Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El protocol de l’Es-Alert desmenteix el PP de la Diputació de València: l’enviament correspon a la Generalitat en solitari

El president de la Diputació de València, Vicente Mompó (segon per l'esquerra), presideix la comissió d'investigació a porta tancada sobre la DANA.

Lucas Marco

València —

0

La vicepresidenta de la Diputació de València, la popular Reme Mazzolari, va assegurar dimarts que l’enviament del sistema Es-Alert “requereix l’autorització del Govern central”. Ho va fer després de la compareixença –a porta tancada– de l’exinspector en cap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset, en la comissió d’investigació sobre la DANA esdevinguda en la corporació provincial. No obstant això, el protocol oficial de la Direcció General de Protecció Civil del Ministeri de l’Interior desmenteix de pla l’afirmació de Mazzolari. El protocol, tal com va informar aquest diari el 17 de febrer passat, assigna a les comunitats autònomes l’“enviament immediat” de l’alerta als mòbils si la situació d’emergència urgeix “protegir” la població. Per a fer-ho, el Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana, igual que els seus homòlegs autonòmics en la resta del territori espanyol, així com Ceuta i Melilla, compta amb diversos usuaris autoritzats per a la remissió de l’alerta. D’una banda, l’usuari que introdueix en el sistema les característiques de l’alerta (el contingut, l’àmbit geogràfic i l’idioma) i el que autoritza l’enviament. 

El sistema Es-Alert, segons indiquen els plecs del contracte adjudicat el 2021 a una filial d’Indra, depén del Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d’Emergències de Protecció Civil (Cenem), enquadrat en el Ministeri de l’Interior i es coordina amb els centres d’emergències autonòmics, als quals permet la generació de les alarmes, l’autorització, el processament i la validació. 

El protocol, en tot cas, indica clarament que “la competència per a introduir alertes en el sistema és de caràcter territorial”. De fet, el sistema, implantat a Espanya a conseqüència d’una directiva europea, va ser assajat en totes les comunitats autònomes (en el cas de la valenciana, dues vegades). L’Es-Alert atorga als centres de protecció civil de les comunitats autònomes una “disponibilitat contínua” per a avisar a la població situada “en zones afectades o que es preveja que poden ser afectades per situacions d’emergència o catàstrofe”.

Per part seua, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior vetla per la “disponibilitat contínua” del sistema per part dels “òrgans de protecció civil de les comunitats autònomes” i de les ciutats de Ceuta i Melilla.

No obstant això, la vicepresidenta de la Diputació de València, ha dit que “la cosa més curiosa és que la validació del missatge requereix una autorització per part del Govern d’Espanya”. “És una novetat que he descobert jo hui en aquesta comissió”, ha afirmat Reme Mazzolari. 

El PSPV lamenta la “manipulació sistemàtica”

El portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, ha desmentit l’afirmació de la portaveu popular i ha lamentat “la manipulació sistemàtica sobre el sistema Es-Alert”. “És la sala d’emergències [autonòmica] la que ha de comunicar el seu enviament. Qui ha de pitjar el botó és el Cecopi [Centre de Coordinació Operativa Integrat] i no requereix cap autorització per part de Madrid”, ha afirmat Fernández Bielsa.

La delegada del Govern, Pilar Bernabé, també ha assegurat en un missatge en la xarxa social X que “és fals” que es requerisca una autorització per part del Govern central. “Al cap de cinc mesos, encara no saben com funciona?”, s’ha preguntat Bernabé.

Etiquetas
He visto un error
stats