Diuen els que han passat per responsabilitats en l’Administració que la política es fa cada dia a través del butlletí oficial. En el cas de Carlos Mazón, el govern es fa a través de notes de premsa. El president valencià ignora el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i ja està una setmana informant dels canvis del seu govern a través de comunicats de premsa, enviats a primera i a última hora del dia, penjats en el portal web. En cinc dies ha comunicat dues eixides i cinc entrades que es faran oficials, segons un nou comunicat, divendres 22 de novembre.
El president valencià va esbossar un parell d’apunts sobre la remodelació en el ple monogràfic del divendres, on va carregar les responsabilitats de la DANA sobre els organismes que depenen del Govern d’Espanya. A la consellera de Justícia, Salomé Pradas, responsable d’emergències, ni la va anomenar en la compareixença. Va dir que crearia una vicepresidència econòmica per a la reconstrucció i un nou departament d’Emergències separat de Justícia. Li va telefonar dimecres per a comunicar-li la seua eixida, després que el seu entorn estiguera dies insinuant-li que podria quedar-se en Justícia, però amb un departament esqueixat.
Diumenge a la vesprada, després d’una setmana d’especulacions sobre el futur de la portaveu del Consell, Presidència va enviar un comunicat en què anunciava que el rol de Ruth Merino l’assumiria formalment Susana Camarero. Merino es quedaria en Hisenda i la vicepresidenta assumiria una nova competència. Des de llavors, l’eixida de Nuria Montes (Turisme) i el seu relleu per Marián Cano, l’entrada del tinent general Francisco Gan Pampols (vicepresident segon) i el seu número dos Venancio Aguado, l’eixida de Salomé Pradas i l’entrada de Nuria Martínez Sanchis (Justícia) i Juan Carlos Valderrama Zuirán (Emergències). Pràcticament un nomenament al dia, sense una sola compareixença del president valencià per a explicar aquests canvis.
Tampoc s’han explicat els motius del cessament de Montes i Pradas. No per obvis els errors deixa de ser rellevant l’exigència d’una justificació. La primera va ser obertament qüestionada per unes declaracions sense cap empatia per les víctimes, per l’exposició d’una treballadora en televisió, però una setmana després adjudicava a dit un contracte a la firma on treballava el cap de gabinet de Mazón. La segona, per la seua gestió (o la falta d’aquesta) en les hores clau de la DANA i el descontrol en la política autonòmica d’emergències, que va heretar de Vox a penes fa quatre mesos per ordre del president valencià.
El que se sap, fins al moment, i sempre segons els comunicats del president, a qui només se’l sent si les televisions aconsegueixen gravar-lo a l’entrada o l’eixida del Palau i del centre de l’Eliana, o per intervencions remeses pel seu propi equip, sense altres mitjans ni preguntes, és que els nomenaments es publiquen divendres en el DOGV. El president s’amaga i a penes atén els mitjans, però tampoc parla en excés amb el seu Consell. Les afectades ja estan dues setmanes llegint i escoltant notícies amb hipòtesis sobre el seu futur polític. Se sap també que prendran possessió els nous consellers dimarts i que hi haurà un ple de l’executiu. El president Mazón farà una “intervenció institucional” en què “avançarà els plans i les línies d’actuació que marcaran la recuperació econòmica i social a la Comunitat Valenciana”. Aquesta fórmula, fins hui, no ha admés preguntes dels mitjans de comunicació. El PP i Vox també s’han assegurat que els consellers implicats en la gestió de l’emergència no compareguen en el ple de les Corts Valencianes adduint els canvis en marxa i excusant-se en el fet que ja es donarà una comissió d’investigació.
A partir d’ací, “el Consell treballarà en l’organització de les estructures i dels organigrames dels nous departaments”, és a dir, els reglaments orgànics i el detall de les competències. S’hauran d’abordar també canvis en el segon escaló de l’executiu, perquè no és gens estrany que les noves incorporacions vulguen tindre un equip de confiança.
En un moment en què creix el missatge de l’antipolítica, el president valencià expulsa del Consell un càrrec amb pes en el partit (Pradas era forta a Castelló) i opta per perfils que denomina tècnics o experts, assumint amb la seua acció que entre les seues files no té a qui es faça càrrec del desastre. Un metge per a emergències (i ex-subdelegat del Govern per a Interior), una advocada per a Justícia, una portaveu de la patronal per a Indústria, un militar per a la reconstrucció. Pujaran a onze les carteres, l’executiu deixarà de ser paritari (només quatre dones en primera línia) i, amb tota probabilitat, haurà de trencar amb el seu discurs d’austeritat en alts càrrecs i assessors. La recuperació necessitarà mitjans humans.