València ix al carrer diumenge per a exigir per tercera vegada la dimissió de Mazón per la gestió de la DANA
LLEGIR EN CASTELLÀ
Diumenge es compleixen dos mesos del temporal que, provocat per la DANA, va causar almenys 223 morts a la província de València –encara hi ha tres persones desaparegudes– per les inundacions que assolaren més de 70 municipis valencians. Aquest fenomen també va provocar un tornado que va ocasionar danys abundants a la localitat d’Alginet, a la comarca de la Ribera Alta. Perquè no s’oblide la nefasta gestió de la tragèdia, més de 200 entitats cíviques i socials (57 convocants i 152 adherides) fan una crida a participar en una altra manifestació a la ciutat de València, la tercera després de les mobilitzacions del 9 i el 30 de novembre en què van participar més de 100.000 persones, per a reclamar la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón.
La marxa, que començarà a les 18, modifica el seu recorregut –en lloc de començar a la plaça de l’Ajuntament ho farà des de Sant Agustí i acabarà a la plaça de la Mare de Déu– i mantindrà lema (“Mazón dimissió”) de les concentracions precedents. En aquesta ocasió, “s'homenatjarà els agricultors”, que “han deixat el camp per a traure fang”, per la qual cosa seran els encarregats d'obrir la protesta. No s’ha permés als convocants acabar davant del Palau de la Generalitat per motius de seguretat després dels incidents de la primera protesta, en què es van llançar bengales, fang i pintura contra l’Ajuntament de València i el Palau de la Generalitat i van actuar els antidisturbis.
En opinió dels convocants, la “irresponsabilitat” del Consell “mereix eixir al carrer enmig de Nadal”, que “és el moment en el qual gent que no ha pogut acudir a les altres manifestacions puga fer-ho”.
El president de la Generalitat, el popular Carlos Mazón, mostrava fa uns dies el seu “total respecte, només faltaria” davant aquesta mobilització pel fet de considerar que el dret a la manifestació és “constitucional”.
Controvertida gestió de Mazón
Encara que la gestió del president de la tragèdia ha sigut molt controvertida i objecte de multitud de crítiques, el més cridaner de les últimes setmanes són els canvis continus d’opinió sobre el dinar que va mantindre el mateix dia de la DANA amb una coneguda periodista, Maribel Vilaplana, per a oferir-li la direcció de la Ràdio Televisió Pública Valenciana À Punt. L’última, oferida per Presidència de la Generalitat dijous passat, és que la factura no està en poder de l’Administració autonòmica pel fet que Mazón va mantindre el dinar amb la comunicadora en la seua condició de líder dels populars valencians, i no com a cap del Consell, càrrec del qual sembla que ‘va abdicar’ durant unes quantes hores la vesprada del temporal.
Però al president se li atribueixen uns quants errors més, com el descontrol en la política d’Emergències, que inicialment corresponia gestionar a Vox, fins que se’n va anar del Govern autonòmic; les seues crítiques a la Universitat de València per haver decretat la suspensió de les classes mentre la Conselleria d’Educació no ho feia; la tardança a enviar l’alerta massiva als mòbils; la tardança a reclamar als efectius de l’UME; la retirada de l’equip de mesurament dels bombers del barranc del Poio a les 15 del dimarts 29; o el manteniment de la circulació dels combois del metro amb les vies inundades, entre altres qüestions.
2