Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un desnonament inexistent: investiguen un advocat per enganyar el seu client amb falses resolucions judicials a Eivissa

Interior d´una de les sales dels Jutjats d´Eivissa

Ángela Torres Riera

Mallorca —

0

La visita d'un home als Jutjats d'Eivissa per preguntar per un procediment de desnonament i per una reclamació econòmica ha acabat amb una denúncia per part de la Fiscalia a l'advocat que el defensava. El lletrat és investigat per un presumpte delicte d'estafa i falsedat documental. I no és l'únic que en els darrers anys ha estat investigat per mala praxi en l'exercici del seu ofici.

El procediment penal s'ha iniciat a instàncies del Jutjat d'Instància número 3 després que l'òrgan judicial s'adonés que la diligència d'ordenació proporcionada per l'home -i que li havia lliurat el seu advocat, ara investigat- no coincidia amb cap que constés a l'arxiu del Jutjat, tal com han informat fonts judicials i ha comprovat elDiario.es.

Va ser el novembre passat quan la presumpta víctima va acudir a la seu judicial eivissenca amb una resolució emesa, en teoria, el mes de setembre del 2024. El suposat afectat figura com a demandant per un llançament en un habitatge del carrer Suïssa, al municipi de Sant Antoni (tal com cita la presumpta interlocutòria mitjançant la qual s'executa el llançament).

Segons el document falsificat, el llançament s'havia suspès i quedava ajornat al mes d'octubre. Aquesta diligència d'ordenació està signada, suposadament, per la lletrada de l'Administració de Justícia, si bé no hi consta, en canvi, el codi de verificació de la signatura digital. A més, està “plena de moltes dades errònies” tot i comptar amb un número de referència destinat a dotar-lo de més credibilitat, tal com assenyalen les mateixes fonts i ha pogut comprovar aquest mitjà.

El document judicial també fa referència a una interlocutòria inexistent i no utilitza, tan sols, la tipografia emprada en les resolucions dictades pel Jutjat presumptament encarregat del cas.

L'advocat a qui investiga ara de falsedat documental i estafa porta col·legiat des de l'any 1998 al Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB) i a més posseeix actualment càrrecs en tres empreses del sector nàutic d'Eivissa. En dues és administrador únic, mentre que a la tercera és l'administrador solidari de la societat, segons dades publicades al Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME).

Un document oficial com a base

elDiario.es s'ha posat en contacte amb el lletrat investigat, que assegura “desconèixer” el cas del desnonament mitjançant el qual es va lliurar la diligència d'ordenació falsa al Jutjat d'Instància número 3.

Un dels procediments en què una altra societat del sector nàutic exercia de demandant i també representada per aquest lletrat va servir com a base per a la resolució falsificada. El document original és la resolució d'inadmissió del tràmit presentat, amb defectes formals i omissions, en què també s'indica el període d'esmenes perquè la demanda pogués tirar endavant.

En detectar aquesta coincidència al Jutjat d'Instància -coincideix fins i tot el nom de la lletrada de l'Administració de Justícia-, des de l'òrgan van decidir enviar a la Fiscalia els dos documents: el que havia servit de base per a la demanda i el que estava en mans de la persona estafada.

La fiscal en cap ha interposat ara una denúncia per investigar el cas. La Justícia ha citat ara com a testimoni la presumpta víctima de l'estafa perquè presti declaració amb l'objectiu que expliqui com va aconseguir la diligència d'ordenació presentada al Jutjat, així com qui li va proporcionar. També vol indagar si continua abonant alguna quantitat a la defensa legal pel procediment del desnonament.

Més d'un advocat detingut

Es dóna la circumstància que altres lletrats han estat detinguts els darrers anys per utilitzar la mateixa praxi. “Quan el client pregunta pels avenços judicials si escau, llavors el lletrat li lliura aquest paper falsificat perquè es pensin que està tirant endavant quan la realitat és que no s'ha posat res en marxa”, assenyalen fonts jurídiques a aquest mitjà.

El novembre del 2024, els Mossos d'Esquadra van desarticular a Barcelona una xarxa que estafava víctimes vulnerables, la majoria d'avançada edat, amb deutes i sense coneixements financers, amb l'objectiu d'apropiar-se dels seus immobles. L'operació es va saldar finalment amb nou detinguts, entre ells el líder del grup, Francisco C., un altre advocat resident a Eivissa que, a més, ja havia estat condemnat el 2023 a set anys de presó per tràfic de drogues l'Audiència de Barcelona.

Francisco C. encara té pendent un judici: la Fiscalia li demana 20 anys i 9 mesos de presó per suposadament estafar, entre 2009 i 2015, a desenes de persones grans per apropiar-se dels seus habitatges, enganyant-les amb productes financers com a hipoteques inverses. Francisco C. residia a Eivissa quan els agents van dur a terme l'operació i va ser arrestat per la Policia Nacional –en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra– a Palma mentre participava en un torneig de golf.

En aquell moment, membres dels Jutjats d'Eivissa ja havien detectat el document fals del desnonament que actualment està sota investigació a l'illa. En conèixer la desarticulació de la xarxa de Barcelona, van descobrir que l'advocat detingut havia portat una gran quantitat d'assumptes judicials a Eivissa.

El cas de Víctor Valladares

Cal recordar que un altre advocat va ingressar a la presó l'octubre del 2022 després de ser condemnat en diverses ocasions per estafar els seus clients. Es tracta de Víctor Valladares, el mateix lletrat que va denunciar el Govern central davant dels jutjats i davant del Tribunal Suprem per la gestió de la pandèmia i per permetre la manifestació feminista del 8 de març del 2020. Aquest advocat creava resolucions falses del Jutjat per als clients i els cobrava sense fer la feina.

Tal com va informar al seu dia elDiario.es, Valladares va ser condemnat per estafar la seva sogra i per falsificar documents i enganyar afectats per la clàusula sòl, entre altres causes. Així mateix, el Tribunal Suprem i la seva sala penal van declarar fermes dues condemnes contra ell per aquest tipus d'enganys. Una per quedar-se amb 13.000 euros d'una dona que li va encarregar diversos plets que mai no van ser posats en marxa.

Mentre les estafes de Valladares sortien a la llum, ell s'alçava com l'advocat que portaria a la banqueta l'executiu de Pedro Sánchez per la mala gestió de la pandèmia. Sobretot, per la celebració de la manifestació feminista del 8-M a Madrid poc abans que els primers casos de coronavirus comencessin a florir per Espanya. La defensa del lletrat no només va ser rebutjada pels jutjats de Madrid sinó també pel mateix Tribunal Suprem en desenes d'ocasions.

A Eivissa, Valladares, involucrat al llarg de la seva trajectòria en diverses causes animalistes, va ser l'advocat representant de l'Associació Animalista de les Illes Balears (Assaib). L'any 2017 va impulsar el rescat de les cabres de l'illot des Vedrà. També tenia a les mans altres casos molt mediàtics, com la de la mort de la jove Vanessa Patricio a Sant Josep, atropellada mortalment el 2017 al vial de servei de l'autovia de l'aeroport, a prop del concessionari de la Volkswagen on treballava. Dos anys més tard, la mare de la jove va sol·licitar (al costat del lletrat, que exercia la seva defensa legal), la reobertura del cas.

En l'últim judici a què es va enfrontar Valladares el 2022, l'advocat va acceptar una condemna per estafar una gestoria de la qual havien sortit molts dels seus clients des de feia més d'una dècada i que el va fer ingressar a la presó madrilenya de Soto del Real.

Etiquetas
He visto un error
stats