Les telefonades clau entre el Govern i la Generalitat el dia de la DANA: nou avisos i Mazón i el seu cap de gabinet, incomunicats

La pretesa apagada informativa a què pretén acollir-se el PP per a justificar el retard en la presa de decisions en el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana el 29 d’octubre passat, dia de la tràgica DANA, queda qüestionat d’una manera important després de la informació recaptada per elDdiario.es i feta pública pel Ministeri de Transició Ecològica, segons la qual, el flux informatiu tant amb l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) va ser constant, i no sols amb correus electrònics i avisos.

En tot cas, si va haver-hi una apagada informativa va ser la que van patir diversos càrrecs del Govern, que, malgrat els intents reiterats, no van aconseguir contactar en les pitjors hores de la crisi ni amb el president del Govern valencià, Carlos Mazón, ni amb el seu cap de gabinet, José Manuel Cuenca. El primer, de dinar amb una periodista i l’altre, atrapat a Xàtiva durant les hores de la catàstrofe per una qüestió personal.

El cas és que, a pesar que l’Aemet va elevar l’avís pel temporal a roig a les 7.36 i que la CHX va traslladar un avís hidrològic per desbordament del barranc del Poio, pel qual Emergències va activar una alerta a les 12.20, el Govern valencià no va reunir el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) fins a les 17.00 i no va enviar el missatge d’alerta a la ciutadania fins a les 20.12 hores, quan milers de persones ja estaven atrapades per la riuada que ha deixat almenys 219 morts.

Segons la informació recaptada per aquest diari, al llarg de la jornada del 29 d’octubre, les telefonades i les comunicacions via correu electrònic entre l’Aemet, la CHX i Emergències va ser constant. En concret, l’Aemet va establir comunicacions via telefònica amb Emergències de la Generalitat i viceversa fins a nou vegades per a actualitzar la previsió, que anava publicant en les seues xarxes socials: va ser a les 7.31, a les 7.36, a les 7.54 en dues ocasions, a les 9.43, a les 11.26, a les 11.36, a les 11.37, a les 11.54, a les 11.55, a les 12.01, a les 13.26, a les 16.13, a les 16.23, a les 18.09 i a les18.10. Aemet va telefonar al Centre de Coordinació d’Emergències per a avisar de la prolongació de l’avís roig que l’agència ja havia comunicat a les 17.54, unes telefonades que no es van atendre. L’Aemet va haver de penjar les telefonades a Emergències de la Generalitat de les 11.36, 11.37 i 11.51 perquè no se sentien bé. Posteriorment, van recuperar i van actualitzar la connexió.

Una de les telefonades clau de l’Aemet a Protecció Civil d’Emergències es va produir a les 16.23. Segons el ministeri, el Grup de Predicció i Vigilància Est de l’Aemet València telefona a Protecció Civil de la Generalitat i li comunica que es tornava a “elevar l’avís del litoral sud de València a roig fins a les 18.00, que havia finalitzat a les 12.00 i havia continuat com a taronja (en les zones del nord de València continuava sent roig fins a les 18.00)”. El Ministeri de Transició Ecològica afig: “Se’ls va informar de la formació d’una tempesta de moviment molt lent situada entre el litoral sud i el litoral nord, a l’oest o el sud-oest de la ciutat de València i de l’Albufera. Van preguntar si anava cap a València i se’ls va respondre que passava a l’oest de València, molt prop seu, però no damunt. Se’ls va informar que aquesta tempesta estava provocant precipitacions de més de 100 mm només en una hora i que hi havia reports de la formació d’un tornado a Alginet. Van respondre que no havien rebut telefonades per vent, només per pluja i que això era el que els preocupava en aquest moment. Van preguntar pel pronòstic per a la zona d’Utiel-Requena, ja que rebien telefonades d’allí, però no podien accedir per a fer el rescat a causa de les inundacions. Es van consultar les imatges del radar de València i la passada de les 06 UTC de Harmonie i se’ls va informar que en aquest moment ja no plovia de manera torrencial i que no s’esperava que tornara a fer-ho, encara que sí que es preveia pluja durant la nit i que no remetria fins al matí següent. Se’ls va dir que en aquest moment el pitjor estava en el litoral”. A aquestes hores, ni el Cecopi s’havia celebrat ni el president Mazón havia acabat el seu dinar.

