Nord-americans residents a Espanya es mobilitzen dissabte contra les polítiques autoritàries de Donald Trump

LLEGIR EN CASTELLÀ
Són molts els ciutadans estrangers que protesten en ciutats espanyoles per a denunciar els atropellaments que pateixen les llibertats als seus països d’origen. Palestins, ucraïnesos, russos, veneçolans, sirians. Les nacionalitats més variades es congreguen als carrers i les places per a deixar constància de la lluita que protagonitzen els seus pobles contra les guerres, les injustícies socials o la repressió política. Però el que pocs podíem imaginar fa només uns mesos és que a aquestes comunitats se’ls uniria un nou col·lectiu: el dels ciutadans nord-americans residents a Espanya. És, potser, la constatació més evident que, després de la victòria de Donald Trump als Estats Units i l’auge de l’extrema dreta, el món ha entrat en una fase nova.
Dissabte, la colònia nord-americana a València està convocada pel Partit Demòcrata a l’estranger per a concentrar-se en la plaça de la Reina, a les 11.30, en protesta per les polítiques impulsades pel nou govern de Donald Trump al seu país. Per a aquest dia mateix, també hi ha previstes mobilitzacions similars al migdia a la Puerta del Sol de Madrid, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a Las Setas de Sevilla i a la plaça de Félix Sáenz de Màlaga.
En total, més 64.000 ciutadans nord-americans resideixen actualment a Espanya; d’ells, més de 10.000 viuen a Madrid i uns 4.549 ho fan a la Comunitat Valenciana. En els últims anys aquesta colònia nord-americana al nostre país va creixent especialment atreta per la qualitat de vida, el clima i, també, el revitalitzat mercat immobiliari. A València són uns 1.550 els nord-americans que, per obligacions laborals o decisió vital, han triat la ciutat com a lloc de residència.
Un d’ells és Andrew Anderson, portaveu a Espanya de Democrats Abroad, l’estructura del Partit Demòcrata nord-americà a l’exterior. Anderson, que es va establir a València fa tres anys, després de jubilar-se com a funcionari del servei de control fronterer amb Mèxic, explica que la mobilització de dissabte respon a la preocupació creixent que hi ha entre la comunitat nord-americana a l’estranger davant la deriva autoritària que va prenent la nova administració de Trump. “Els Estats Units estan entrant en una crisi tremenda, amb un president extremista en la manera de governar que ataca les institucions del nostre país i els nostres drets constitucionals, i posa d’aquesta manera en perill la democràcia”, assegura.
Aquesta situació genera una profunda preocupació entre els nord-americans establits a l’estranger. “En països d’Europa, Àfrica o Àsia, són molts els americans que ens preguntem què podem fer perquè es veja que no estem d’acord amb el que passa. Perquè el nostre país està en flames. És una expressió que pot semblar molt dura, però és l’adequada”, afirma. A més, segons Anderson, entre la comunitat d’expatriats creix la por per com els afectarà en el dia a dia la nova política nord-americana. A parer seu, “les polítiques de Trump ens afecten directament els nord-americans que vivim a l’exterior. Els canvis poden alterar el nostre accés a les prestacions socials; les lleis d’entrada i eixida del país. Fins i tot es diu que poden tancar-se ambaixades i consolats, cosa que inevitablement dificultaria l’atenció als ciutadans americans que vivim en altres països”.
Aquest malestar és el que ha portat el Partit Demòcrata a impulsar en les principals ciutats espanyoles les mobilitzacions del dissabte que ve. Unes protestes que seran una primera presa de contacte col·lectiu per a conéixer l’estat anímic de la comunitat nord-americana a Espanya. De fet, Anderson reconeix que la pressió a què estan sotmesos és molt alta. “Molta gent té por de represàlies si apareix públicament vinculada als demòcrates, fins i tot els preocupa tindre problemes per a tornar al país”, es lamenta.
En qualsevol cas, al seu entendre, la gravetat del que passa als Estats Units fa necessàries aquestes mobilitzacions, a les quals convida a participar no sols els nord-americans residents a Espanya, sinó també els ciutadans espanyols o els de qualsevol altra nacionalitat. Les concentracions, que inclouen música, discursos, pancartes i càntics, se centren en l’impacte que les accions de l’administració Trump tenen en la població dels Estats Units, Espanya, la resta d’Europa i el món. Segons Andrew Anderson: “Com a nord-americans a l’estranger, volem manifestar els nostres valors a través d’aquesta protesta: el silenci és consentiment”.
0