Els treballadors de l'hospital d'Alizra denuncien pressions de Ribera Salud per a enfrontar-se a la Generalitat

Dimarts passat, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, la socialista Carmen Montón, va anunciar que el Govern valencià havia comunicat a Ribera Salud, empresa que gestiona l’hospital d’Alzira, que no els renovaria la concessió sanitària, que conclou l’1 d’abril de 2018. Així doncs, a l’abril comença el procés de rescat de la gestió, que durarà un any i en què la Generalitat tutelarà la transició al sistema públic de salut del centre de la Ribera i els consultoris d’atenció primària de la zona.

Un dels compromisos polítics de l’Acord del Botànic era la reversió de les concessions sanitàries –la Ribera n’és la primera i el Consell treballa per recuperar la gestió de l’hospital de Dénia, a les mans de DKV, mentre les altres tres no es podran recuperar en la legislatura actual. La decisió del Govern valencià, però –qualificada per Alberto de Rosa, conseller delegat de Ribera Salud, com a Riberexit–, no és acceptada per l’empresa concessionària, que ha anunciat la decisió de recórrer judicialment contra la mesura.

Queda un any per davant, fins que la gestió passe a ser pública, en què les relacions entre l’Administració i l’empresa sembla que no seran les més cordials –De Rosa denunciava dijous passat que la Conselleria havia enviat inspectors a l’hospital d’Alzira per comprovar que no es destruïra documentació–, ni tampoc entre la societat concessionària i els treballadors, que des del primer moment, el febrer del 2015, abans de les eleccions autonòmiques, han apostat per la gestió pública –almenys cinc dels sis sindicats representats en el comité d’empresa.

En aquest conflicte entre l’empresa i els treballadors ha sorgit recentment un actor nou. Es tracta de la plataforma ‘Sanitat Sols Una’, associació creada per a defensar el conegut com el ‘model Alzira’ de què ja formen part centenars de persones. Es tracta, expliquen els sindicats, d’un col·lectiu patrocinat per Ribera Salud –que fins fa ben poc buscava testimonis “bonics i feliços” entre els pacients de l’hospital per a elaborar un vídeo ‘clínic’–i que no inclou entre els partidaris amb una majoria dels 1.600 treballadors, aproximadament, de la societat, atés que “una gran part dels components no són personal sanitari”.

Belén Doménech, presidenta del comité d’empresa, qüestiona la decisió de l’empresa de recórrer i denuncia pressions des de ‘Sanitat Sols Una’ als treballadors perquè se sumen a la plataforma. “La relació amb l’empresa no ha canviat”, explica Doménech. No obstant això, des de Ribera Salud lamenten que els sindicats hagen adoptat una posició més bel·ligerant en els últims temps després d’una dècada de “pau social”. “Ara, però, està tot malament”, apunten i expliquen que només difonen notícies negatives relacionades amb l’empresa. Com a contrapartida, la direcció del centre utilitza el tauler d’anuncis de l’hospital per a exalçar la gestió privatitzada i donar publicitat a les notícies negatives relacionades amb el departament que dirigeix Montón.

En aquest sentit, Pedro Durán, representant del sindicat de metges Simap en el comité, denuncia l’ambient de “crispació” que es viu a la Ribera, amb un clima de molta tensió amb la direcció del centre. També es refereix a ‘Sanitat Sols Una’, dels quals diu que s’arroguen la representació dels treballadors, “als quals pressionen per a demanar adhesions”, tot i que “no en tenen. Usurpen les funcions dels sindicats per defensar un model que ha suposat inseguretat laboral i una empresa que acomiada, sanciona i du a terme modificacions laborals de manera unilateral quan el que s’ha venut és una relació laboral idíl·lica, que no és real”.

Per això, Durán sosté que molts treballadors tenen por i se senten maltractats, alhora que qüestiona el sistema d’incentius de l’empresa, que “divideix els metges, perquè no es tracta igualment un metge d’atenció primària que, per exemple, un neurocirurgià”.

Subrogació dels treballadors

Quant al futur dels treballadors, des del comité d’empresa es mostren esperançats que la transició al sector públic tinga lloc al més ràpidament i de la manera més adequadament possible. “Encara no ens han dit com, però sí que sembla que la Conselleria ho té clar”, explica Belén Doménech, que aclareix que són conscients que no poden passar a ser personal estatutari (funcionaris): “El que volem és que es mantinguen els llocs i es respecten les condicions laborals, i la Conselleria ha mostrat la voluntat que es produïsca un procés pacífic de transició”.

Dijous que ve, 6 d’abril, es reuneix la comissió tècnica. “Esperem que, una vegada ha començat el procés, ja ens comencen a concretar coses, perquè de moment tenim una declaració de bones intencions, però cap document”, indica la presidenta del comité d’empresa que, no obstant això, assegura que els treballadors estan tranquils: “Fins ara, Sanitat ha complit els terminis marcats”.