El Govern valencià liquidarà l’entitat pública que va finançar la trama del saqueig de la depuradora de València
L’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar) té els dies comptats. La Conselleria de Medi Ambient vol posar fi a la societat instrumental que gestiona les 470 depuradores de la Comunitat Valenciana per recuperar-ne el control funcional després d’anys de sospites de corrupció i problemes tècnics i administratius en la gestió. Gràcies a haver-se unflat els preus que l’Epsar pagava per la depuració d’aigües de la planta de Pinedo, la trama Emarsa –jutjada en aquests moments a l’Audiència Provincial de València– va poder desviar més d’11 milions d’euros del tractament de llots durant l’etapa del PP.
Fonts de la Conselleria han indicat a eldiario.es que el Govern valencià prepara una llei per a abans de final d’any que fusionarà l’Epsar amb la Direcció General de l’Aigua. De moment, el departament que dirigeix Elena Cebrián està estudiant els diferents models de gestió que hi ha a Espanya per a incrementar el control sobre un sector, el sanejament d’aigua, a què es dedica cada any més de 230 milions d’euros de diners públics. I és que des de la seua fundació en l’etapa del Consell d’Eduardo Zaplana, l’entitat mai no ha estat subjecta a la fiscalització de la Intervenció General i l’Advocacia de la Generalitat. Només la Sindicatura de Comptes du a terme treballs de fiscalització sobre la seua contractació cada any i no poques vegades va alertar de problemes en la contractació.
El seu gerent entre el 1999 i el 2011, José Juan Morenilla, és un dels principals imputats en el cas Emarsa per la presumpta desviació de diners pel tractament de llots. A pesar d’aquesta ombra de sospita sobre la gestió i la denúncia del PSPV a la Fiscalia el 2013 sobre contractació irregular –que va ser arxivada–, l’actual gerent, Enrique Lapuente, ha mantingut el mateix equip directiu que en l’etapa popular. Lapuente tampoc ha fet un treball d’“alçar estores” en una entitat que va ser instrument de finançament irregular d’una presumpta trama corrupta. La gestió i el servei és el primer, és la tesi del gerent que constantment denuncia la falta de personal en l’entitat. L’Epsar té entre 40 i 45 treballadors.
A preguntes d’eldiario.es, el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, va explicar que el 15 de juny passat es va convocar una reunió amb experts de totes les comunitats autònomes per a conéixer els distints models de gestió del sanejament d’aigües que es duen a terme a Espanya. “L’Epsar està desfasada en molts casos, sobretot pel que fa al control de l’administració”, va assegurar Aldeguer.
L’Epsar no està formada per funcionaris, sinó per personal extern a la Generalitat que, en alguns casos molt cridaners i com va denunciar la Sindicatura de Comptes, no va passar cap procés de selecció. La forma jurídica de l’entitat permet “agilitzar” els processos de contractació a costa de la transparència.
A més, la majoria dels càrrecs directius actuals provenen d’empreses adjudicatàries d’obres i explotacions de l’entitat. A tall d’exemple, la secretària del consell d’administració designada a dit pel gerent actual, Sabela García, va entrar a l’entitat després d’abandonar Pavasal. L’encarregat de supervisar les depuradores de la zona de Castelló, Antonio Basiero, prové de Facsa, que opera el 98 % de les plantes de les comarques del nord de la Comunitat Valenciana que ara vigila.
El 28 de juliol passat, el ple del Consell va aprovar la creació del lloc de sotsdirector general de Personal i Règim Econòmic i Financer de l’Epsar. En realitat un lloc de funcionari encastat en l’entitat per a “reforçar” la direcció de l’empresa pública fins que se’n produïsca la liquidació en fusionar-se amb la Direcció General de l’Aigua. Aquesta figura es va crear, segons la versió oficial de la Conselleria, per les dificultats administratives que té l’entitat per a expropiar terrenys per a construir-hi depuradores.
També és cert que, per primera vegada des de la seua creació, un funcionari públic de carrera entrarà en la gestió del dia a dia de l’Epsar. La Conselleria i altres càrrecs polítics formen part del consell d’administració, encara que alguns consellers consideren que aquest control és insuficient, per la qual cosa el nou sotsdirector general de Personal i Règim Econòmic i Financer serà els ulls i les orelles del departament d’Elena Cebrián en l’Epsar.
Però l’elaboració de la llei no serà un camí de roses en la Conselleria. De fet, no és la primera topada que tenen l’Epsar i la Direcció General de l’Aigua per les tensions del mestissatge del Consell. La Direcció General està gestionada pel PSPV i el gerent de l’Epsar el va nomenar Compromís, concretament Els Verds-Equo. Caldrà veure en les competències que es fusionaran quant de poder manté cada un dels socis del Govern valencià.