La Comunitat Valenciana no tindrà taxa turística. Almenys, no de moment i no a nivell autonòmic. Els responsables del Govern valencià no consideren que el territori tinga problemes com Barcelona o les Illes Balears i per tant descarten aplicar aquesta solució.
El model turístic de la Generalitat advoca per que siguen els municipis els que prenguen aquesta decisió, ja que el conjunt autonòmic no té problemes de massificació. No obstant açò, des de l'Executiu apunten al fet que hi ha ciutats com València que sí tenen les condicions perquè en el futur les aglomeracions es convertisquen en un problema, per la qual cosa insisteixen a delegar aquestes competències, com es fa en la resta d'Europa.
El mètode valencià, com han explicat el president Ximo Puig i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, persegueix lligar el concepte d'hospitalitat al del turisme i allunyar-ho de la mera activitat comercial. Açò implica dotar-ho de valor afegit, de millors serveis i acabar amb la precarització. El visitant es trobaria així amb una forma d'oci de major qualitat que es veuria reflectida en el preu.
“La llei valenciana porta adossada el concepte d'hospitalitat, és l'única que ho fa”, ha assenyalat Puig, qui ha afegit que les campanyes institucionals “posen de referència els valors”.
A més, es descarten prendre mesures contra la turismofòbia, un problema del que “no es té constància”, a la Comunitat Valenciana, ha reiterat el president. “Nosaltres estem al costat del turisme, no en contra. Una altra cosa és que hi haja zones amb problemes de convivència”, ha defensat.
Sancions als apartaments irregulars
Contra els lloguers irregulars i les plataformes que els alberguen, la Policia i els inspectors han realitzat més de 5.500 actuacions. En aquests moments, l'Agència Valenciana de Turisme està obrint diligències que poden acabar en 7 nous expedients sancionadors, principalment a Airbnb, la web amb major presència. Al març la Generalitat ja va multar amb 120.000 euros a les plataformes de lloguers no regulats Homeaway, Milanuncios, Niumba, Airbnb, Fotoalquiler, Rentalia i Ya encontre-Ya Hetrobat i en 2016 els mateixos portals van ser sancionats.
Segons les xifres oficials hi ha registrats 52.450 apartaments turístics a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa 12.000 més que el passat any. Per tant, ha subratllat que l'acció inspeccionadora “està donant els seus fruits”, però ha subratllat que es va a continuar treballant perquè “l'economia en B no existisca a la Comunitat o estiga sota mínims”.
Més de 8 milions de turistes durant l'estiu
Les previsions del Consell indiquen que aquest estiu arribaran més de 8 milions de turistes, una xifra “rècord”, segons el president. En concret, contempla que la meitat seran estrangers i que la despesa prevista entre juny i setembre pot superar els 4.000 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 12% respecte al mateix període de 2016.
D'altra banda, els turistes espanyols faran més de 8,7 milions de viatges a la Comunitat Valenciana, un 4% més que l'any anterior, i realitzaran més de 58 milions de pernoctacions en tot tipus d'allotjaments, inclosa la segona residència (un 5% més que en la campanya de 2016).
Del total de pernoctacions, 14 milions tindran lloc en establiments hotelers, mentre que l'oferta extrahotelera, és a dir, apartaments, càmpings i allotjaments rurals, registraran 11 milions, xifres que suposen uns increments del 5% i del 15% respectivament. Així, la Comunitat Valenciana serà, un any més, la destinació peninsular amb major ocupació de la seua planta hotelera i extrahotelera, segons les previsions del Consell.