No serà una coalició sinó un “acord”. L’executiva del PSPV-PSOE, en consonància amb el que havia anunciat el seu secretari general i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha aprovat la vesprada d’aquest dimarts “negociar amb Compromís i Podem per a aconseguir amb vista a les eleccions generals del 26 de juny un Acord Valencià en el Senat”. Poc després que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, rebutjara l’oferta del líder de Podem, Pablo Iglesias, de pactar a tot Espanya una coalició d’ambdues formacions al Senat, els socialistes valencians han esquivat el problema mitjançant una fórmula que no implica una coalició electoral, ja que es tractaria d’un acord pel qual les tres formacions es votarien entre si pels seus candidats a la Cambra Alta.
El secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel, va agafar de seguida la paraula als socialistes i ha convocat una “reunió tècnica” amb el PSPV-PSOE i Compromís la vesprada d’aquest dimecres a les Corts Valencianes. El dijous, data límit per a inscriure candidatures, ha citat personalment Ximo Puig i la vicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra, “per a intercanviar opinions i aclarir postures sobre aquest projecte”, per això tot apunta que serà una reedició del Pacte del Botànic que les tres formacions van firmar el juny del 2015 i sobre el qual es recolza el govern valencià d’esquerres.
Precisament la resolució de l’executiva del PSPV-PSOE agafa el Pacte del Botànic com a referent i elogia la “capacitat de diàleg” que el va fer possible. La necessitat de posar fi a l’infrafinançament i el dèficit d’inversions que pateix la Comunitat Valenciana és un dels arguments centrals per a propiciar un acord basat en tres eixos programàtics: la reforma de la Constitució per a actualitzar-la en un sentit federal, l’impuls a una reforma del model de finançament autonòmic que, a més, reconega l’anomenat deute històric amb els valencians, i la consecució d’uns pressupostos generals de l’Estat que garantisquen les inversions a la Comunitat Valenciana i especialment en el Corredor Mediterrani.
Ximo Puig ha defensat aquesta proposta davant la seua executiva també amb l’argument que un acord d’aquesta mena esdevindrà amb tota probabilitat l’opció més votada al Senat en l’àmbit valencià, amb la qual cosa obtindrà nou dels 12 senadors en lliça. Això farà que el PP valencià es quede amb tres senadors només i en perda sis dels nou que va obtenir el desembre.
Francesc Romeu, vicesecretari general del PSPV-PSOE, que aquests dies passats va enarborar la seua oposició frontal a un acord d’aquestes característiques, no ha assistit a la reunió de l’executiva i, per tant, no hi ha defensat els seus plantejaments. L’acord, si es concreta aquest dijous, pot donar un tomb a la representació valenciana al Senat.