El president del Partit Popular, Pablo Casado, es va afanyar a prometre que eliminarà l’Impost d’Actes Jurídics Documentats quan governe tot just anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, que des de dijous hauran de pagar-lo els bancs després del canvi de criteri del Tribunal Suprem. La reacció de Casado i altres polítics del partit conservador crida l’atenció, més encara quan l’impost de les hipoteques no es va qüestionar mai en el seu programa electoral i es va disparar a màxims en la majoria de les comunitats governades pel PP mentre van ser els consumidors els que abonaven aquesta càrrega fiscal.
En l’actualitat, tres bastions electorals del PP com Galícia, Castella-la Manxa o Múrcia mantenen el tipus màxim de l’1,5% en l’impost de les hipoteques. L’Estat va fixar el gravamen màxim i va aprovar el tribut el 1995, i cada autonomia decideix en quina quantitat l’aplicarà, ja que la seua gestió està transferida. Però és més, en autonomies que van ser durant anys governades pels conservadors, l’Impost d’Actes Jurídics Documentats es va triplicar, com va passar a la Comunitat Valenciana. Això sí, eren els clients els que liquidaven aquest pagament que incrementava considerablement el cost final de la seua hipoteca.
De fet, els socialistes valencians van fixar en el seu moment que l’impost de les hipoteques a la Comunitat Valenciana fora del 0,5%. A Eduardo Zaplana li va semblar que el tribut estava baix i en ple creixement de la bambolla immobiliària i del volum de contractació d’hipoteques va decidir duplicar a l’1% el tipus l’1 de gener de 2002.
La crisi immobiliària i l’afonament del sistema financer no va evitar una rebaixa per al consumidor valencià d’aquest impost, que va passar al tipus màxim de l’1,5% el 6 d’agost de 2013, en plenes vacances d’estiu, passant així al grup d’autonomies que més cobren per aquest tribut, segons recordava aquesta setmana el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig. Va ser el Govern valencià del popular Alberto Fabra el que va aprovar aquesta pujada als consumidors, que a més va anar acompanyada d’increments del 7% al 10% de l’Impost de Transmissions Patrimonials.
Les comunitats autònomes que tenen el tipus màxim de l’1,5% en l’impost de les hipoteques que ara pagaran els bancs són, a més de Galícia, Castella i Lleó, Múrcia i la Comunitat Valenciana; Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya i Extremadura.
El tipus més baix de l’impost sobre les hipoteques el tenen País Basc i Navarra, amb el 0,5%, una baixada que els permet el seu particular règim fiscal, que els proporciona més ingressos que a altres autonomies.
La Comunitat de Madrid té, com les Canàries, un tipus fixat del 0,75% en l’Impost d’Actes Jurídics Documentats que pagaven fins a aquesta setmana tots els clients que subscrivien una hipoteca. Altres impostos que perjudiquen les classes altes, com el de Successions i Donacions o el de Patrimoni, Madrid els té bonificats al 99% i al 100%, respectivament.
A la Rioja, l’impost de les hipoteques que es va instaurar el 1995 té un tipus de l’1% i a Astúries i a les Balears de l’1,2%.