desorbitat” tren de vida, segons van constatar els investigadors fa dos anys durant la seua detenció anterior en el marc de l’operació Ocaso. En el seu habitatge, valorat en més de tres milions d’euros, els agents van trobar 171 dècims de loteria, una pistola semiautomàtica marca Glock amb carregador de nou mil·límetres a nom de la seua dona –els investigadors consideraven que podria servir “per a autodefensa o per a fer bolcades [robatoris] a altres traficants”–, 119 cartutxos de diferents calibres, quasi 10.000 euros en efectiu, 42 grams de cocaïna, una motocicleta i tres vehicles, un dels quals un Porsche Cayenne.

Tot això, a pesar que “no es té cap coneixement respecte d’alguna activitat legal amb què obtinga els diners per a mantindre aquest ritme de vida”. En aquella operació anterior, els gossos del Servei de Guies Canins de la Policia Nacional van trobar una habitació oculta de grans dimensions en què no van trobar cocaïna, però de la qual els agents sospitaven que es tractava d’un “amagatall-guarderia” (magatzem de droga en l’argot delinqüencial) que “feia poc de temps havia estat ple de substàncies estupefaents”.

En la següent operació policial que anava darrere de la pista de Xuano, el presumpte narco va ser seguit pels agents de la Udyco, que van observar que circulava en un vehicle a una “velocitat anormalment reduïda”, en “incessant actitud persecutòria” i “fent, contínuament, contravigilàncies”. La jutgessa instructora també afirma que el presumpte narco estava “emprenyat” per haver detectat “moviments estranys al voltant del seu habitatge” i per sentir-se “objectiu d’investigació policial”.

“El Patró” de Bétera

La magistrada situa J. B. E. L. en la “cúspide de l’organització”. De fet, en una escolta policial del 14 de febrer passat, un dels investigats es referiria a Xuano com “el Patró”. Els investigadors, que el consideren el “principal capitost” de la trama, recorden en el seu informe que, “quan es refereixen a ell com a ‘patró’, estarien comparant-lo amb el conegut traficant de drogues colombià (ja mort) Pablo Escobar Gabiria; expressió extreta de la famosa sèrie de televisió Narcos”.

La presumpta xarxa mantenia pretesos contactes amb policies, segons es desprén de les escoltes telefòniques. En una conversa del 22 de febrer passat, un dels investigats al·ludeix a un “bon amic que és policia” i que li hauria proporcionat informació sobre la matrícula d’un vehicle.

En un altre diàleg, van al·ludir a la possible presència policial en la zona i asseguren que “han comprovat” que alguns vehicles de què sospitaven tenien “matrícules opaques” pròpies de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. Un dels interlocutors comentava que tenia fotografies de cotxes policials, “ja que en algun moment ha baixat fins a la Prefectura Superior de Policia a fer-ne a tots els vehicles que estacionen al voltant”, indica l’informe.

En concret, al·ludien a un vehicle “de la Udyco”. “Més de huitanta fotos tenia dels cotxes dels secretes i ens n’anàvem a esmorzar i deia, mira, aquests són, el de barba i l’altre és secreta”, es llig en una de les converses intervingudes.

El passat 2 de juliol, un dels presumptes membres de la xarxa va informar un altre interlocutor que sa mare, que tindria un pretés “col·lega” en la Policia Nacional, l’havia informat que eren investigats: “Saben on ho tenim tot, germà”. “Que pel mòbil, que ja no es parle res”, va suggerir un altre dels presumptes narcos.

Ja era tard. Els presumptes narcos van ser detinguts el passat 16 de juliol, acusats dels delictes de tràfic de drogues i pertinença a grup criminal. La Policia va trobar en els escorcolls diferents quantitats de cocaïna, marihuana i haixix.