El PSPV porta al seu congrés una llei de catàstrofes naturals i l’adaptació de les emergències al canvi climàtic
Un signe evident de l’esdevenir dels temps és que en els últims congressos dels partits, en què les formacions polítiques han d’actualitzar els seus idearis, a l’agenda esperable s’ha imposat la conjuntura externa, des de la crisi climàtica a les tensions geopolítiques. N’és un exemple els últims congressos del PSPV, en què els socialdemòcrates valencians han hagut de compatibilitzar una les seues idees més clàssiques, com l’aposta pel federalisme, els drets i les llibertats o la redistribució de la riquesa, amb un programa polític de plena actualitat: la pandèmia de la Covid-19, la guerra a Ucraïna –amb les conseqüències econòmiques a Espanya– o la DANA de l’octubre passat.
El pròxim 31 de gener els socialistes celebren el seu XV Congrés Nacional, un any després que Diana Morant fora elegida secretària general en un procés extraordinari després de l’eixida de Ximo Puig. La cita, que es preveu calmada –no és temps de fer llistes electorals–, s’ha fixat com a objectiu actualitzar el document polític que va quedar pendent la primavera passada, amb les conseqüències de la DANA que va assotar les comarques valencianes el 29 d’octubre en el focus principal. El document polític s’ha convertit en un elogi de la gestió del Consell del Botànic que va presidir Ximo Puig i un ariet contra les polítiques de Carlos Mazón, a qui acusen reiteradament d’incompetent. No sols per l’alerta tardana a la població, sinó pel desmantellament de la política d’emergències i les noves lleis urbanístiques.
Els socialistes han avançat algunes línies de la seua ponència marc a les agrupacions locals perquè puguen fer-hi aportacions. Creuen necessària “l’aprovació de la llei valenciana de riscos naturals”, una norma que “tinga en compte accions de prevenció i gestió de les emergències, per a adaptar la planificació d’emergències als supòsits de canvi climàtic” i reforçar la coordinació i l’acció dels municipis davant catàstrofes climàtiques.
Un altre puntal és l’aposta per “un urbanisme resilient i per un model d’ordenació territorial a escala supramunicipal seguint les coordenades que imposa el canvi climàtic davant del retorn al model depredador del territori que impulsen, fins i tot després de la DANA, els governs del PP”. Faran referència a la bateria legislativa aprovada pel PP i Vox en les Corts Valencianes, una sèrie de contrareformes ambientals que desmunten les lleis de protecció territorial aprovades pel Pacte del Botànic en les dues legislatures anteriors.
El PSPV també farà referència als decrets d’emergències de la DANA, en què es preveu construir en zones inundables, com si els esdeveniments del 29 passat foren una cosa completament anecdòtica i no un avís del que està per vindre gràcies al calfament global. Per contra, exigeixen una adaptació de la manera de construir i ordenar les ciutats al canvi climàtic, a més d’adaptar els equips d’emergències a les casuístiques agreujades. Es va veure en l’incendi de Campanar i s’ha tornat a evidenciar en les grans inundacions de fa tres mesos.
En la mateixa línia, els socialistes plantegen un model de protecció civil que homenatja les accions de l’últim Consell de Puig. “El problema no són les competències, sinó la incompetència (...) Les competències en matèria de protecció civil, sanitat i coordinació territorial són de la Generalitat”, diu el text de la ponència remés als militants. “La nefasta gestió de la resposta a la DANA de 29 d’octubre a escala autonòmica –que contraposen amb la que va assotar el Baix Segura el 2019–- ens ha demostrat que el nostre model de gestió d’emergències estava en el bon camí i que el negacionisme del canvi climàtic causa un mal irreparable”, conclou el document.
0