L’Agència Valenciana Antifrau té obertes desenes d’investigacions a ajuntaments, diputacions i la Generalitat per altres tants casos d’irregularitats en la gestió dels recursos públics. Entre aquests, destaca el que va obrir fa mesos sobre el Bo Comerç de la Diputació d’Alacant quan el president era Carlos Mazón i que ha esguitat el mateix president de la Cambra de Comerç d’Alacant, Carlos Baño. A més, indaga també en consistoris com el de Benidorm o va fer informes sobre l’alcalde d’Oriola que va estar sis anys sense acudir al seu lloc de treball. Totes aquestes investigacions podrien estar en perill per la gestió del nou director escollit pel PP i Vox, Eduardo Beut, i que va desmantellant l’entitat de lluita contra la corrupció. Així doncs, entre porgues del mateix director i abandons, més del 20% de la plantilla de l’Agència han deixat els seus llocs i han tornat a les seues places de funcionari davant la impossibilitat de continuar amb els treballs de recerca.
Fins i tot la cap de premsa de l’Agència ha sigut despatxada per Beut, que en aquests moments no té cap persona que puga respondre als requeriments dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, elDiario.es s’ha posat en contacte amb el director d’Antifrau per a obtindre unes explicacions sobre l’eixida de fins a 10 treballadors de l’Agència Antifrau des de la seua arribada abans de l’estiu. A preguntes d’aquest mitjà, Beut no va contestar, encara que sí que va remetre a una trobada futura. “A veure si la setmana que ve ja puc convocar-vos a una reunió”, va contestar el director d’Antifrau a aquest mitjà. Aquesta reunió amb els periodistes havia de fer-se el mes de setembre, però va anar ajornant-se mentre Eduardo Beut ha anat desmantellant els contrapesos interns i buidant de contingut l’entitat. Beut no ha donat explicacions de cap dels seus canvis legislatius, que han posat fi a la bústia de denúncies i al Comité d’Ètica, entre altres modificacions que deixen l’Agència sense gairebé poder d’actuació.
L’Agència Antifrau també ha deixat d’oferir assistència judicial a la Fiscalia Anticorrupció, una funció molt valorada per la judicatura i els informes de la qual han sigut clau en els casos de corrupció que han afectat l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana (cas Erial) o la família de l’exalcaldessa de València Rita Barberá (cas Azud).
Segons la informació recaptada per elDiario.es, a més del cap d’Investigació Gustavo Segura i la lletrada Teresa Clemente, huit persones més han eixit de l’Agència Antifrau en els prop de sis mesos que hi està Beut com a director. Es tracta de la cap de premsa, que ha tornat a la seua plaça en un ajuntament, i la persona que gestionava la Biblioteca i el Centre de Documentació de l’Agència, una iniciativa única a Espanya on es desaven documents, llibres, tractats i documents jurídics sobre transparència i lluita contra la corrupció. Aquestes quatre persones han sigut destituïdes pel mateix Beut.
Per la pressió d’Eduardo Beut i aquests acomiadaments, han eixit també de l’Agència Antifrau en les últimes setmanes un lletrat, un investigador de l’equip de Gustavo Segura, un investigador de la Unitat de Pericials i secretari del Comité d’Ètica; un tècnic de prevenció i l’administradora de l’Agència, figura clau per tal com és la representació legal d’aquesta. L’Agència Antifrau té aprovada una plantilla màxima de 53 persones, però només s’havien cobert 47 llocs. Les places en aquesta entitat estan ocupades per personal funcionari que va demanar el trasllat des d’altres administracions.