La vicepresidenta valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat aquest dimarts en roda de premsa el decret llei de Renda Garantida de Ciutadania que serà aprovat divendres que ve pel ple del Consell i que servirà de transició fins a l’aprovació per les Corts de la nova llei, que està previst que es comence a debatre el setembre al parlament valencià i que podria entrar en vigor per a aplicar-la del març a l’abril de l’any que ve.
L’objectiu de la norma, pel qual segons Oltra es justifica la urgència, és agilitzar el procés de tramitació, de manera que el pla d’inserció que han d’elaborar els serveis socials municipals no serà determinant en els casos en què els ajuntaments es demoren més de dos mesos en la redacció del pla. “Hi ha municipis en què els plans poden demorar-se huit o deu mesos en funció de l’embós que tinguen”, ha apuntat Oltra.
D’aquesta manera, es pretén agilitzar la tramitació dels expedients pendents –ascendeixen a 15.545 aquest mes de juliol–. A aquest efecte, també es preveu que les direccions territorials (Alacant, Castelló i València) siguen considerades centres d’atenció directa, de manera que se sumaran als recursos municipals. “És ineficaç, incongruent i no té sentit esperar nou o deu mesos després de sol·licitar la renda garantida a tenir el pla d’inserció familiar perquè, probablement, la situació familiar ha canviat”.
15.545 expedients pendents de tramitar
Quan va arribar a Conselleria hi havia 13.527 expedient pendent de tramitar, als quals se’n van sumar poc després 5.697 d’“ocults”. En total, prop de 20.000 sol·licituds “que hem reduït fins a les 15.545 actuals”, ha explicat Oltra, que apunta que aquesta xifra evidencia que encara hi ha una situació de necessitat “urgent i extraordinària” que justifica l’aprovació del decret llei perquè la Conselleria es pose al dia i agilitze el pagament de les ajudes. Quant als destinataris de la Renda Garantida de Ciutadania, aquest mes de juliol en són 34.648 enfront dels 32.134 destinataris del juliol del 2015.
Així, en el pressupost de la Generalitat del 2016 es va habilitar una partida de 39 milions d’euros –enfront dels 29 del 2015– amb la figura de crèdit ampliable. Això implica que no cal fer modificacions pressupostàries per a ampliar la partida. D’aquesta manera, pròximament se sol·licitarà una ampliació de sis milions d’euros per a la Renda Garantida de Ciutadania i assegurar el dret dels sol·licitants. “Un dret que depén de la disponibilitat pressupostària, que era el mantra del govern del PP, no és un dret”.
Així, la vicepresidenta del Consell ha lamentat l’increment de l’empobriment a la Comunitat Valenciana, que se situa entre el 34 i el 36% segons la taxa Arope, amb un 40% de pobresa infantil i un 62% entre les famílies monoparentals, “fet que mostra la feminització de la pobresa”. Per això, el Govern valencià aposta per “canviar i millorar la vida de les persones i fer front a aquest tap que vam heretar del govern anterior. L’hem reduït un 20%, però la nostra idea és solucionar aquest tap perquè la nova llei siga una llei que opere des del minut zero en la resolució de les emergències econòmiques i socials que tenen en aquest moment els valencians”.