La Comunitat Valenciana s’ha convertit en els últims temps en l’escenari escollit per a moltes produccions reeixides de televisió. Arrere queden els temps en què uns pocs projectes, com les adaptacions de les novel·les de Blasco Ibáñez Cañas y barro o La barraca, eren les que traslladaven espais com l’Albufera i l’horta de València a les llars espanyoles.
Si en la gran pantalla, València i algunes altres localitzacions valencianes s’han posat de moda com a platós cinematogràfics, una cosa similar ha passat en la televisió. Des d’aquella Misent que apareixia en l’adaptació de la novel·la de Rafael Chirbes Crematorio protagonitzada pel difunt Pepe Sancho, rodada a Elx, Benidorm, Novelda, Altea, Calp, el Campello o Santa Pola, a més de la Ciutat de la Llum d’Alacant, fins al Benidorm on passaven les vacances estiuenques els Alcántara de Cuéntame o la Peníscola que va acollir El chiringuito de Pepe, han sigut unes quantes les ficcions, tant nacionals com internacionals, que han triat els paisatges valencians per als seus rodatges. El Ministerio del Tiempo també ha utilitzat exteriors valencians en dos dels seus episodis: l’un en la serra d’Irta per a representar la costa de Punta Umbría (Huelva), i l’altre a Peníscola, en què la trama transcorre al castell del papa Lluna.
Més recentment, Movistar ha escollit com a escenari per a una de les seues sèries la ciutat de València i l’Albufera. Es tracta d’El embarcadero, un thriller protagonitzat per Verónica Sánchez, Irene Arcos i Álvaro Morte, que està dirigit per Álex Rodrigo, Jesús Colmenar i Jorge Dorado i ha sigut creat per Álex Pina i Esther Martínez, responsables de la reeixida La casa de papel.
RTVE també va triar una localització valenciana per a una altra de les seues produccions. Es tracta de Fugitiva, una ficció protagonitzada per Paz Vega que tenia entre els seus escenaris la ciutat alacantina de Benidorm. Atresmedia també ha rodat en l’Albufera, la Ciutat de les Arts i les Ciències o el port de València Perdida, una producció que té previst estrenar pròximament i que està protagonitzada per Daniel Grao, Ana María Orozco, Carolina Lapausa, Fernando Solorzano, Melani Olivares i Verónica Velasques.
Produccions internacionals
No solament les produccions espanyoles han triat València. Reeixides –i altres no tant– sèries internacionals també han descobert en terres valencianes localitzacions excel·lents per a les seues ficcions. Una és l’aclamada Juego de tronos (HBO), que va trobar a Espanya multitud de paisatges que li van servir per a recrear els mons imaginats per George R. R. Martin (Sevilla, Càceres, Bermeo, San Juan de Gaztelugatxe, Almodóvar del Río...). Un d’aquests llocs és la localitat castellonenca de Peníscola –un habitual en les produccions cinematogràfiques que ja va acollir en els anys seixanta el rodatge de la superproducció nord-americana El Cid, dirigida per Anthony Mann amb Charlton Heston com a protagonista–, que es va convertir en la ciutat lliure de Meereen, on tenia la seu l’aspirant al ‘tron de ferro’ Daenerys Targaryen.
Un altre habitual de les pantalles, grans i menudes, és la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. El complex, dissenyat pel controvertit Santiago Calatrava, ha servit d’escenari per a un dels estendards de la BBC pel que fa a sèries de televisió. Es tracta de la mítica Doctor Who, una ficció estrenada el 1963 que es va mantindre en antena fins al 1989 i que des del 2005 torna a emetre’s. La Ciutat de les Arts i les Ciències va representar una colònia espacial del futur en el segon capítol de la desena temporada (d’aquesta segona etapa), rodat el 2016.
L’emblemàtic complex valencià també ha servit com a plató televisiu per a una altra de les grans superproduccions d’HBO, Westworld, una sèrie de ciència-ficció creada per Jonathan Nolan i Lisa Joy que té pendent d’estrenar la tercera temporada. Precisament, és en aquest nou lliurament en què es podrà veure en pantalla la Ciutat de les Arts i les Ciències.
En el remake de la reeixida sèrie dels huitanta V, de la cadena nord-americana ABC, també es reconeixen la silueta i les formes de l’icònic complex arquitectònic. En aquest cas, no és que es rodaran escenes a València, sinó que en el capítol pilot apareix una visió de l’interior de la gegantesca nau d’abastament alienígena en què poden distingir-se fàcilment algunes de les construccions valencianes de Calatrava.
Un altre cas el trobem en Benidorm, una comèdia britànica que emet la cadena ITV i de la qual s’han rodat deu temporades (entre el 2007 i el 2018). Representa les vivències durant una setmana l’any d’un grup de turistes anglesos juntament amb el personal del Solana Resort, un establiment situat a la ciutat alacantina que té com a localitzacions reals els hotels Sol Pelicanos Ocas i Buenavista.
Esment a part mereixen altres recreacions molt menys recognoscibles. És el cas de la sèrie d’acció nord-americana The Unit, que en un dels seus capítols va traslladar els protagonistes –una unitat de forces especials ultrasecretes de l’exèrcit nord-americà– a una ciutat de València poc recognoscible, més enllà que aparega el nom de la ciutat pintat en un mosaic en una paret, es veja un diari anomenat El Valenciano o apareguen uns pretesos guàrdies civils, amb tricorni inclòs. A tot això, cal afegir l’estètica de típica població centreamericana que estem acostumats a veure en les produccions nod-americanes o l’accent mexicà que tenen els habitants d’aquesta pretesa València.
Les sèries valencianes
Però si parlem de sèries rodades a València, no pot faltar L’Alqueria Blanca, sens dubte la ficció valenciana més reeixida emesa en els últims temps la cancel·lació de la qual, pel tancament de l’extinta Canal 9, va deixar molts teleespectadors orfes. La sèrie, ambientada en un poblet de l’interior de València en la dècada dels seixanta, es va estrenar al setembre del 2007 i compta amb onze temporades i més de 200 episodis.
La reobertura de la televisió pública valenciana, ara sota el nom d’À Punt, ha permés la posada en marxa de dos projectes més: La Vall, la història d’un poble que lluita contra la despoblació, i La Forastera, que narra com Lola es veu obligada a tornar a València, on haurà de trobar de nou el seu lloc.