Abogados Cristianos denuncia el cartell que representa el patró de Palma amb una sobrassada com a penis
LLEGIR EN CASTELLÀ
L'organització ultraconservadora Abogados Cristianos ha decidit tornar a acudir als tribunals, en aquesta ocasió per interposar una querella contra la líder de Podem a Balears, Lucía Muñoz, i contra la il·lustradora Lluïsa Febrer pel cartell elaborat per promocionar la 'Santa Punxada', una festa reivindicativa que, amb el suport de la formació morada, tindrà lloc el proper 19 de gener com a alternativa al programa oficial de les festes patronals de la capital balear.
En concret, la il·lustració, obra de l'artista balear Lluïsa Febrer, mostra Sant Sebastià -patró de Palma- amb una sobrassada com a penis, acompanyat per una versió femenina del màrtir i tots dos envoltats de dimonis, un dels símbols essencials de les festes populars de Mallorca.
En el seu escrit davant de jutge, Abogados Cristianos creu que tant Podem com la il·lustradora del cartell podrien haver incorregut en presumptes delictes d'escarni i d'odi. L'entitat recrimina que es tracta d'una nova ofensa contra els catòlics, en línia del que ja va exposar a la denúncia que també va interposar a principis d'any contra el president de RTVE, José Pablo López, i la presentadora, Laura Yustres, més coneguda com Lalachús, per possibles delictes d'odi i contra els sentiments religiosos després de mostrar una estampeta del Sagrat Cor de Jesús amb el cap de la vaquilla del Grand Prix durant les campanades de final d'any.
L'organització al·ludeix, així mateix, també a la publicació difosa en xarxes socials per Muñoz, en què manifesta que “Sant Sebastià és una icona gai” i en què confia que “no hi hagi polèmica perquè el cartell sigui ofensiu ”. Per Abogados Cristianos, es tracta d'una “mostra clara” que el cartell s'ha elaborat sabent que seria ofensiu per als catòlics.
La presidenta de l'entitat, Polònia Castellanos, assegura a més que es tracta d'un “atac gratuït i innecessari” per anunciar unes actuacions musicals i considera que, “una vegada més, el que mostra és la sensació d'impunitat que hi ha a Espanya quan s'ataca els catòlics”.
Després de conèixer l'anunci d'Abogados Cristianos, Muñoz ha denunciat que continuïn acumulant-se “denúncies de lobbies d'ultradreta”. “Primer va ser Desokupa i ara Abogados Cristianos. El seu matonisme ni ens fa por ni ens callaran. Visca Sant Sebastià queer i visca Lluïsa Febrer”, proclama a la xarxa social 'X'.
Sota el lema Sant SebastiàQ+, la celebració de la 'Santa Punxada' pretén reivindicar els drets de la comunitat LGTBIQ+ amb música, art, inclusió i visibilitat. Després de donar-se a conèixer, el cartell que anuncia la festa va aixecar la polseguera entre els sectors més conservadors de l'illa. L'últim a carregar contra la proposta artística ha estat Vox, que va recriminar que “el patètic intent de buscar notorietat per part d'una formació que només compta amb una regidora a l'Ajuntament de Palma no pot ser excusa per ofendre els sentiments religiosos de la major part dels palmesans”.
Com va explicar Muñoz en declaracions a elDiario.es, la pretensió de la 'Santa Punxada' és fer visible “la part més reivindicativa” de la figura de Sant Sebastià, una part de la seva història, assenyala, que “moltes vegades s'omet o s'amaga”. “És el patró de Palma i mai no hem parlat que la comunitat LGTBI porta fent seva des de fa temps la imatge de Sant Sebastià, una persona que va ser martiritzada per defensar la seva manera de viure i de veure el món [va ser un tribú romà executat per la seva fe en el cristianisme]. És una icona i la figura està relacionada amb l'erotisme des del Renaixement”, recalca.
Un dels incidents relacionats amb Sant Sebastià va tenir lloc al segle XVI, quan Fra Bartolomeo va pintar a l'església de Sant Marc de Florència un retaule amb la figura nua -llevat del drap de puresa- de Sant Sebastià amb expressió de èxtasi, lligat a un arbre i el seu cos travessat per diverses fletxes. “Els confessionaris del temple van començar a omplir-se de dones que explicaven al capellà que havien pecat en veure'l així i, al final, van haver de tapar el quadre”, recorda Muñoz.
1