Entre les 18.09 i les 18.10, el Grup de Predicció i Vigilància Est de l’Aemet València va telefonar a Protecció Civil de la Generalitat a dos números diferents, per a informar de “la prolongació per 2 hores més de l’avís roig en el litoral nord de València per la persistència de la tempesta (a l’interior nord i el litoral sud van finalitzar a les 18.00), però no van atendre les telefonades”. “Després tampoc es va rebre una telefonada entrant de Protecció Civil de València”, expliquen. En aquestes hores ja s’ha posat damunt la taula la possibilitat de llançar l’alarma a tota la població, tal com va publicar aquest diari.

Però la cronologia del Ministeri de Transició Ecològica va més enllà. Entre les 19.25 i les 20, la mateixa vicepresidenta del Govern, Teresa Ribera, va telefonar en tres ocasions al president de la Generalitat. Com que no va poder entaular-hi contacte, va ser el seu cap de gabinet qui va escriure al cap de gabinet de Mazón. “El director de gabinet de la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, envia un WhatsApp al director de gabinet de Mazón, en què comunica que Ribera necessita parlar urgentment amb Mazón i no pot. No es confirma la recepció del WhatsApp en aquest moment. El director de gabinet de Mazón contesta el dia 30 a les 6.44 i indica que va tindre el telèfon inoperatiu unes hores i comparteix un segon mòbil”, expliquen des del Ministeri de Transició Ecològica. Posteriorment, a les 19.51, el director de gabinet de Ribera “va telefonar al director de gabinet de Mazón. El telèfon està fora de servei o cobertura”.

Però les telefonades van continuar, segons la cronologia facilitada pel Ministeri de Transició Ecològica:

“20.00. El secretari d’estat de Medi Ambient, Hugo Morán, telefona a la consellera Pradas per a posar-se a la seua disposició amb els recursos del Ministeri i oferir la seua ajuda.

20.04. Primera telefonada del conseller de Política Territorial en la REPER a Brussel·les, Juan Hernández, al cap de gabinet de Mazón per a establir contacte de Ribera amb Mazón. Sense resposta.

20.04. Segona telefonada del conseller de Política Territorial en la REPER a Brussel·les, Juan Hernández, al cap de Gabinet de Mazón per a establir contacte de Ribera amb Mazón. Sense resposta.

20.06. Tercera telefonada del conseller de Política Territorial en la REPER a Brussel·les, Juan Hernández, al cap de Gabinet de Mazón per a establir contacte de Ribera amb Mazón. Sense resposta.

20.17. Ribera truca al telèfon mòbil de Mazón. El telèfon va donar senyal, però Mazón no va despenjar.

20.19. Quarta telefonada del conseller de Política Territorial en la REPER a Brussel·les, Juan Hernández, al cap de Gabinet de Mazón per a establir contacte de Ribera amb Mazón. Sense resposta.

20.20. La vicepresidenta Ribera escriu un SMS a Mazón per a transmetre-li que el Govern està pendent de la situació i preocupat a través de protecció civil, l’Aemet i la CHX. Li demana que li diga qualsevol cosa en què el Govern puga ajudar.

20.20. El conseller de Política Territorial la REPER, Juan Hernández, a través del telèfon fix de la seua secretària telefona al cap de Gabinet de Mazón. S’estableix comunicació. La vicepresidenta Ribera parla amb Mazón per a oferir ajuda. Mazón li comunica que “anava tot bé, però aquesta vesprada s’ha precipitat tot. Disculpa’m, et telefone d’ací a 10 minuts, ara no puc parlar.” No va tornar a telefonar“, sentencien des del ministeri.

El missatge de les 20.20 és el que va filtrar Mazón per a denunciar que el ministeri mai s’havia posat en contacte amb ell fins a llançar l’alerta a les 20.11 del dia 29 d’octubre.