Organitzacions socials promouen un ‘think thank’ per a crear una xarxa de projectes d’acollida de refugiats

València fa un pas més per a convertir-se en una verdadera ciutat refugi. Durant aquest cap de setmana, l’IES Benlliure acull les primeres Jornades PAES (Projectes d’Autogestió i Equitat Social) per a persones refugiades. Una mena de think thank, un lloc de trobada de l’activisme social i polític per a posar en comú i intercanviar projectes d’acollida.

L’esdeveniment està organitzat per diverses associacions que fa anys que treballen aquesta qüestió: Obrim Fronteres (forma part de Passatge Segur), Escola amb Ànima i la Fundació Raes.

El projecte va començar després que un grup de persones passaren uns quants mesos en els camps de refugiats a Grècia l’estiu passat. “Vam demanar donacions per a roba, aliments… però ells ens deien que la millor ajuda era que els traguérem d’ací”, explica Rania, una de les coordinadores. I així doncs, es van posar a treballar en les exigències al Govern central, l’acció del qual tampoc els va acontentar. “Ha estat difícil portar persones refugiades i els centres a Espanya també són presons: habitacions de set metres quadrats, sense possibilitat de vida laboral….”, expliquen des d’Escola amb Ànima. A més, les ajudes europees acaben al cap d’un any, la qual cosa torna a deixar els refugiats sense suport econòmic. Cansats de la inacció política i de l’eterna burocràcia, van crear els seus propis projectes d’acollida.

En les jornades que comencen aquest dissabte, es busca crear una xarxa estatal de persones, municipis i projectes d’acollida. La intenció és que aquesta comunitat estiga integrada tant per iniciatives ja existents a Espanya com per propostes noves que sorgisquen en les mateixes jornades. Els organitzadors lamenten que només un ajuntament s’haja sumat al projecte, el del municipi de Checa (Guadalajara), l’alcalde del qual acudirà a les jornades, però agraeixen la bona predisposició dels consistoris valencians.

Algunes iniciatives que ja tenen al pensament són el ‘Projecte colors’, que treballa per la creació d’escoles d’art i restauració per a xiquets i adults; ‘El llogaret viu’, centrat en l’àmbit rural, i que ens parla de la repoblació de municipis deshabitats, amb persones refugiades; o ‘Tapissos’, que busca crear cooperatives de dones refugiades per a treballar per la seua autonomia.

La part central de l’esdeveniment gira al voltant de propostes innovadores i diverses d’autogestió en l’àmbit rural i urbà, a través del treball en grups multidisciplinaris. Aquests grups estan compostos pels mateixos refugiats en xarxa amb activistes independents, experts i equips procedents de fins 27 organitzacions i grups socials a escala estatal..