Finalment, el nomenament del president i dels membres del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) –la que serà la nova televisió valenciana– es posposarà al setembre per la falta de consens entre els grups parlamentaris.
No hi ha hagut acord arran del veto, primerament del Partit Popularment i posteriorment de Ciutadans, a Josep López com a president de la nova RTVV a proposta dels socialistes, que tenen el suport dels partits signants del Pacte del Botànic (Compromís, en el govern, i Podem, que el protegeix des de fora).
Els cinc grups parlamentaris no han aconseguit posar-se d’acord per a arribar a la majoria necessària per a protegir els candidats, de dos terços en primera votació i tres cinquens en segona, segons figura en la llei. El text preveia per a aquests casos una presidència del Consell Rector –i per tant, de la CVMC– provisional amb el suport d’una majoria absoluta –la meitat dels diputats més u–, però els partits han decidit rebutjar aquesta possibilitat en nom del consens.
PP, PSPV, Compromís i Podem ho han decidit així en una reunió mantinguda aquest mateix dimecres, a penes una hora i mitja abans de la celebració del primer ple de les Corts en què s’havia de tractar la composició del Consell Rector i del president. Els partits ja havien fixat la seua posició en la comissió pertinent la setmana anterior i tot apuntava que la candidatura de López, i també la de Maite Fernández, candidata al Consell Rector pel PP, no obtindrien el consens de tots els grups. En el cas de López, s’estimava que caldria arribar a una tercera votació i convertir-se en president provisional pel veto de Ciutadans i del PP.
Així doncs, es retira el punt de l’ordre del dia del ple i es torna el tema a la comissió parlamentària. L’acord ha estat signat per tots els partits, llevat del PP, encara que la formació s’ha mostrat partidària de reprendre el tema després de les vacances, amb l’inici de l’activitat parlamentària. S’haurà de tornar a convocar la Comissió de l’Espai Audiovisual, encarregada de crear el nou ens de radiotelevisió pública, i s’hi tornarà a plantejar els candidats a la direcció de l’òrgan.
Els portaveus de les cinc formacions consideren que cal “reflexionar” i continuar negociant per a mirar d’arribar a un acord més ampli al setembre. D’altra banda, el líder de Ciutadans, Alexis Marí, considera que la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia és “el més prudent, el més coherent i el que pertoca”. Així, ha destacat que cal “agafar aire, prendre-s’ho amb calma i veure realment què volem i traure la base d’un acord”. A parer seu, al setembre caldria començar “de zero”.
La líder del PP, Isabel Bonig, ha manifestat que el seu partit “està disposat a parlar, però no als vetos ni que es linxe públicament persones amb una trajectòria impecable”, ha subratllat la també presidenta del PPCV, que ha criticat que “en un tema tan important s’haja corregut tant i s’haja evidenciat una vegada més la fractura que hi ha en el tripartit”.
Maite Fernández, també qüestionada
López no és l’únic membre proposat per al Consell Rector qüestionat –no es posa en dubte el seu perfil, però sí el fet que puga estar relacionat amb el partit de Ximo Puig, ja que la seua dona és cosina de dirigents socialistes. Maite Fernández, proposada pel Partit Popular, també ha estat qüestionada per les víctimes del metro, que l’acusen de ser partícip de la manipulació informativa del sinistre, i per les tres periodistes que van denunciar per abusos sexuals l’exsecretari general de RTVV, Vicente Sanz –que va ser condemnat per això–, que acusen l’excap d’Informatius de Canal 9 de conéixer els fets i de no haver fet res per evitar-los.
Tant Compromís com Podem es van mostrar contraris a la candidata popular perquè, a parer seu, “no respon al perfil de consens”.