Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Manual de supervivència del tripartit de València

Joan Calabuig, Joan Ribó i Jordi Peris durant una compareixença de premsa

Moisés Pérez

València —

En tots les unions –i més encara si són polígames, a tres bandes– sempre hi ha friccions. A pesar d’ells i a les diferències de visió inevitables, si l’amor i l’afecte flueixen, la relació es manté. Això li passa al PSPV-PSOE de la ciutat de València amb els seus socis de govern, Compromís i València en Comú.

En el balanç que han fet aquest dijous dels seus primers mesos en el tripartit que governa la capital, els socialistes han criticat l’herència del PP i han reivindicat el canvi de rumb emprés en qüestions com la fiscalitat o l’urbanisme. Però també s’han referit a la convivència amb els seus socis de govern.

“Hi ha bona relació i sintonia amb la resta dels regidors i els grups que integren el Govern. Encara que, inevitablement, hem tingut les nostres friccions i algunes diferències”, ha afirmat el líder dels socialistes de València, Joan Calabuig. “Cada dilluns al matí, l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), el portaveu de València en Comú (VeC), Jordi Peris, i jo abordem els distints temes, i així consensuem les distintes visions”. Segons Calabuig, els socialistes aporten a l’executiu local “estabilitat i seguretat”.

No obstant això, no ha pogut evitar referir-se als episodis que van apuntar possibles crisis, com la moció respecte a la clausura del CIE de Sapadors o les discrepàncies de VeC en els pressupostos que van exigir a Ribó escenificar una pinya amb Calabuig i Peris al costat. “Amb la moció sobre els CIE vam tenir una fricció, en especial per la introducció. Amb aqueixa part ens sentíem incòmodes”, ha reconegut Calabuig, que ha afegit: “S’han resolt els problemes amb bastant equilibri”.

“Per assumptes del Cabanyal, per exemple, hem tingut discussions. Nosaltres estem pel compliment de la llei. De totes maneres es poden ocupar cases”, ha expressat. “Moltes vegades hi ha més discussions dins dels altres socis, ja que recordem que tant Compromís com València en Comú són coalicions. Entre els mateixos regidors de Compromís o València en Comú hi ha, a vegades, més enfrontaments que entre nosaltres i ells”, ha revelat.

Prostitució: una altra fricció?

Malgrat que les relacions entre els socis de govern han estat molt més fluides que en l’anterior etapa entre els mateixos edils del PP i pràcticament no hi ha hagut situacions de tensió elevada, la postura sobre la manera de regular la prostitució pot comportar friccions. “La prostitució no és una activitat laboral. S’ha d’abolir, que és el rumb que Europa ha marcat”, ha defensat Calabuig.

La postura xoca amb les intencions de la regidora competent, Isabel Lozano (Compromís). “Treballarem conjuntament perquè les persones que exercisquen la prostitució tinguen accés a la salut integral i, si ho volen així, possibilitats d’integrar-se al mercat laboral”, ha remarcat l'edil quan se li ha preguntat per l’assumpte. “Encara que mantenim la nostra posició, arribarem a un consens a l’hora de prendre una postura”, ha recalcat Calabuig.

El tema pot portar friccions, però amb el manual de supervivència en ús sembla difícil que hi haja trencament. L’amor entre els tres partits és més gran que el que es tenien entre si els regidors de l’anterior equip de govern. Al capdavall, aqueixa és la clau per a mantenir el pacte de govern.

Etiquetas
stats