Desarticulen per explotació laboral l'empresa amb més treballadors en situació irregular de la història de les Balears

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada a l'explotació laboral a través d'una empresa fictícia que va arribar a comptar amb més de 185 treballadors en situació irregular, 100 simultàniament, al llarg dels seus més de dos anys d'existència. Els investigadors assenyalen que la mercantil, que oferia serveis de cura a persones dependents, empleades de la llar i serveis de neteja, és l'empresa amb un nombre més gran d'empleats en aquesta situació detectada a la història a les Balears.

En el marc d'aquesta operació, els agents han procedit a la detenció de cinc persones com a presumptes autores de delictes de pertinença a organització criminal, afavoriment de la immigració irregular, contra els drets dels treballadors, contra els drets dels ciutadans estrangers i falsedat documental. El Grup I d'UCRIF de la BPEF (Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres) de la Prefectura Superior de Policia Nacional de Balears ha dut a terme la fase operativa d'una investigació iniciada el mes de juliol passat.

Els investigadors també han obtingut indicis d'un possible delicte de blanqueig de capitals per part del líder de l'organització i de dos membres més, a qui s'acusa d'un delicte d'intrusisme professional en fer-se passar per fisioterapeutes, realitzant sessions de rehabilitació a persones d'edat avançada sense disposar de la corresponent titulació formativa i amb el risc greu per a la salut dels ancians.

D'acord amb les indagacions, l'organització criminal havia creat una empresa fictícia que havien dotat d'una imatge de legitimitat amb tota mena de fullets i publicitat de l'empresa, taules de serveis i costos. Fins a tal punt havien aconseguit oferir aquesta impressió que era recomanada per treballadors socials d'ajuntaments i hospitals públics de l'illa, aconseguint així enganyar els funcionaris d'aquests organismes.

Fent ús de l'empresa fictícia, els detinguts oferien serveis de cura a persones dependents, empleades de la llar o serveis de neteja. Els treballs eren exercits per ciutadans estrangers en situació irregular, la majoria dones, que a causa de la seva situació de vulnerabilitat es prestaven a desenvolupar el treball en condicions d'explotació.

La gran majoria eren contractades com a internes i treballaven més de sis dies a la setmana, sense respectar els períodes de descans, sense cap tipus de cobertura sanitària o assegurança d'accidents, sense dret a vacances ia canvi d'un salari molt inferior a cas de les internes, disposant únicament de dues hores diàries consecutives per a descans personal.

El principal investigat va demostrar tal menyspreu cap als drets de les treballadores que els tramitava una assegurança sanitària en una coneguda empresa asseguradora que els expedia la seva corresponent targeta sanitària, aconseguint enganyar tant els treballadors com els contractadors dels serveis, si bé en realitat no abonava les quotes i les treballadores no obtenien aquestes cobertures. Una de les treballadores va patir un accident laboral, trencant-se un os del peu, i en acudir a urgències l'hospital li va informar que la seva assegurança mèdica no tenia cap mena de vigència en no haver abonat les quotes el propietari de l'empresa.

L'operació s'ha desenvolupat en dues fases, iniciant-se amb la detecció d'un delicte de falsedat documental quan una de les dones contractades per l'organització criminal va presentar un certificat fals d'alta a la Tresoreria General de Seguretat Social, en concret a la Oficina destrangers per a la tramitació del Permís de Residència.

En una segona fase, els agents van aconseguir identificar el principal responsable al capdavant de l'organització així com diverses persones controlades per aquest que col·laboraven en la trama criminal, reclutant i controlant les treballadores i realitzant la gestió administrativa de l'empresa.

L'extensa investigació desenvolupada durant diversos mesos ha permès intervenir gran quantitat de documentació que reforça les proves recollides i constata el modus operandi de l'organització criminal, que duia a terme contractacions falses i contractes laborals ficticis que fins i tot han arribat a ser utilitzats per a obertures de comptes bancaris i tràmits administratius per part de les mateixes víctimes, que desconeixien en molts casos el seu caràcter il·lícit.

Comptes bancàries a l'estranger

El principal investigat tenia al seu nom un total de 25 comptes bancaris a 13 bancs diferents, utilitzant a més entitats de transferència de divises per al moviment dels diners i pagament de part dels seus empleats. El detingut va arribar a obrir comptes bancaris amb seu social en una capital europea amb l'objectiu d'eludir l'acció de la justícia així com de l'Agència Tributària en relació amb el pagament d'impostos.

L'organització utilitzava a més un locutori de Palma per obrir aquests comptes bancaris i obligava pràcticament a la totalitat de les treballadores a que obrissin compte bancari per no ser detectades per les autoritats.

El passat 20 de novembre es va procedir a la realització de dos registres domiciliaris juntament amb l'autoritat judicial en què es va procedir a la incautació de gran quantitat de documentació de l'empresa fictícia, així com equips informàtics i terminals mòbils que estan sent investigats per la Policia Nacional.

A falta de l'anàlisi de la documentació rebuda de les entitats bancàries, els serveis de transferència de divises i dels efectes intervinguts als registres domiciliaris, els agents han pogut constatar que l'organització ingressava uns 200.000 euros mensuals, tenint en compte que aquesta organització estaria actuant des de fa aproximadament dos anys i mig, i per això hauria generat uns sis milions d'euros. El Grup I de la UCRIF continua amb la investigació i no descarta noves detencions.