El nou director general d’À Punt de l’era PP i Vox cancel·la 4 programes en els seus primers dies al capdavant de l’ens públic

LLEGIR EN CASTELLÀ
La nova cúpula d’À Punt, la radiotelevisió pública valenciana, ja pren decisions que afecten la graella i els treballadors. Segons ha pogut saber elDiario.es, el nou director general d’À Punt, Francisco Aura, ha decidit cancel·lar tres programes: un en la televisió, el magazín vespertí (En directe), que serà substituït pel del matí (Bon dia Comunitat Valenciana); i tres en la ràdio, Podríem fer-ho millor, Territori sonor i Cadena de valor. Aquests programes continuaran en pantalla fins al final de mes o el començament d’abril, quan desapareixeran de la graella
Des de la cadena pública no han confirmat ni desmentit aquesta informació. “La programació està en estudi”, s’han limitat a dir. En tot cas, des d’À Punt consideren que primer han d’informar els programes i el personal afectats, un procés que està en curs des de dimecres i afecta desenes de treballadors de les productores privades que fan els programes. Aquests empleats afectats han mostrat la seua indignació i enfadats per aquesta decisió que consideren injusta i basada en dos criteris, segons els han comunicat: dades d’audiència baixes i reestructuració de la graella.
Un d’aquests programes, el magazín televisiu En directe, és el que va cobrir amb més profunditat la tragèdia de la DANA durant unes quantes jornades consecutives i la seua cobertura va provocar que augmentaren les seues hores en antena de dues a tres diàries. Va ser en aquest programa que va sonar en directe l’alarma Es-Alert el 29 d’octubre de 2024 en els telèfons mòbils dels presentadors del programa, mentre retransmetien en viu el rescat d’una veïna a qui se l’emportava el corrent. Les inundacions van enxampar en les zones afectades alguns dels reporters del programa, que es van veure atrapats per les inundacions.
Precisament, aquesta cobertura de la tragèdia de la DANA ‘sobre el terreny’ va permetre a la cadena obtindre uns resultats històrics d’audiència el 2024 amb una mitjana d’audiència d’un 6,8% i registra 890.000 espectadors únics.
Segons ha pogut saber elDiario.es, el programa que el substitueix assumeix el repte amb una condició: té cinc setmanes per a remuntar en audiència. En cas contrari, també es cancel·larà. A més, es dona la circumstància que no es tracta d’acomiadaments pròpiament dits, sinó de no renovacions dels programes afectats, que no són producció pròpia d’À Punt, sinó de productores externes. En directe tenia contracte amb la radiotelevisió pública valenciana fins al 6 juliol, però À Punt es reservava una clàusula per a revisar el contracte i prescindir del programa.
La nova direcció comença fort
El 21 de gener passat, el ple del Consell aprovava la constitució de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana SA (Cacvsa), l’entitat que va substituir la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC) i que regeix el funcionament d’À Punt. El nou ens està presidit pel periodista Vicente Ordaz, que va apuntar entre els seus objectius l’augment de la presència del castellà en la ràdio i en la televisió pública valenciana per a guanyar audiència.
Al final de gener, la cadena pública valenciana renovava la seua cúpula directiva després de l’acord aconseguit pel Partit Popular i Vox i posava al capdavant d’À Punt l’excap de Producció de Programes de Canal 9 Francisco Aura, fins llavors director d’operacions de Trece TV, la televisió de la Conferència Episcopal. El que va ser mà dreta del director de la televisió pública Jesús Sánchez Carrascosa ha començat a prendre decisions que afecten, de moment, gairebé mig centenar de treballadors, i que segur que no seran les últimes.
0